Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Dit wil je weten over de thuisbatterij, de warmtepomp en zonnepanelen

  •  
26-10-2024
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
41895 keer bekeken
  •  

De aanbiedingen voor thuisbatterijen vliegen je om de oren. Maar is dat slim? Verdien je die wel terug? En die warmtepomp, moet ik die nog snel aanschaffen voordat de subsidie vermindert? Of de salderingsregeling, als die eraf gaat, hoeven we dan ook geen terugleverboetes meer te betalen? Nederlanders weten het niet meer en trappen op de rem.

Dat blijkt ook weer uit een nieuw rapport waaruit blijkt dat de vraag naar zonnepanelen is gekelderd. We wachten met investeringen als onzeker is wat het oplevert. Wat is goed voor het milieu én voor je portemonnee?

Deskundig panel beantwoordt kijkersvragen over duurzaamheid

In deze Kassa-uitzending leggen we vragen van kijkers voor aan een panel van deskundigen. Op onze oproep aan vaste Kassa-volgers om vooral vragen over duurzaamheid te stellen, kwamen ruim 400 (!) inzendingen binnen. Daaruit hebben we een selectie gemaakt.

De deskundigen zijn Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, die bedrijven in deze sector vertegenwoordigt. En Deborah Klaassen van het MilieuCentrum, dat voorlichting geeft over duurzaamheid.

Is het slim om nu in een thuisbatterij te investeren?

Olof van der Gaag

"Investeren in een thuisbatterij is nu nog heel onzeker. Je kunt niet garanderen dat je het geld terugverdient (en overigens ook niet dat het niet gebeurt). Het is allemaal heel onzeker."

"Het hangt van verschillende dingen af, ook als de salderingsregeling verdwijnt per 2027. Maar zelfs als dat gebeurt is de opbrengst nog te beperkt. Dat kun je eenvoudig uitrekenen op een bierviltje. Door wat efficiënter gebruik van de zelf opgewekte stroom kun je met een thuisbatterij per jaar misschien 200 euro besparen. Stel dat de thuisbatterij zo’n 15 jaar meegaat, is de besparing 3000 euro. Maar de gemiddelde thuisbatterij van 10 kWh kost nu zo’n 5500 euro. Zelfs als de prijzen zakken- en dat is de verwachting - duurt het nog wel even voordat het rendabel is."

"Een andere overweging is om ermee te verdienen op de energiemarkt door stroom in te kopen en op te slaan als het goedkoop is en te verkopen als de stroom een hoge prijs kent. Daar kun je best wat mee verdienen, maar ook hiervoor geldt dat het allemaal best onzeker is hoeveel het opbrengt en of dat dus loont."

"Als je het aanschaft om zelf autonomer te worden van de energiemarkt, in je eigen stroom te voorzien, zonder schommelingen van de prijzen, belastingen et cetera, dán kan het een overweging zijn. En je kunt het doen vanuit idealisme omdat het goed is voor de planeet. Zo zijn de eerste mensen met zonnepanelen immers ook begonnen."

Deborah Klaassen

"Thuisbatterijen worden nu heel agressief geadverteerd, met allerlei mooie beloftes over verdienen met goedkoop inkopen, opslaan en duur verkopen. Daar wordt potentiële kopers gouden bergen beloofd, maar die zijn te mooi om waar te zijn. Daar kun je echt je vraagtekens bij zetten."

"We weten niet wat er gaat gebeuren met de energiemarkt en met de prijzen. Als je zeker wilt weten dat je je geld terugverdient, dan zijn er veel andere mogelijkheden. Denk aan de warmtepomp, een warmtewisselaar, het isoleren van je woning. Kijk daarvoor op www.verbeterjehuis.nl, een website van de overheid met allerlei praktische tips."

"Veel mensen denken dat de thuisbatterij een oplossing is voor het verdwijnen van de salderingsregeling. Maar dat is niet zo. Je wekt veel op in de zomer, maar verbruikt minder. Andersom geldt ook: je hebt weinig opbrengst in de winter, maar juist dan heb je meer nodig. Een thuisbatterij kan maar beperkt opslaan, je moet het binnen een dag gebruiken."

