Stel je voor; je rijdt auto en plots brandt het oliedruklampje. Help! Je stuurt de auto de vluchtstrook op en belt je onderhoudsgarage. Het advies? Rijd niet verder en laat de auto direct afslepen. Na inspectie in de werkplaats blijkt de distributieriem versleten en aan vervanging toe te zijn: een schadepost van zo’n duizend euro. En dat met slechts 70.900 kilometer op de teller, terwijl de distributieriem officieel pas bij 180.000 kilometer of een leeftijd van tien jaar vervangen dient te worden. Hoe kan dat?
Dit is niet slechts een situatieschets, want het probleem doet zich voor bij veel modellen van Peugeot, Citroën, DS en Opel. Zo is dit het geval bij de Peugeot Partner, de 208, 308 en 5008 SUV. Daarnaast hebben de Citroën Berlingo, C3, C4, de DS 3 en 4 en de Opel Crossland X en de Grandland deze distributieriem in hun motoren ingebouwd. Voor autobezitters van deze modellen zorgt dit voor de nodige angst, kopzorgen én onkosten.
Weten of er op jouw type auto een terugroepactie geldt? Raadpleeg dan het terugroepregister van de RDW. Wil je de gemaakte kosten voor de distributieriem of schade aan de motor van de genoemde modellen gecompenseerd krijgen? Gebruik dan deze voorbeeldbrief (Word-document) van de ANWB:
Dat deze auto’s dezelfde distributieriem hebben is geen toeval. Het Franse concern Stellantis, voorheen bekend onder de naam PSA, bouwt namelijk sinds 2014 in al deze automodellen de PureTech driecilinder-benzinemotor van 1.2 liter.
De PureTech motor heeft een distributieriem (ook wel aandrijfriem genoemd) die door de olie van het motorblok loopt. Hierdoor kan de distributieriem bovenmatig slijten als er bijvoorbeeld verkeerde olie is gebruikt bij het periodiek verversen van de olie.
Ook kan er zo benzine in het motorblok terechtkomen, waardoor de distributieriem extra wordt aangetast en snel slijt. Het gevolg? Stukjes riem breken door slijtage af en komen in de motorolie terecht. Dit kan de oliezeef onder in de motor verstoppen, waardoor de oliedruk kan wegvallen. Hierdoor kan op zijn beurt de vacuümpomp worden beschadigd en de rembekrachtiging doen verminderen of wegvallen. De RDW stelt dat de riem na verloop van tijd kan scheuren. Dit kan gevaarlijke verkeersituaties opleveren.
Voorbeeld van de informatie over de terugroepactie op de RDW-site voor modellen van Citroën - tekst loopt verder:
Vanwege de ongevalsrisico's met letselschade heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in 2020 en 2022 een terugroepactie opgelegd voor de modellen met deze distributieriem. Dus moesten importeurs en dealers autobezitters per brief vragen of ze hun auto naar de garage willen brengen voor een software-update van het remsysteem en voor inspectie van de distributieriem. Is dan slijtage duidelijk zichtbaar? Dan wordt de distributieriem kosteloos vervangen.
Klinkt alsof er niets mis kan gaan. Maar na oproep van Kassa via de sociale media en de nieuwsbrief geven veel ontevreden autobezitters aan geen brief over de terugroepactie te hebben ontvangen en van niets weten.
Autobezitters die de distributieriem na slijtage door hun eigen onderhoudsgarage lieten vervangen, zijn daarom niet te spreken over de communicatie van importeurs en dealers. Hierdoor hebben ze immers duizend euro of meer betaald voor de vervanging. Daar komt bij dat de reparatie enkel kosteloos wordt uitgevoerd bij de dealer als je de brief over de terugroepactie als bewijsstuk kan overleggen. Maar volgens de terugroepactie van de Opel Crossland X van de RDW kunnen autobezitters ook gebeld of persoonlijk benaderd worden en zelf een afspraak maken met hun dealer.
En dus zijn de rapen gaar. Want hoe kan je die overleggen, als je meent de brief nooit te hebben ontvangen? Horen dealers en importeurs hun klanten niet beter te informeren? Wie draait er voor de kosten op als je garage de distributieriem al voor 180.000 kilometer of tien jaar heeft moeten vervangen door slijtage? En wat gaat er gebeuren met de kosten van autobezitters voor motorschade?
