Kassa

Dit verandert er voor jou in 2017

29-12-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2017 logo 930
Op de eerste dag van het nieuwe jaar verandert er veel. In dit artikel lees je een selectie van wetten, regels en andere veranderingen die in 2017 ingaan.
 
WERK EN INKOMEN
- Mensen met een bijstandsuitkering mogen in 2017 meer vermogen hebben, zoals spaargeld. Bekijk hier hoeveel vermogen je in 2017 mag hebben. 
- De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 + 9 maanden (was 65 jaar + 6 maanden in 2016).
- Het maximale schenkingsbedrag gaat omhoog naar 100.000 euro. Het maakt niet uit of de schenking komt van een ouder of iemand anders. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en hij of zij moet de schenking gebruiken om een woning te kopen of te verbouwen.
- Het tarief in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting wordt 40,8 procent (was 40,4 procent in 2016).
- Vermogensrendementsheffing : de belastingdienst ging er steeds vanuit dat je 4 procent rente krijgt op je spaargeld. Dat gaat in 2017 veranderen. In plaats van één tarief komen er drie vermogensschijven. In 2017 gaat de belastingdienst bij een bedrag tot 100.000 euro uit van een (fictief) rendement van 2,9 procent. Tussen de 100.000 en 1 miljoen is dat 4,7 procent, boven het miljoen 5,5 procent. De gedachte is dat mensen met meer vermogen ook meer rendement hebben. Het vrijgestelde vermogen gaat iets omhoog, van 24.437 naar 25.000 euro.
- Werkgevers moeten het volledige minimumloon betalen. Constructies waarbij werkgevers minder dan het hele minimumloon betalen zijn verboden, bijvoorbeeld door maaltijdkosten of verzekeringspremies in te houden op het loon.
- De werkbonus, een belastingkorting voor mensen met een laag inkomen, gaat gelden vanaf 63 jaar. In 2016 was dit vanaf 62 jaar.
- Met ingang van 2017 hoeven studenten geen rente te betalen over hun studieschuld. Per januari verlaagt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het rentepercentage naar 0 procent.
WONEN - HUUR
- Geen extra huurverhoging gepensioneerden en grotere huishoudens. Hebben 1 of meer bewoners van een huishouden de pensioengerechtigde leeftijd? Dan betaalt dit huishouden vanaf 1 juli 2017 geen extra huurverhoging meer. Gepensioneerden krijgen vaak moeilijk een hypotheek. Doorstromen van een sociale huurwoning naar een koophuis lukt dan niet.
- Extra huurverhoging: Vanaf 1 juli 2017 kunnen alleen huurders die meer verdienen dan ongeveer 39.000 euro een extra huurverhoging krijgen. Is het huishoudinkomen (uit 2015) van een huurder dan hoger dan dat bedrag? Dan mag de verhuurder van een sociale huurwoning de huur met maximaal 4 procent bovenop de inflatie verhogen.
- De huurtoeslag gaat voor vrijwel iedereen die ervoor in aanmerking komt met 10,50 euro per maand omhoog. Het kabinet beoogt zo bij te dragen aan de koopkracht van de laagste inkomensgroepen.
WONEN - KOOP
- Het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken wordt verlaagd naar 50 procent (van 50,5 procent in 2016).
- De maximaal af te sluiten hypotheek is 101 procent van de waarde van een koophuis. In 2016 was dit 102 procent.
- Tweeverdieners kunnen iets meer geld lenen voor de aankoop van een huis. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners mag vanaf 2017 het 2e inkomen voor 60 procent meetellen.
ZORG
- Het basispakket van de zorgverzekering wordt uitgebreid met: 
* opvang en zorg als je om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt wonen. Dit heet eerstelijnsverblijf. Bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis.
* fysiotherapie / oefentherapie voor patiënten met etalagebenen (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen). De vergoeding is maximaal 37 behandelingen, inclusief de eerste 20 behandelingen.
* vergoedingen voor onder meer het plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben.
* operatie van het bovenooglid (als je door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien).
Wil je precies weten hoeveel je vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Vraag het na bij je eigen zorgverzekeraar.
- De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2017 met 68 euro tot 1066 euro. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met 138 euro naar 2043 euro.
- Het verplichte eigen risico blijft gelijk met 385 euro.
- Zorgverzekeraars vergoeden alleen nog zorg van ggz-zorgaanbieders met een zogeheten kwaliteitsstatuut. Dit kwaliteitsstatuut bepaalt hoe de ggz-instellingen en zorgverleners hun zorg regelen.
- Iedere zorgaanbieder moet voortaan een klachtenfunctionaris hebben voor als iemand er met de zorgverlener zelf niet uitkomt. Als bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet genoeg is, dan is er net als nu een rechtszaak mogelijk, maar vanaf 1 januari ook de stap naar een geschilleninstantie. Deze kan bindende uitspraken doen en schadevergoeding toekennen tot 25.000 euro.
VERKEER
- Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een fiets met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Koop je er na 1 januari 2017 eentje, dan krijgt deze automatisch een bromfietskenteken. Heb je al een speed-pedelec met een snorfietskenteken? Dan zet de RDW dit om naar een bromfietskenteken. Op 1 juli 2017 moeten alle speed-pedelecs een bromfietskentekenplaat hebben. De regels voor de bromfiets zijn dan van kracht. Qua (verplichte) helm kun je kiezen tussen een goedgekeurde bromfietshelm of speed-pedelec-helm.
- Alleen volledig elektrische auto's komen nog in aanmerking voor de lage bijtelling van 4 procent. Voor alle andere auto's, (plug-in) hybride modellen incluis, geldt vanaf 1 januari een tarief van 22 procent. Bijtelling geldt voor mensen met een auto van de zaak die deze ook voor privé kilometers gebruiken. Ze moeten 4 / 22 procent van de cataloguswaarde van de auto optellen bij hun inkomen. Het kabinet heeft de ambitie dat na 2035 alleen nog auto's verkocht worden die emissievrij kunnen rijden.
- De motorrijtuigenbelasting voor personenvoertuigen gaat omlaag met gemiddeld 2 procent.
- Mbo-studenten onder de 18 jaar krijgen een ov-studentenkaart. Het gaat om studenten met een beroepsopleidende leerweg (BOL).
OVERIG
- Vanaf 15 juni 2017 kunnen Europeanen zonder extra (roaming)kosten bellen, sms'en en mobiel internetten in een andere EU-lidstaat.
- De prijs voor de gewone binnenlandse postzegel stijgt in 2017 naar 78 cent. Dat is 5 cent meer dan nu.
Bronnen: Kassa/ANP/Rijksoverheid
Op de website van de Rijksoverheid kun je hier zelf de veranderingen voor 2017 checken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Samen zorgen
Samen zorgen16 jan. 2017 - 10:50