Zijn er ontwikkelingen wat betreft een meer duurzame ontwikkeling van thuisbatterijen?

Deborah Klaassen

"Vrijwel alle thuisbatterijen worden gemaakt met schadelijke, milieuonvriendelijke grondstoffen als lithium, gebruikt voor de productie van lithium-ion-batterijen. De thuisbatterij is dus nog best milieubelastend, maar daar zijn wel ontwikkelingen in. Bijvoorbeeld zoutbatterijen."

"Dus als je het overweegt, zou ik ook om die reden nog even wachten totdat er milieuvriendelijker batterijen zijn. Het kan dus verstandiger zijn om nog meer te investeren in een lager stroomverbruik of door betere isolatie, dan het aanschaffen van een thuisbatterij."

Olof van der Gaag

"Thuisbatterijen worden wel steeds duurzamer geproduceerd, ook door efficiënter (her)gebruik van schaarse grondstoffen of alternatieve grondstoffen die minder schadelijk zijn. Het milieu in het geheel niet belasten kan niet."

Kun je je auto gebruiken als thuisbatterij?

Olof van der Gaag

"Ja. Een elektrische auto is eigenlijk een batterij op wielen. Het is juist heel efficiënt om die ook als batterij te gebruiken. Als ik er één had, zou ik dat zeker doen. Maar de auto er apart voor aan te schaffen – deze vraag werd letterlijk gesteld door een volger, red. – is wat omslachtig."

Deborah Klaassen

"Als je zonnepanelen hebt, laad die dan vooral op als de zon schijnt. Stroom uit de auto halen om 's avonds te gebruiken, kan nog niet voor iedereen. Er zijn wel proeven gaande." 

"Er zijn aanbiedingen waarbij je zelf niet je spaargeld hoeft aan te spreken. Als ze aangeboden worden met die belofte, moet je helemaal oppassen. Want dan ga je een lening aan die je terug moet betalen uit de winst die je maakt met inkopen en verkopen, maar als die tegenvalt of er zelfs helemaal geen sprake van is, dan heb je een flink probleem."

Wat moeten mensen weten over het – soms onbegrijpelijke – Warmtefonds?

Er is een Nationaal Warmtefonds waar mensen met een kleine portemonnee geholpen kunnen worden als ze hun huis willen verduurzamen. Maar de aanvraag is ingewikkeld, de drempel is te hoog en veel mensen weten er helemaal niet van. Wat voor tips en adviezen hebben jullie?

Olof van der Gaag

"Voor duurzaamheid geldt vaak: éérst investeren, dán renderen. Als je dat niet kunt betalen, is er een Warmtefonds, waar je renteloos tot 45.000 euro een lening kunt krijgen. Dat maakt het voor mensen met weinig geld makkelijker."

"Maar goed om te weten: het is geen subsidie. Je moet het terugbetalen, maar je betaalt dus geen rente over de lening. Ik ben hier heel erg voor. Als er teveel drempels zijn, moet je die wegnemen en de aanvraag makkelijker maken. Als er aanbieders zijn die claimen dat je subsidie kunt krijgen, klopt dat niet."

Deborah Klaassen

"Bij het Warmtefonds is wel een groei in aanvragen. Eerst voor zonnepanelen, nu vooral voor isolatiematerialen. Er is op dit gebied heel veel hulp beschikbaar, maar niet iedereen weet dat."

"Er zijn veel regelingen, maar iedereen die daar recht op heeft en er geen gebruik van maakt, is er één teveel. Kan komen omdat ze er niet van weten, of er is sprake van schaamte of een taalbarrière. Of men is simpelweg niet heel digitaal vaardig, dat kan ook. Die drempels moeten weg."

"Wij zijn nu bezig met bruggen te bouwen met netwerken die dicht bij die mensen staan: moskee, school, buurthuis. We gaan proeven starten op een aantal plekken door het hele land."

Wat gaat er met de terugleverkosten gebeuren?

Wie energie opwekt en die energie niet verbruikt, betaalt sinds enige tijd terugleverkosten. Dit wordt door sommigen beschouwd als een boete. Wat is de verwachting hierover?