Hierdoor draaien autobezitters als Agnes Gerrits zelf voor de kosten op als hun distributieriem het begeeft. Agnes en haar partner kochten tweedehands een Citroën. Na enige tijd gingen ze vanwege een brandend olielampje naar de garage. “De oliepomp bleek verstopt en niet meer te werken en moest worden vernieuwd. Kosten 3000 euro.” De garage adviseerde om naar de Citroën-garage te gaan in verband met een terugroepactie.
Daar kregen ze te horen dat deze niet voor hen gold. "Dit had de vorige eigenaar moeten doen. Daardoor konden wij daar niet op terugvallen en moesten het volledige bedrag betalen. Op dat moment sta je met de rug tegen de muur. De auto is vijf jaar oud, heeft ons 9.900 euro gekost en we konden er niet meer in rijden."
Het feit dat er bij een terugroepactie voorwaarden worden gesteld waaraan autobezitters moeten voldoen – zoals dat je het onderhoud bij de dealer hebt moeten laten doen en dat je een brief moet kunnen voorleggen – is volgens de ANWB raar. “Onderhoud is onderhoud en als het door een erkende garage wordt uitgevoerd moet dat volstaan. Eisen dat je dat bij de dealer moet doen is onzin. Da's een stok om de hond te slaan”, stelt Annemieke Zerdoun-Dekker van de ANWB. Door deze voorwaarden te stellen, nemen de merken nu niet alle kosten op zich.
“Wanneer de distributieriem is versleten voordat die officieel moet worden vervangen, dan zijn alle kosten – inclusief de vervolgkosten – voor rekening van de dealer. Je doet dan een beroep op conformiteit; het moet immers een deugdelijk product zijn”, vervolgt ze.
Lisette Aubri-Kin is er zelf achteraangegaan of ze na de terugroepactie vergoeding kon krijgen en liep ook tegen een muur aan voorwaarden aan. “Dat kon als ze het bij Peugeot gingen repareren: kosten ongeveer 2200 euro. Dan moest ik van alle onderhoudsbeurten in het verleden de facturen aanleveren en welke soort olie er in de auto gedaan is.”
In een schriftelijke reactie aan Kassa stelt Stellantis dat de terugroepactie alleen een software-update van het remsysteem betreft en dat het alleen auto’s aangaat die in een deel van 2017 en 2018 zijn geproduceerd. Toch staan de problemen met de distributieriem expliciet vermeld in het terugroepregister van de RDW.
Het autoconcern erkent dat er problemen met de distributieriem kunnen ontstaan. Auto’s met dit type motor kunnen “geconfronteerd worden met slijtage van de distributieriem” en daarom wordt daarop bij elke servicebeurt gecontroleerd.
Lees de reactie van Stellantis (pdf)
Heb jij nou ook problemen gehad met de distributieriem van je driecilinder 1.2 PureTech-motor en kreeg je de reparatiekosten niet vergoed? Mail je verhaal + telefoonnummer naar kassa@bnnvara.nl.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Lekker, wil ik mijn C4 Cactus uit 2015 preventief van een nieuwe distributieset laten voorzien zegt mijn vak-garagehouder dat er zo goed als geen set meer te koop is in NL. Er komt nu een set uit Duitsland. De Cactus heeft nog maar 82000 km op de teller staan en zou oorspronkelijk dus pas over een kleine honderdduizend km een nieuwe distributieriem nodig hebben gehad. Ik laat dit in eerste instantie voor eigen kosten doen, maar de garagehouder gaat wel alles registeren d.m.v. foto's en het bewaren van alle vervangen delen. Ik wil hiermee direct bij Stellantis een claim neerleggen om 100%, en op zijn minst 50% van de kosten te vergoeden. Er schijnt trouwens in Frankrijk al een Class-action-rechtszaak op stapel te staan en mocht deze toegewezen worden hoop ik dat dit in heel Europa zal gelden.
