Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diploma's minder belangrijk bij sollicitaties

14-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4521 keer bekeken
  •  
gesprek interview sollicitatie meeting 1127

Uit onderzoek van UWV blijkt dat werkgevers meer waarde hechten aan vaardigheden en vakkennis en hechten minder belang aan de aanwezigheid van relevante werkervaring of diploma's en certificaten bij sollicitanten. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt heeft hiervoor gezorgd. 

Het onderzoek van de uitkeringsinstantie besloeg een rondvraag bij meer dan 3000 ondernemingen en bedrijfsonderdelen. Werkgevers blijken in de praktijk al breder te kijken naar kandidaten. Zo hebben de afgelopen twee jaar zeven op de tien werkgevers vacatures ingevuld met kandidaten die niet voldeden aan alle gestelde functie-eisen. Vooral relevante werkervaring wordt in de praktijk losgelaten als functie-eis.

Vooral in de publieke sector, de bouw, de detailhandel en de autobranche werd deze werkwijze gehanteerd. Eerder onderzoek wees al uit dat het steeds lastiger wordt voor werkgevers om vacatures te vervullen.

'Water bij de wijn'

Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV verwacht dat werkgevers in de toekomst vaker "water bij de wijn" zullen moeten doen als het gaat om functie-eisen. "We verwachten dat, indien de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt, of zelfs toeneemt, werkgevers steeds vaker hun functie-eisen zullen bijstellen. Het zal steeds moeilijker worden om kandidaten te vinden die helemaal of zelfs grotendeels aansluiten op de functie", stelt ze in een verklaring.

Bron: UWV/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!