Olof van der Gaag

"De minister verwacht dat die boetes dan minder worden. Energiemaatschappijen hebben wettelijk het recht, daar gaat de overheid niet over. Zo’n energiemaatschappij maakt extra kosten en die kunnen ze doorberekenen aan de klanten met zonnepanelen die terugleveren of aan iedereen, de vraag is of dat laatste wel eerlijk is."

En als de salderingsregeling óók stopt, wat dan?

Als de salderingsregeling stopt, kost de gebruiker dat weer geld. Gaat de terugleverboete dan wel stoppen? Mensen ervaren dat als dubbel gepakt worden, ze vinden het oneerlijk.

Deborah Klaassen

"De regeling was altijd al tijdelijk bedoeld. Die zou rustig worden afgebouwd maar dat gebeurt nu plotseling. Dat geeft onrust, onzekerheid. Wat vooral nodig is, is duidelijkheid."

"Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Als ze onzeker zijn, gaan ze niet investeren in duurzaamheid. In zonnepanelen bijvoorbeeld, die nog steeds rendabel zijn, zelfs in het meest negatieve scenario. En dus óók bij het afschaffen van de salderingsregeling."

"De Tweede Kamer wilde de terugleverboete afschaffen als de salderingsregeling stopt. Maar de minister zegt: 'Ik ga dat niet doen, daar gaan de energie-aanbieders over'." 

Is het slim om de zonnepanelen uit te zetten om de terugleverboete te vermijden?

Olof van der Gaag

"Je kunt het systeem in de meterkast uitschakelen, maar ik raad je dat niet aan. Dan kan het eruit knallen en dat kan schadelijk zijn voor je installatie. Je kunt dat wel doen met een energiemanagementsysteem, maar die moet je daarvoor wél aanschaffen. Zo'n systeem kan automatisch aan- en afschakelen."

"Eerder had je vaak maar één omvormer, dan was het of alles aan of alles uit, maar tegenwoordig heb je vaker per zonnepaneel een kleine omvormer die apart uit kan. Zo kun je het dus deels uitschakelen. Als je nu kiest voor zonnepanelen – en die mensen zijn er gelukkig nog! – kies dan voor zo’n omvormer per paneel en een energiemanagementsysteem erbij."

Is een warmtepomp wel zo duurzaam? Zo'n apparaat verbruikt een hoop stroom

Olof van der Gaag

"Een warmtepomp pompt warmte uit de bodem naar binnen. Daar heb je stroom voor nodig, dat klopt. En als het buiten heel koud is, kost dat bovendien meer stroom. Maar zo’n pomp levert vier keer zoveel aan warmte op dan dat het aan stroom kost. Dat is dus heel efficiënt en duurzaam, zeker als die opgewekte stroom ook nog eens uit eigen zonnepanelen komt. Maar zelfs zonder dat is het beter."

Is airconditioning in huis beter en zuiniger dan een warmtepomp?

En kun je voor warm water beter elektrische boilers gebruiken?

Olof van der Gaag

"Airconditioning is eigenlijk een kleine warmtepomp. Je gebruikt het om warme lucht van binnen naar buiten af te voeren, maar het kan in theorie ook warme lucht uit de bodem naar binnen blazen. Maar dat is maar in één ruimte, niet in het hele huis. En dan kun je een elektrische boiler gebruiken voor warm water, maar dat is niet efficiënter. Het is dus niet duurzamer dan een warmtepomp."

Stadsverwarming en zonnepanelen, wat is slim als ik goedkoper warm water wil?

De volledige vraag: "Ik heb stadsverwarming en die is echt verschrikkelijk duur. Ik heb ook zonnepanelen. Eén van de dingen die ik overweeg is om een elektrische boiler aan te schaffen, om zodoende goedkoper warm water te hebben. Ik lees hier nergens iets over, is dit een goed idee?"

Olof van der Gaag

"Het kan, maar de vraag is of je het moet willen. Stadsverwarming levert altijd zorgeloze warmte, je hebt niet een cv-ketel die stuk kan gaan. Maar als je ervan af wilt, is de elektroboiler niet de beste oplossing. Die levert ongeveer 1 op 1 (input stroom > opbrengst warmte)  Bij de warmtepomp is dat 4 op 1."