De feiten spreken voor zich, Stellantis heeft een motor in de markt gezet met duidelijk een ontwerpfout en een verkorte levensduur. Stellantis dient dan ook zijn verantwoording te nemen en dit probleem na behoren op te lossen en op houden met alle kul argumenten en restricties.In de brief van Stellantis aan Kassa komt op elke vraag het antwoord 6 jaar en/of 100.000 km. Dit is duidelijk een zwaktebod en je zou als werkmaatschappij van al deze merken met een winst in 2022 van 17 miljard Euro een beter argument moeten bedenken.Nog steeds zie ik partijen welke de kracht en invloed van het Internet onderschatten en denken het waait wel over. Maak deze fout niet, programma’s als Kassa hebben duidelijk een functie in deze Onderschat het niet als jullie weer heel veel geld gaan uitgeven aan reclame om jullie producten aan te prijzen, terwijl deze problemen niet na behoren worden opgelost.En brengt uiteindelijk schade toe aan al deze merken, kijk naar Philips met zijn apneu apparaten en de daaruit voortvloeiden schade claims Philips gaat er bijna aan ten onder.Hoe dom kan je zijn.
Er zijn in deze drie partijen, dus ook drie meningen.Ten eerste, de benadeelden de kopers welke voor hoge kosten worden gesteld.Ten tweede, degene welke er aan verdienen de garagehouders en automonteurs.Ten derde, Stellantis welke deze motor verkocht heeft en in de markt heeft gezet.En iedere partij komt met zijn eigen verdediging en belangen.De kopers welke het gelag mogen betalen De monteurs wie hun verdiensten zien aangevallenStellantis die de eventuele claims boven zich ziet hangen.Allemaal hebben zij argumenten om hun gelijk te staven.De kopers beroepen zich op het consumenten recht en je van een gekocht product mag verwachten, dat het een redelijke en beloofde tijd probleemloos mee gaat.De auto monteurs roepen, het is normaal dat een distributie riem na 100.000 km vervangen moet worden en nog meer technische argumenten. Stellantis wringt zich in alle bochten met steeds bijgestelde aanbevelingen om hun gelijk te krijgen. Deze motor begon met een advies om de riem te vervangen boven de 200.000 km, naar beneden bijgesteld naar 175.000 km en 10 jaar om vervolgens te eindigen bij 100.000 km en 6 jaar. Hoe geloofwaardig kan je zijn.Voor de duidelijkheid de RDW heeft deze auto laten terugroepen niet voor de riem, maar voor het slijpsel wat in de olie terecht kwamen afkomstig van de riem en een gevaar was voor het remsysteem.Het is goed om te beseffen dat deze actie niet van Stellantis uit ging, maar van de RWD. lees verder in tweede reactie
Wie moet ik geloven? Moet ik RDW en Peugeot geloven dat er geen terugroepacties zijn of moet ik Kassa en RDW register geloven?
Ik kocht een 208 1.2 van 2 jaar oud in 2020 met 40k op de teller bij de dealer. Na aankoop kenbaar gemaakt dat de motor nagezien moet worden vanwege trillerig rijgedrag binnen de garantie termijn. Zeker 3 keer terug gegaan en iedere keer weggestuurd met het verhaal dat het erbij hoort. De laatste keer dat ik daar kwam nog steeds binnen garantietermijn aangegeven dat mijn vermoeden was dat de motor zich vervuilde. Nou toen had ik het gedaan hoor bij deze dealer. Hoe ik dat durfde te beweren en ze hadden nog nooit zoiets gehoord en dit waren hele betrouwbare auto's etc. De discussie was niet te winnen en in goed overleg de koop ongedaan laten maken en de dealer heeft de auto terug genomen. Nog geen 2 maanden later kwam de terugroepactie. Zo blij dat ik deze wagen weggedaan heb. De dealer wist me wel te vertellen dat de captur die ik daarvoor in de plaats kocht bij een andere dealer uiteraard heel veel problemen zou hebben en dat ik heel goed op moest letten met onderhoud. Met deze wagen reed ik 2 jaar probleemloos in de rondte.
Onzin.. deze lichte 3 cylinder auto’s trillen allemaal. Vooral bij stationair draaien van de auto
Beste AT024, Ik weet echt wel hoe een 3 cilinder moet trillen. Alle leenautos met dezelfde motor die ik mee kreeg reden anders, buiten dat mijn oude wagen 2 weken later een revisie heeft gehad. Uiteraard weet jij het beter. Rij zelf nu ook peugeot en citroën, echter wel elektrisch en nooit meer een puretech motor.