Mijn reactie vanaf korenbloem 2000 en marleenvanh: dit is precies wat de huidige regering veroorzaakt: polarisatie! Er is geen begrip voor elkaar. Wat een ellende gaat er heen en weer via app en social media. We kunnen niet meer echt luisteren. Wat betreft zorgverzekering: op naar een eenvoudig systeem zonder idiote pakketten, zonder eigen bijdrage. De ouderen betalen gewoon mee aan het kraampakket van de jongeren, de jongeren betalen mee aan de zorg voor ouderen. Chronisch ziek zijn is geen keuze Mark Rutte! Een goede zorgverzekering, maatschappelijk verantwoord en betaalbaar voor iedereen!! Jong/oud, arm/rijk, gezond/ziek, want iedereen kan in een totaal andere situatie komen en de jongeren worden ooit oud...Ik ben mantelzorger en werkzaam geweest in de zorg (baan kwijtgeraakt door mijn ongevraagde situatie). Die bureaucratie in de zorg kost de maatschappij miljarden, deze miljarden hoort naar de werkelijke zorg te gaan. Marktwerking in de zorg: een grote fout! De regering moet dat toegeven en met een goed stelsel komen!Zorgconsumenten worden zieker, de werkenden in de zorg worden ziek. Ik zie diverse ex-collega's met een beginnende burn out. Hoelang moet dit nog doorgaan?De signalen: vanuit jeugdzorg, psychische zorg en WMO consumenten: burgers in nood staan in de kou!Denk goed na met de verkiezingen!

leo 1949
leo 194930 dec. 2016 - 22:15

Eindelijk zijn ze er achter dat 4% rente krijgen met sparen een beetje NIET haalbaar is.Daarom is het is nu verlaagd naar 2.9% alleen zijn ze vergeten te vermelden welke bank deze rente geeft. 

rinuszwam
rinuszwam30 dec. 2016 - 15:03

Nu nog de voedselbanken de wereld uit !! , en de laagst betaalde lonen én uitkeringen omhoog , alsmede een eerlijk én rechtvaardige zorgverzekering , weg met de te ver doorgevoerde marktwerking !

nogbeterweten
nogbeterweten30 dec. 2016 - 14:34

De AOW leeftijd was al in 2016 65 jaar en 9 maanden!!!

