Kassa

Diploma's minder belangrijk bij sollicitaties

14-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4414 keer bekeken
  •  
gesprek interview sollicitatie meeting 1127

Uit onderzoek van UWV blijkt dat werkgevers meer waarde hechten aan vaardigheden en vakkennis en hechten minder belang aan de aanwezigheid van relevante werkervaring of diploma's en certificaten bij sollicitanten. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt heeft hiervoor gezorgd. 

Het onderzoek van de uitkeringsinstantie besloeg een rondvraag bij meer dan 3000 ondernemingen en bedrijfsonderdelen. Werkgevers blijken in de praktijk al breder te kijken naar kandidaten. Zo hebben de afgelopen twee jaar zeven op de tien werkgevers vacatures ingevuld met kandidaten die niet voldeden aan alle gestelde functie-eisen. Vooral relevante werkervaring wordt in de praktijk losgelaten als functie-eis.

Vooral in de publieke sector, de bouw, de detailhandel en de autobranche werd deze werkwijze gehanteerd. Eerder onderzoek wees al uit dat het steeds lastiger wordt voor werkgevers om vacatures te vervullen.

'Water bij de wijn'

Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV verwacht dat werkgevers in de toekomst vaker "water bij de wijn" zullen moeten doen als het gaat om functie-eisen. "We verwachten dat, indien de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt, of zelfs toeneemt, werkgevers steeds vaker hun functie-eisen zullen bijstellen. Het zal steeds moeilijker worden om kandidaten te vinden die helemaal of zelfs grotendeels aansluiten op de functie", stelt ze in een verklaring.

Bron: UWV/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JannieBoe
JannieBoe15 mrt. 2022 - 8:29

Zolang er sprake is van bewezen vakkennis en vaardigheden kan dit in veel gevallen een uitkomst zijn. Je moet wat in tijden van krapte. het is ook niet echt nieuw. Het Erkenning van eerder Verworven Competenties bestaat al lang https://www.evc-centrum-nederland.nl/wat-is-evc

Patty schmidt
Patty schmidt14 mrt. 2022 - 18:18

Heel vreemd. Ik zou toch niet graag naar een ongediplomeerde persoon gaan in bijv. een garage, pedicure, verpleegkundige, rondvaartboot.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!