Ik woon in een huurhuis, kan ik een thuisbatterij aanschaffen?

De rest van de vraag: "En zo ja, is het mogelijk om deze mee te nemen bij een verhuizing? En moet er een connectie worden gelegd met mijn zonnepanelen, die van de woningbouw zijn?"

Deborah Klaassen

"Dat is niet aan te raden vanwege de eerder genoemde reden. Kijk goed waar je je aan verbindt, want het is onzeker of je het terugverdient. Als er zonnepanelen op het dak zijn, gebruik die stroom zoveel mogelijk zélf."

"Als je duurzaam wilt investeren in je huurhuis, kun je denken aan betere isolatie, zoals een isolatiewandje. Laagdrempeliger is al het dichten van gaten en kieren of het plaatsen van tochtstrips. Dat kun je ook met je huurbaas afstemmen."

Waarom worden woningcorporaties niet gedwongen om te verduurzamen? Huurders draaien op voor hoge energiekosten

Olof van der Gaag

"Het zou wel veel beter zijn als ze gestimuleerd worden er meer in investeren. Waarom zou een woningcorporatie in een pand niet een grote collectieve batterij neerzetten? Dat zou heel goed kunnen werken."

Deborah Klaassen

"Er zijn nu al regels voor huurhuizen (zowel particulier als sociaal) om er bij nieuwe bewoners voor te zorgen dat het energielabel telkens één stap hoger wordt."

"De vorige minister van Wonen (Hugo de Jonge) heeft al geregeld dat de energielabels E, F en G worden uitgefaseerd vóór 2028. Vanaf dan mogen slecht geisoleerde huizen niet meer verhuurd worden. Ook hiervoor zijn subsidies maar die nog veel te weinig worden gebruikt."

Meer weten?

Kijk dan op Milieucentraal.nl, Verbeterjehuis.nl (Daar kun je ook een duurzaamheidscheck doen voor je eigen huis. Je krijgt dan een advies op maat) en Nvde.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Jane webber
Jane webber
6 nov. 2024 - 1:33
Deze reactie is verwijderd
Kars t
Kars t
2 nov. 2024 - 8:03

leuk dat er alsmaar gezegd wordt om je eigen stroom te gebruiken als de zon schijnt.

Maar ik woon in Den Haag. En daar mag ik dus niet mijn auto opladen vanaf mijn aansluiting/zonnepanelen.

Want een snoer over de stoep is levensgevaarlijk volgens de gemeente. Ook als je er een mat overheen legt. Ook kabeltegels wil de gemeente niet aan want dat is niet bij iedereen mogelijk. Dus mag het nergens.

Echt duurzaam beleid dus van een gemeenteraat met groen-links en d66.

Je zou van die partijen toch meer medewerking verwachten.

RobDup
RobDup
29 okt. 2024 - 22:27

Batterijen worden tegenwoordig gemaakt van lithium ijzer fosfaat. Er wordt geen kobalt meer gebruikt.

cis.keizer
cis.keizer
28 okt. 2024 - 8:04

Eerder genoemde 3400 kWh/jr is voor 48 weken/jr hele dagen (vakanties niet): mijn vrouw werkt doordeweeks 3-4 dagen per week thuis, ik werk niet meer. Vanwege dakoppervlak was het alleen met het hoge rendement van een bodemwarmtepomp mogelijk om alle eigen jaarlijks elektriciteitsgebruik (rest huishouding 2200 kWh, dus totaal 5600) helemaal zelf op te wekken. Het elektriciteitsnet is onze relatief milieuvriendelijke 'accu', die we proberen zo min mogelijk te belasten: 31 % van eigen opbrengst wordt binnenshuis verbruikt.

cis.keizer
cis.keizer
28 okt. 2024 - 7:42

Eerder

cis.keizer
cis.keizer
27 okt. 2024 - 23:10

Eerder genoemde 3400 kWh is inclusief koelen op warme dagen (woonkamer met serre op ZZW ten Z). Verbruikt dan 150 Watt, voor de circulatiepompen. Geen buitengeluid, geen kast in tuin, geen onderhoudskosten, verwachte levensduur >20 jr. Benodigde binnenruimte incl. 200 l. warm tapwatervat gelijk aan wasmachine + droger op elkaar. Hier berekende terugverdientijd van meerprijs t.o.v. luchtwarmtepomp 14-17 jr. Meerkosten kunnen indien nodig gunstig geleend bij Warmtefonds.

