Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Dit jaar 10 procent minder theaterbezoek'

25-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tickets_04.jpg
De Nederlandse theaterproducenten verwachten dit jaar 10 procent minder kaarten te verkopen dan in 2009. Dat heeft Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties zondag namens de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP), waar hij voorzitter van is, laten weten.
In 2009 trokken de schouwburgen en concertzalen ook al flink veel minder bezoekers. Dit kwam vooral door de economische crisis, stelde de sector. Deze trend zet in 2010 door, stelt Van Lambaart.
,,Daar klagen we niet over en vragen de overheid ook niet om steun'', verduidelijkt hij. ,,We dienen zelf onze broek op te houden, zelfs al zitten we in de moeilijkste economische situatie in veertig jaar tijd. Alleen zou het desastreuze gevolgen voor de sector hebben als het kabinet zijn plannen voor de btw-verhoging voor theaterkaartjes door zou zetten.''
Als het aan het kabinet ligt, stijgt het btw-tarief op zowel theater- als concertkaarten van 6 procent naar 19 procent. Deze verhoging geldt niet voor sportwedstrijden, iets dat de kunstensector flink tegen het zere been stuit. ,,Het is goed dat het kabinet beslissingen durft te nemen, ga er maar aanstaan, ze hebben een flinke klus te klaren'', stelt Van Lambaart. ,,Maar terwijl de meeste ondernemers in dit land van alle kanten overheidssteun krijgen, wordt het de theatermakers en ondernemers in dit land onmogelijk gemaakt hun werk te doen.''
Als de plannen van het kabinet door gaan, krijgt de Nederlandse cultuursector het hoogste btw-tarief van de wereld, zo stelt de producent. De Nederlandse cultuursector lanceerde eerder deze week een petitie tegen de aangekondigde btw-verhoging voor theater- en concertkaartjes, waar duizenden steunbetuigingen per dag op binnen komen.
Op de website www.zegneetegendebtw.nl kunnen mensen die zich boos maken over het voornemen van het kabinet-Rutte, hun steun betuigen aan de actie. De producenten van de VVTP gaan de komende weken ook tijdens hun voorstellingen handtekeningen inzamelen voor de petitie. Bezoekers krijgen hierover een pamflet uitgereikt voordat zij de zaal ingaan.
De VVTP verenigt de meeste grote theaterproducenten van Nederland, waaronder Joop van den Ende Theaterproducties, V&V Entertainment, Studio 100 en Mojo. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!