Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dit is dé manier waarop je je airfryer schoonmaakt!

06-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22402 keer bekeken
  •  
airfryer kaassoufle 1127

Vandaag de dag is een keuken niet compleet zonder airfryer. Waar mensen vijf jaar geleden nog experimenteerde met de mogelijkheden, zijn er inmiddels weinig dingen die we er niet in klaarmaken. Het nadeel daarvan is wel dat het soms nogal lastig wordt om het apparaat schoon te maken. Kassa geeft tips!

Na het airfryen van je pizza, tosti of lasagne (ja, het kan echt), kom je al snel in de verleiding om het schoonmaken uit te stellen tot de volgende dag. Echter raden we dat af, etensresten in je airfryer laten zitten kan resulteren in nare luchtjes. Ook de vetten en oliën van je eten, die onder het mandje belanden, kunnen verbranden en daardoor erg gaan roken. Hierdoor gaat je eten minder lekker smaken.

Maak je hem warm of koud schoon?

Over het algemeen luidt het advies: wacht tot je airfryer is afgekoeld totdat je hem schoonmaakt. Maar deze vlieger gaat niet altijd op. Wanneer je zojuist iets in je airfryer hebt klaargemaakt met een sausje, zoals gemarineerde ribbetjes of lasagne, is het rek makkelijker schoon te maken wanneer deze nog enigszins warm is. Trek hoe dan ook allereerst de stekker eruit!

Grondige schoonmaak

Gebruik water en schoonmaakmiddel om alle componenten goed schoon te maken. Veel rekjes hebben een raster, het is raadzaam om ook hiertussen schoon te maken met bijvoorbeeld een schone voegenborstel. Veel mensen vergeten het olie-opvangbakje te legen. Doe dit wel! Hoewel de airfryer de ‘gezondere’ friteuse is, komen er alsnog veel vetten en oliën uit je eten, die in deze onderste bak belanden.

Hoe verwijder je nare luchtjes

Mocht je toch een keer te lang hebben gewacht met het schoonmaken en hangt er nu een vervelend luchtje in je airfryer? Begin dat eerst met het laten weken van alle componenten in heet water met afwasmiddel voor zeker 30 tot 60 minuten. Als het probleem daarmee nog niet is opgelost, snij dan een citroen doormidden en wrijf de mand en het rekje er volledig mee in. Laat de citroensap 30 minuten zijn werk doen en was de componenten daarna nog een keer met water en afwasmiddel.

Pas op met de antiaanbaklaag van de airfryer

Online zijn verschillende klachten te vinden over de antiaanbaklaag van de airfryer die loslaat na een aantal grondige schoonmaakbeurten. Net zoals bij pannen met een antiaanbaklaag, raden we je af om metalen spatels en tangen te gebruiken tijdens het bereiden van je gerecht. Ook is het gebruik van een metalen schuurspons niet slim, want hiermee bekras en beschadig je de antiaanbaklaag.

Begint je antiaanbaklaag desondanks alsnog te bladeren en af te breken? Gebruik het apparaat dan niet! Dit kan erg schadelijk voor de gezondheid zijn. Neem dan contact op met de fabrikant en vraag om een nieuwe mand, of kijk of je hem nog kan retourneren naar de winkel.

Bron: Consumer Reports/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

mimi40
mimi409 okt. 2023 - 23:00

Kan iemand hier het merk lezen op die beeldige (en vooral handig kleine) Airfryer die hier afgebeeld staat? Ik zoek een zo klein mogelijk exemplaar, de meeste zijn voor mij veel te groot.