Citroen heeft meerdere verbazende acties. Als het motorblokje geel brand in je dashboard moet vaak een Lambda (sensor in uitlaat)worden vervangen.Kosten 365,00 dwz 305 00 vd Lambda en 60,00 montage.Zoek je naar een Lambda voor jouw type auto op internet dan kost de Lambda ca 50 00!(Bosch). Tja als verhaal haalt bij de dealer kan er ook een minder dure Lambda gemonteerd worden! De reparatie kosten opgave via Citroen zijn een goudmijn vd dealers, dwz als je er in trapt. Een tegen offerte bij een niet dealer scheelt enorm in de kosten, altijd doen!
Heeft de peugeot 5008 met een 1.6 motor ook deze distributie riem problemen?
Ook hier één en al drama met dit type motorblok. In 2021 een Peugeot 307 met Puretech 1.2 gekocht. Sindsdien vele duizenden euro aan onderhoud moeten uitgeven, waaronder het vervangen van een versleten distributieriem in november 2022. Zelf volledig voor de kosten opgedraaid. Nu zie ik op de site van het RDW dat de terugroepactie in december 2022 is gepubliceerd. Kan ik hier nog aanspraak op maken?
Toevoeging: in 2021 gekocht als occasion. Bouwjaar auto is 2016, oftewel valt onder dit artikel. Had de maanden daarvoor ook extreem olieverbruik. Dit ook aangegeven bij de verschillende omreguliere onderhoudsbeurten.
Ook veel problemen gehad met mijn tweedehands aangeschafte Peugeot 308. Deze viel onder een terugroepactie en door een dealer nagekeken. Mij werd toen verteld dat er 2 soorten distributieriemen zijn: goede en slechte. In mijn auto zat een goede distributieriem, werd mij verteld. Toch veel storingsmeldingen; sensoren vervangen, oliecarter gereinigd, motorterugval en dergelijke ellende. veel kosten (allemaal na de garantieperiode). Vorige maand heb ik de auto waarover ik verder best tevreden was, toch maar ingeruild. Na ruim 40 jaar Europese auto's ben ik nu overgestapt op een Aziatisch merk (Kia). Het werd me teveel, al die ellende en kosten.
Gisteren gelijk de pen in gedoken en vanmiddag werd ik gebeld door de dealer. Begin april vinden de volgende werkzaamheden plaats: het controleren van de distributieriem en onderdelen van het rembekrachtigingssysteem + het updaten van software. Dit volgens de terugroepactie van de RDW. Ik heb een Peugeot 2008 van september 2017 met 71000 km op de teller. Bij abnormale slijtage wordt de distributieriem kosteloos vervangen. Is deze wel goed dan draai ik zelf voor de kosten op. Want volgens het onderhoudsschema moet deze bij zes jaar vervangen worden en laat dat in september nu het geval zijn. Omdat ik twijfels heb bij een juiste beoordeling vertelde de dealer mij dat zij er géén nadeel bij hebben om de distributieriem kosteloos te vervangen omdat Stellantis deze kosten voor haar rekening neemt. Hoe dan ook de distributieriem moet dit jaar vervangen worden en uiteraard hoop ik dat de dealer beoordeelt dat de slijtage abnormaal is. Want wanneer dat niet zo is, draai ik zelf voor de kosten op. Of dat helemaal eerlijk is laat zich raden omdat de levensduur van deze riem behoorlijk verkort is. Ik wacht het uiteindelijke oordeel af in begin april.
Toen jk, best een poos geleden, las over deze motor, dacht ik echt dat er iemand gek geworden was. Een distributieriem, kunststof, midden in een hete motor vol olie . Hij die vraagt om ellende, krijgt ellende. Helaas is hier de ellende voor onschuldige kopers
Inderdaad Alex, dat had ik ook toen ik het de eerste keer hoorde. Een riem die door hete olie loopt. Ik begrijp niet waarom de bouwer van deze motoren niet gekozen heeft voor een distributieketting. Veel minder kwetsbaar en gaat veel langer mee.