1 Reactie
Eric-Peric
Eric-Peric28 okt. 2024 - 7:24

Ik ben ook gasloos en verwarm compleet met infrarood. Dat is cop1.

En nog is mijn jaarverbruik lager dan Uw vreselijk dure warmtepomp.

cis.keizer
cis.keizer
27 okt. 2024 - 22:19

Tussenkop: "warmtepomp verbruikt een hoop stroom". Onze bodemwarmtepomp verbruikt max. 2600 W; sinds 2019 incl. warm water gemiddeld 3400 kWh/jr. voor 2 pers. vrijstaand niet perfect geïsoleerd huis. Citaat: "als het buiten heel koud is, kost dat bovendien meer stroom". Wel bij al die luchtwarmtepompen, hybrides en airco's, maar níét bij een bodemwarmtepomp. Bodemtemp. is nl. hele jaar vrijwel constant. "Levert 4x zoveel aan warmte op dan dat het aan stroom kost". Bodempomp ~ 5x, maar luchtwarmtepompen en airco's komen maar tot zo'n 3x.

tom1985
tom1985
27 okt. 2024 - 19:00

Voor de energie transitie heeft iedereen het altijd over zonnepanelen, accu's en elektrisch rijden maar er zijn veel meer milieuvriendelijke (of minder milieu belastende) oplossingen waar de overheid helaas niets mee doet en wat dus ook niet onder de aandacht word gebracht. Voor de mobiliteit is het onmogelijk om iedereen elektrisch te laten rijden. 9 Miljoen elektrische auto's is een onmogelijke opgave, zelfs als dit al haalbaar zou zijn dan nog is het onmogelijk om de komende 20 jaar deze 9 Miljoen elektrische auto's met groene energie op te laden.

Toch worden andere milieuvriendelijke alternatieven door de overheid gedemotiveerd.

Neem de LPG G3 auto's dit is een super schoon alternatief naast de uitstoot van de auto is ook de productie van de brandstof een schone oplossing aangezien LPG een restproduct is. cradle to cradle is een lpg G3 auto misschien zelfs schoner dan een elektrische auto, zeker als deze elektrische auto opgeladen word met grijze energie.

lees hier meer over op de petitie pagina en teken de petitie om te zorgen dat er een goed en verstandig beleid komt.

Deze petitie ligt inmiddels al in Den Haag en er loopt momenteel een proces voor het indienen van een amendement om de voorgenomen belastingverzwaring voor LPG G3 auto's terug te draaien.

Hoe meer handtekeningen hoe groter de kans dat dit amendement door alle partijen aangenomen word.

https://lpgg3.petities.nl/

Eric-Peric
Eric-Peric
27 okt. 2024 - 15:48

Een scop 5 of 6 airco is voor verwarmen zuiniger dan een lucht water warmtepomp. Als je meerdere ruimtes wil verwarmen gebruik je een multisplit.

Verder is een airco een heel stuk goedkoper. Je krijgt er alleen geen subsidie op omdat ze ook kunnen koelen.

De nieuwste warmtepompen kunnen ook koelen dus dat je geen subsidie krijgt voor aircos is redelijk achterhaald.

En een airco is uitermate geschikt om je eigen opgewekte stroom in de zomer te gebruiken.

Geen wonder dat de wachtlijsten voor aircos erg lang zijn itt de andere besproken mogelijkheden.

Voor de boiler vraag. Een instant heater is beter dan een boiler. Verhit alleen bij gebruik.

jan_koll
jan_koll
27 okt. 2024 - 12:18

Olof van der Gaag:

"Airconditioning is eigenlijk een kleine warmtepomp. Je gebruikt het om warme lucht van binnen naar buiten af te voeren, maar het kan in theorie ook warme lucht uit de bodem naar binnen blazen. Maar dat is maar in één ruimte, niet in het hele huis.