EngelsR
EngelsR30 dec. 2016 - 11:53

Goed dat de rente op vermogen wordt aangepast. Wat nog beter is: een belastingvrij vermogen PER kind invoeren. Als een kind nu een baantje heeft en lekker spaart worden de ouders 'gestraft' doordat ze rente over dit spaargeld moeten betalen. Of je nu 1 kind hebt of 10: dat maakt nu niet uit, maar hoe meer kinderen je hebt, hoe meer er gespaard wordt. Ook opa's en oma's schenken de kleinkinderen soms wat: ook dat tikt behoorlijk aan bij de ouders als je meer kinderen hebt. Voelt niet eerlijk.

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh30 dec. 2016 - 14:16

Dat lijkt mij, hoewel ik zelf (gelukkig!) geen kinderen heb, een goed idee. Vooropgesteld dat de kinderen dan ook inderdaad (het meeste van) dat geld SPAREN voor later en zo minder schulden maken en daarmee minder kans lopen op (financiële) problemen aan het begin van hun leven als volwassene.

korenbloem2000
korenbloem200030 dec. 2016 - 11:53

HAHAAAAAAA: "Mensen met een bijstandsuitkering mogen in 2017 meer vermogen hebben, zoals spaargeld." Waarvan? Mensen met een (bijstands) uitkering hebben al moeite om rond te komen, vaste lasten betalen en dan nog een beetje gezond eten! Kleding en schoenen is niet eens geld voor en de verwarming staat over dag op 16  graden en in de avond op 17. (tenminste bij mij wel) Als je dan ook nog de pech hebt om chronisch ziek te zijn én onverwacht met een herseninfarct in het ziekenhuis beland, ben in één klap de eigen bijdrage in de zorg kwijt! Kunnen we misschien beter afspreken dat de sociale dienst bij een aan vraag voor bijstand een gratis zelfmoord pil verstrekt?

4 Reacties
marleenvanh
marleenvanh30 dec. 2016 - 14:20

De gemeenschap betaald dit wel allemaal voor je. Je hoeft niet op je knieën te gaan liggen van dankbaarheid maar al dat geklaag..... Schaam u!!

dickdick
dickdick30 dec. 2016 - 14:36

Schaam je, je zal het maar zo slecht treffen. Ik ken nog meer van dit soort echte krepeer gevallen.

ton-peeters
ton-peeters31 dec. 2016 - 16:42

Hoe durf je zo te denken, Marleen? De bijstand is geen luxe uitkering maar 'n uitkering die te hoog is om dood te gaan en te laag om te overleven! De Rutte gedachte dat er geen armoede is in dit land moet je toch echt eens uit je hoofd proberen te krijgen, want het is beschamend hoe jij over zulke zaken denkt! Uit solidariteit zijn er sociale wetten gemaakt waar idd iedereen aan heeft betaalt, maar voor de mensen die hier gebruik van moeten maken wordt dat vangnet steeds kleiner! En denk erom IEDEREEN kan met armoede te maken krijgen , behalve figuren die over de rug van de werkman ongeoorloofd rijk is geworden!

simon55
simon558 jan. 2017 - 14:08

De bijstand kan dan wel niet hoog zijn maar men vergeet dat ze nog eens n extra uitkering daar bij kunnen krijgen die men vaak niet aanvraagt en dan nog de huur en zorgtoeslag erbij komen ze aan € 1100 in de maand , makkelijk van rond te komen heb ik zelf ook gehad en nu heerlijk AOW en n uitstekend pensioen hiep hiep hoera voor mezelf

paul van baak
paul van baak30 dec. 2016 - 11:41

En dan nog steeds volhouden dat het goed gaat en we er op vooruit gaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!