Heb zelf wat uitzoekwerk gedaan. Mogelijk zou Kassa ook wat specifieker kunnen zijn. Dit is wat er staat op de site van Nefkens . Ik heb zelf een peugeot 308 van 2021 https://www.nefkens.nl/nieuws/kwaliteitsverbeteringsactie/ Dan verder naar meestgestelde vragen voor welke modellen geldt deze kwaliteitsgarantie ? Reactie Deze kwaliteitsverbeteringsactie is van toepassing op alle modellen van Peugeot, Citroën en DS met driecilinder 1,2 liter PureTech benzinemotor met bouwjaar 2014, 2015, 2016, 2017 of 2018. Dit betreft de modellen Peugeot 208, 2008 SUV, 308, 3008 SUV, 5008 SUV en Partner. En de modellen Citroën Berlingo, C3, C3 Picasso, C4, C4 Cactus, C4 Picasso. Ten slotte de modellen DS 3 en DS 4. Voldoet uw auto niet aan de bovenstaande criteria? U rijdt bijvoorbeeld een auto met bouwjaar 2019? Dan kunt u deze kwaliteitsverbeteringsactie buiten beschouwing laten. U hoeft geen afspraak te maken voor een inspectie. Hierop heb ik contact gezocht met de dealer. Die hebben eerst op kenteken gezocht en later op de laatse 8 cijfers van het voertuig id nummer . Dan vinden ze geen terugroepactie. Op de site van de RDW in het terugroepregister , als je de datum intikt van tot, en het merk dan komt er ook een niet geheel duidelijk gegeven uit . Dan schrik je . Echter bij de KGH melding staat specifiek dat het gaat om voertuigen met een EB2 motor maar nog steeds niet helder. De dealer geeft aan dat vanaf 2019 de riem is verbeterd. Kassa maak het aub eens wat specifieker.
Waarom vanaf 2014? Deze motor werd in 2012 en 2013 ook al massaal verkocht.
Ik heb een Peugeot 2008 uit 2014 met een 1.2 puretech motor. De dealer geeft aan dat er geen terugroepactie voor mijn auto is. Op kenteken geeft rdw geen terugroepactie aan, maar als ik op type zoek staat er wel een terugroepactie. Mijn auto heeft wel een motor waar dit artikel over gaat. Raar als ik het niet meer weet….?
Ik heb een Peugeot 208 uit 2013 met de 1.2 pure tech motor hoog olie verbruik e met de door Peugeot voorgeschreven olie 0W30 over 25000 km moet de distributieriem vervangen worden. Wat is voor mij wijsheid na de uitzending voelt het of je op met een granaat rijdt die elk moment kan afgaan. Mijn nr is 0618045001
Dat zijn thp motoren de voorloper van de motoren die hier genoemd worden. Ook geen beste motor overigens....
Heb hetzelfde meegemaakt. Auto gekocht in 2019 bij Peugeotdealer te ede( bouwjaar apr 2017). Tijdens onderhoudsbeurt in januari 2021 werd aangegeven dat de oliepomp en distributieriem vervangen moest worden (foutcode motorstoring) Het mankement aan de distributieriem had voor beschadiging van oliepomp gezorgd. Na veel heen en weer gedoe kreeg ik 75% van de kosten van circa euro 2.100,— vergoed. Was volgens dealer erg coulant was het was een kwestie van pure pech dat de oliepomp kapot was. Nu zie ik bij Kassa dat het probleem al bekend was, ik voel me opgelicht. Gr Harry
Heb in januari een Peugeot 2008 van 2017 gekocht bij een garagebedrijf (geen dealer) niet wetende van de terugroepactie daar kwam ik later achter. Het garagebedrijf heeft dit wel goed opgelost door de auto naar de Peugeotdealer te brengen en bij de dealer heeft de auto een software update gehad van het remsysteem en de distributieriem is nagekeken en alles wat goed en is ook afgemeld bij de rdw. Stel dat over een paar maanden de riem wel versleten is wie draait dan voor de kosten op?
Ik wou net een opel karl gaan kopen... wat moet ik doen? Toch maar beter andere auto uitkijken? Heb ook weleens gelezen opel karl schakels als distributie had? Voorheen opel corsa gehad 4 cilinder. Maar opel karl lichter en leek mij goede auto. Moet ik daar nu helemaal vanaf zien ???
Goede middag. De Karl heeft geen 1.2 puretech motor maar een 1 liter 3 cilinder ecotec motor. Die kun je met een gerust hart kopen.
