Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dirk (DSB) was naar de buitenkantoren

03-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2454578.jpg
Alsof er niets aan de hand was, presenteerde oprichter Dirk Scheringa van DSB Bank vrijdag 'zijn' schaatsploeg aan de verzamelde pers. Tijdens de presentatie sloop Scheringa weg. Volgens zijn woordvoerder moest dat niet gezien worden als een vlucht. ,,Dirk is naar de buitenkantoren om personeel toe te spreken over de situatie. Dat heeft hij gisteren al gedaan hier op het hoofdkantoor.''
,,De raad van bestuur bestaat uit vier mensen. Wie van hen naar buiten treedt, maakt niet uit. Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden, die zijn gewoon verdeeld'', aldus de woordvoerder vrijdag. De avond ervoor traden de bestuursleden Hans van Goor en Robin Linschoten via de media naar buiten over de situatie bij de Dirk Scheringa Beheer (DSB) Bank.
Die 'situatie' begon maandag toen ex-medewerkers van de bank anoniem een boekje open deden over de praktijken van de bank in televisieprogramma NOVA. Woensdag deed minister van Financiën Wouter Bos er een schepje bovenop door te stellen dat de praktijken van DSB ,,duidelijk niet in de haak en onacceptabel'' waren.
Donderdagochtend nam Pieter Lakeman het stokje over en riep in televisieprogramma Goedemorgen Nederland DSB-klanten op hun geld bij de bank weg te halen om zo een faillissement van de bank te forceren. Dat zou goed zijn voor de claim die hij met zijn Stichting Hypotheekleed tegen DSB voorbereidt. De claim heeft betrekking op leningen die door DSB zijn verstrekt in combinatie met dure koopsompolissen.
Een paar uur later konden klanten van DSB niet meer internetbankieren, omdat de site onbereikbaar was geworden. Volgens de woordvoerder van de bank was de site het mikpunt van hackers. Volgens een medewerkster van de bank kwam het omdat veel mensen tegelijkertijd geld aan het overboeken waren. Ook vrijdag was de site nog slecht bereikbaar.
Internetexperts plaatsen vraagtekens bij het hackerverhaal en stellen dat hacken of een grote toeloop van mensen eenzelfde soort effect kunnen hebben. Bovendien zouden de hackers zoals vermeld in de versie van DSB dan wel heel klungelig te werk zijn gegaan.
DSB Bank liet vrijdag weten dat ruim 1 procent van de 4,5 miljard euro spaargeld dat de bank in beheer heeft, ofwel meer dan 45 miljoen euro, sinds donderdagochtend is weggehaald bij de bank. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!