Ik heb een airco (plus enige zonnepanelen) laten installeren vooral om mijn verwarmingskosten te reduceren met als bijkomend voordeel dat ik op heel hete dagen een aangenaam gekoeld huis heb. Als ik e.e.a. bekijk lukt dat prima, dus in de praktijk werkt het. Dan begrijp ik uw uitspraak in theorie niet zo goed.....

Bovendien wordt er door een airco geen warmte aan de grond onttrokken maar aan de lucht en als die te koud is werkt het systeem niet of minder goed, dat dan weer wel. Te koud heb ik nog niet bij de hand gehad, met dank aan de opwarming van de aarde, die ik met dit systeem ook wat minder hoop te maken.

John1313
John1313
27 okt. 2024 - 10:48

Accu's slecht, net overbelast, salderen wel/niet, acteiradius van auto, terugleverboetes, etc...

Allemaal te omzeilen door snelle aanleg van groene kerncentrales met in de nabijheid ervan grote waterstoffabrieken.

Je hoeft de electricitiet dan amper te transporteren naar de waterstoffabrieken.

Waterstof kun je door bestaande infra transporteren om er huizen etc. mee te verwarmen, en er op te koken.

Je kunt er op rijden, bij voldoende productie wordt het vanzelf goedkoper en je bent van je netcongestie af.

Verder is het mogelijk energie uit zonnepanelen op te slaan in waterstofbatterijen (er bestaan b.t.w. ook waterstof zonnepanelen).

Het enige probleem is dat we hebben zitten slapen en alles nog gebouwd moet worden maar je kunt NU beginnen!

Robaardewijn
Robaardewijn
27 okt. 2024 - 10:39

waarom de elektrische auto wel stimuleren en de thuisaccu niet.

De thuisaccu is de enige manier om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Eric-Peric
Eric-Peric
26 okt. 2024 - 22:17

vanaf 2027 leveren 3000 kwh zonnepanelen nog 210 euro op. 700 w thuisgebruik. de rest krijgt u 200 maal 5 ct voor. 100 euro.

Terugleverboete van 240, dus U verdient 70 per jaar met Uw zonnepanelen.

Als ze 3500 kosten om te plaatsen heeft U het al in 50 jaar terugverdiend. Wacht, maar ze gaan maar 25 jaar mee en de opbrengst wordt minder. Oeps. Dan kosten ze dus geld.

Thuisbatterij en warmtepomp idem dito.

U krijgt een hoop meer op een spaarrekening

1 Reactie
h.terpstra
h.terpstra27 okt. 2024 - 18:00

De warmtepomp vraagt onderhoud. Waardoor er vuile olie vrij komt en vervangen moet worden. Produceert giftig gas. Ben even de naam kwijt. Excuus. Dat de leeftijd c.q. levensduur tussen de vier en twaalf jaar is. Het lawaai genot voor de buren mag u mee tellen.

Het net is niet vol!. De energie bedrijven willen subsidie zien. Voor uitbreiding van het net.. Wat al veel eerder had gekund en gemoeten en betaald is door de jarenlange gebruiker. Waarvan akte.!

Als men de digitale meters veelal onder dwang niet geplaatst had, Had niemand een rekening van administratie gehad van terug geleverde stroom. Dat gaat gratis met een analoge kWh. meter.

De overheid zou hier tegen moeten optraden. Dat men tegenwoordig geen techn. mensen meer heeft in de energie top, maar boekhouders, die zich Econoom noemen is ook het antwoord op de meerdere storingen door te laat onderhoud.. Groet Henk. Centrale Technicus.

Eric-Peric
Eric-Peric
26 okt. 2024 - 22:17

vanaf 2027 leveren 300 kwh zonnepanelen nog 210 euro op. 700 w thuisgebruik. de rest krijgt u 200 maal 5 ct voor. 100 euro.

Terugleverboete van 240, dus U verdient 70 per jaar met Uw zonnepanelen.