2 Reacties
@qwerty@
@qwerty@10 okt. 2023 - 8:27

Ik kan, na het vergroten, er ook niet achter komen. Zou gewoon Googlen op kleine Airfryer of Airfryer voor 1 persoon b.v.

honza23
honza2310 okt. 2023 - 12:17

Het is een niet-bestaande airfryer, het is een rechtenvrije foto gemaakt door kunstmatige intelligentie: 205755524 / AI-generated image / PREMIUM Stock Photo

Mikske10
Mikske109 okt. 2023 - 20:39

Ik gebruik de Airfryer best vaak, maar alleen niet voor friet. Deze blijven toch het lekkerste van geschilde aardappels en in vloeibaar vet. Schoonmaken is een fluitje van een cent. Wel meteen na gebruik doen. Afwasmiddel in het mandje en opvangbakje warm water erbij en even met een sponsje erdoor en klaar is Kees. Buitenkant met een vochtig doekje.

meikemagda
meikemagda9 okt. 2023 - 16:41

Ik heb een airfryer oven, dagelijks gebruik. Ik gebruik een silliconenmandje. Na gebruik, strooi ik baking soda in het mandje en zet een klein potje een nacht in de oven. De volgende dag, zowel binnen als buitenkant met een lauw doek erover tijdens, een vaste ochtend ritueel.

sanne1
sanne19 okt. 2023 - 15:49

Zeker, er zijn ook silicone en bakjes van een soort bakpapier te koop voor in de Airfryer maar die schijnen niet ten goede te komen aan het bakproces .

sanne1
sanne19 okt. 2023 - 15:39

Schoonmaken stelt echt niets voor. Ik heb een Inventum en na gebruik was ik hem met de hand, in een sopje schoon in een paar minuten.

@qwerty@
@qwerty@9 okt. 2023 - 14:49

Niet in de vaatwasser dan gaat de anti bak eran, een koekenpan met anti bak (geen PEFAS hoor) doe je immers ook niet in de vaatwasser, toch ?

Lill
Lill9 okt. 2023 - 14:15

Ik maak die airfryer bak gelijk schoon naar gebruik eerst omspoelen ernaar par druppels afwasmiddel erin warm water erbij afwasborstel doen de rest en naspoelen met warm water..verwarming’s elementen etc ook elke keer schoonmaken naar gebruik is wel zo hygiënisch…heb een Princess airfryer van bijna 4 jaar oud wordt bijna dagelijks gebruik voor bakken en braden..de antiaanbaklaag nog steeds zo mooie als nieuw…

chantal@
chantal@9 okt. 2023 - 13:58

Wil je de airfryer op één makkelijke manier, en echt goed schoonmaken, gebruik dan de hogedruk spuit. Werkt geweldig.

djfox741
djfox7419 okt. 2023 - 10:50

Heb ooit zo'n ding gehad, eerste keren fantastich voor kroketten frikandellen en andere snacks alleen patat is een ander verhaal, waar ik tegenaan liep was dat hij begon te ruiken en ben hem toen schoon gaan maken maar die lucht ging er bij mij niet uit. Patat vond ik niet vies en zeker de zakken maar het haal het niet bij de gewone friteuse met hard vet, dus heb ik dat ding weggegeven en ben ik weer op de manier die ik al 40 jaar doe gaan gebruiken, patat-aardappelen op de markt kopen en dat is echt 10X lekkerder dan zo'n hete lucht apparaat maar ieder zijn ding.

Johan Ente
Johan Ente9 okt. 2023 - 10:24

Ik mis de optie die ik zelf gebruik... De mand en mandhouder gaan bij mij gewoon met regelmaat in de vaatwasser. ;-)

2 Reacties
byssch
byssch9 okt. 2023 - 11:04

Precies alles is lekker behalve patat uit de airfryer.! Binnenwerk doe ik met ovenreiniger werkt prima.

Tom.Dorsman
Tom.Dorsman9 okt. 2023 - 11:10

In de afwas automaat raad ik ten sterkste af, begrijp wel dat het lekker makkelijk is, en dat het schoon wordt maar je anti aanbak laag gaat hier wel van kapot, kans op afbladeren wat mij niet wenselijk lijkt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!