Kassa

'DNA-paspoort voor alle Nederlanders'

30-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
930x520_dna
Alle Nederlanders moeten een DNA-paspoort krijgen. Daarin staan de genen die bepalen of iemand afwijkend op een medicijn of behandeling reageert. De twee hoogleraren farmacogenetica Ron van Schaik (Erasmus MC) en Henk-Jan Guchelaar (LUMC) pleiten daarvoor in de Volkskrant.
Analyse
Ze vinden dat iedereen een preventieve DNA-analyse moet krijgen en dat de resultaten daarvan in een 'paspoort' moeten komen te staan. Van Schaik en Guchelaar denken dat zo'n document verkeerde behandelingen en zelfs sterfgevallen kan voorkomen, omdat bekende genetische afwijkingen invloed hebben op veelgebruikte medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers en pijnstillers.
Tests
Nu worden genetische tests pas gedaan voorafgaand aan bepaalde behandelingen, zoals tegen kanker. En als iemand niet goed op medicijnen of behandeling reageert, wordt pas achteraf uitgezocht waarom. ,,Het paard achter de wagen spannen", noemt Guchelaar dat.
ANP

Meer over:

dna, paspoort
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

lily de vries
lily de vries30 apr. 2016 - 16:31

Met de onveilige IT hier NO WAY en is nooit uit te vinden via DNA of je slecht reageert op iets. Ze proberen werkelijk van alles om naar in je gegevens te kunnen kijken...EPD is nog niet eens veilig. Niks geen DNA opslag..denk aan WO II alle Joden stonden genoteerd en verraden door de katholieken. Trouwens Jehova's laten niets doen in ziekenhuizen whatever...

1 Reactie
audb
audb31 mei 2016 - 11:44

"denk aan WO II alle Joden stonden genoteerd en verraden door de katholieken"  Even een geschiedenis lesje. https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_Raad_voor_Amsterdam#De_Joodse_Raad_en_de_deportaties. En daar komt bij dat niet alle katholieken de joden hebben verraden maar vergeet niet dat ook de christelijke (kerken) maar al te graag mee deden aan het "opruimen van het beestenboel" 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!