Als ze 3500 kosten om te plaatsen heeft U het al in 50 jaar terugverdiend. Wacht, maar ze gaan maar 25 jaar mee en de opbrengst wordt minder. Oeps. Dan kosten ze dus geld.

Thuisbatterij en warmtepomp idem dito.

U krijgt een hoop meer op een spaarrekening.

Msry
Msry
26 okt. 2024 - 21:12

De warmtepomp haalt warmte uit de bodem, geen stroom sorry foutje van mij in het interview. Wat doen de energieleveranciers met de 11,5 eurocent terug leverboetes per KW? Overschot stroom? Datacentra gebruiken meer stroom dan alle huishoudens bij elkaar! Het netwerk is overbelast, los het op! Thuisbatterij 10 KW per dag, gebruik per nacht max. 1 tot 2 KW in de zomer, volgende dag kan er 2 KW van teveel stroom in de batterij. In de winter wek je onvoldoende op voor de batterij! Schaf je zo'n ding aan dan is dat slecht voor de planeet en een ramp voor de kinderen en de goedkope arbeidskrachten die giftige stoffen moeten delven! Ik wens iedereen veel wijsheid toe bij het maken van hun keuzes! Schipborg Mary Ritsema

2 Reacties
A van Kampen
A van Kampen27 okt. 2024 - 12:38

Kassa had u hierop moeten wijzen en u dit stukje opnieuw laten doen.

Mvg, A. van Kampen.

h.terpstra
h.terpstra27 okt. 2024 - 18:15

Beste Mrsy. De warmte pomp gebruikt meer stroom, dan je voor de directe verwarming voor je huis nodig hebt. Wel afhankelijk van je huis. Maar zonder 10 000 € investering en onderhoud. Let wel het klimaat is een miljarden verdien post voor de leveranciers en Overheid. Groet, H.T.

GeesinaMaria
GeesinaMaria
26 okt. 2024 - 18:09

Waarom heeft niemand het ooit over (eigen) huizen, waar het helemaal niet uithaalt om zonnepanelen te leggen omdat de omgeving dit onmogelijk maakt. Dan bedoel ik: enorme boom in de weg, hoog huis achterburen in de weg, beste kant geen dak. En bij ons mag het sowieso niet: beschermd dorpsgezicht. Vertel het maar....

Franske1958
Franske1958
26 okt. 2024 - 17:55

Ik heb een sociale huurwoning met nog een gasgestookte CV ketel. Als er hier ooit verplicht zonnepanelen en een warmtepomp gaan aanleggen hoop ik dat ik niet verplicht wordt om mee te doen. Ik heb weinig zin om 100 Euro per maand extra huur te gaan betalen voor al die dingen om daarna 20 Euro per maand te besparen. Mijn verbruik in mijn rijtjes tussenwoning is 350 m3 gas en 950 Kwh stroom per jaar voor alles, dus verwarmen , douchen, warm eten koken. afwassen, etc.

1 Reactie
rinuszwam
rinuszwam27 okt. 2024 - 12:52

Ik , en vele mensen huren een huurwoning , juist deze categorie worden tot nu toe in grote lijnen vergeten door de Overheid alsmede door de Verhuurder !

Vele kunnen dat ook niet betalen ! Dus de verhuurder dient daarin actie te ondernemen !!

Deze afhankelijkheid is voor vele gewone huurders te duur én dus niet te realiseren !!

RonStev
RonStev
26 okt. 2024 - 17:37

laden salderen. Waarom kijken we niet of het mogelijk is om het auto laden op locatie (kantoor, winkel, etc) te salderen met de opgewekte stroom thuis, want je kunt meestal je auto niet laden als je naar je werk bent

Ernst1315
Ernst1315
26 okt. 2024 - 17:14

Vergeet niet dat de opbrengst rond de winter van de PV installatie aanzienlijk minder is en in die tijd juist het meeste stroom verbruik is. In de zomer zal je de batterij alleen s’avonds gebruiken en overdag weet je niet wat je met je overproductie van de PV moet doen.

BNNVARA LogoWij zijn voor