Ik vraag mij af of hier geen schone taak was weggelegd voor de Anwb om middels hun blad "autokampioen" de automobilist proactief te waarschuwen voor dit wanproduct? Achteraf een voorbeeld brief lanceren is wel erg goedkoop.
Hoi, Ik heb een Opel crossland x uit 2019 uit Polen, valt deze daar ook onder en hoe moet ik daar achterkomen. Via dealer of ...??
Ik heb mijn Citroen C3 2e 1.2 uit 2017 2e hands gekocht. Deze werd in het begin bij de dealer onderhouden, vanwege de hoge kosten nu bij de plaatselijke dealer. Heb ik nu ook rechten op deze terugroep actie?
Ter aanvulling de plaatselijke dealer heeft de genoemde filter al eens zuivergemaakt n.a.v. motorstoring (lampje ging aan) kosten 800 euro.
Dat een vorige eigenaar iets had moeten ondernemen is echt flauwekul. Ik heb een aantal jaren geleden een BMW 3 serie gekocht uit 2002. Ik werd de derde eigenaar en kreeg keurig een brief van een dealer dat ik een afspraak kon maken voor een terugroepactie. Im mijn geval de airbag omwisselen. En dan heb ik het over een auto van 20 jaar oud. Hulde aan BMW.
Het is heel gemakkelijk , vervang de distributieriem bij 70.000 km en alle problemen zijn opgelost. Tiny van Tongeren
Op een Dealer hoeft je niet te REKENEN en ook niet op een Importeur. Bij een Nissan Dealer auto gekocht (2e hands) en aan alle service beurten voldaan. Nissan Quashqai heeft DISTRIBUTIEKETTING en het is BEKEND dat deze kan breken maar dealer waarschuwde niet en en de "ketting" brak. Geklaagd bij Importeur en bij de Directie van de dealer dat deze had moeten waarschuwen maar tevergeefs. Moest iets extra's betalen omdat een onderdeel bij het breken van de "ketting" ook was gebroken. Bij de dealer zou de Reparatie minstens 1900,- euro gekost hebben. Liet het bij een Universele Bovag garage reparen voor 1200,-. 200,- extra voor het andere kapotte onderdeel. Auto van familie lid. Ik had geklaagd voor het familie lid omdat dat juridisch mag. Dus, Dus Distributiekettingen kunnen ook breken al beweerd de ANWB DAT DAT NIET KAN! NATUURLIJK ook contact opgenomen met ANWB. JAN
Heb ook 'n auto met zo'n puretech 1.2 driecilinder. Ik doe zelf het motoronderhoud 3n gebruik hiervoor motorolie met de geadviseerde viscositeit, maar dan wel 100% synthetisch. Beperkt, voorkomt of vergroot dit het probleem van de rafelende distributieriemten opzichte van minerale motorolie?
Aanvulling gebruikt de zgn multi dealer wel de juiste specificatie olie? Moderne motoren hebben hun eigen specificaties voor de olie ,welke bepaalde dopes bezitten en b.v de roetdeeltjes goed binden en de riem niet aantast,of week maakt...korte stukjes rijden is funest ,maar dat is eigenlijk voor elke motor....
E.e.a is al een tijd bekend bij deze 3 cilinder motoren....ook de Ford variant met zgn natte snaar zelfde euvel....door korte stukjes rijden veel kool en roet afzetting welke de riem doet verouderen ,kleine stukjes ,slijt deeltjes komen voor het zuigfilter van de oliepomp en het is klaar......kortom vaak olie verversen...,is vuil afvoeren...
Onzin. De olie hoeft helemaal nietververst te worden. Ik ververs mijn olie nooit al 40 jaar niet, ook het oliefilter hoeft helemaal niet vervangen te worden,Wel is het nodig om olie bij te vullen. Tiny
Advies: niet te veel luisteren naar die Tonus want er komt een hoop onzin uit, in olie zitten namelijk additieven Additieven zorgen voor bescherming, reiniging en optimalisatie van olie- brandstof- en koelsystemen. Na een tijdje raken deze uitgewerkt en is verversen noodzakelijk. In geen geval alleen maar olie bijvullen want je gaat gegarandeerd problemen krijgen. En bij twijfel raadpleeg je de Servicedesk van je dealer
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!