Kassa

Dioxine kan kanker verwekken

11-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schapen_03.jpg
Dioxine kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. De NVWA maakte donderdag bekend dat het giftige goedje in een ingrediënt voor veevoeder zit, dat vanuit België aan vier Nederlandse bedrijven is geleverd.
Dioxine in lichaam
Er mag een zeer kleine hoeveelheid dioxine in voeding zitten volgens Europese normen. Mensen slaan ongeveer twee derde van de dioxine die ze binnenkrijgen op in hun lichaamsvet, waar het maar heel langzaam uit verdwijnt. Als iemand een grote hoeveelheid van de chemische afvalstof binnenkrijgt of in het lichaam heeft opgeslagen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Uiteindelijk kan dat zorgen voor een aangetaste weerstand, verlaagde vruchtbaarheid en kanker.
Voeding, lucht en water
De stof komt in onze voeding via verontreinigde lucht en vervuild water. Dat is van alle tijden, aangezien dioxine vrijkomt bij verbrandingsprocessen van bijvoorbeeld bossen en brandstoffen, maar ook bij vulkaanuitbarstingen. De uitstoot van de stof door menselijke activiteiten is sinds de jaren '90 van de vorige eeuw wel sterk gedaald dankzij milieumaatregelen.
Gevarieerd eten
Op haar website raadt de NVWA mensen aan om vooral gevarieerd te eten en zo te voorkomen dat ze veel dioxine binnenkrijgen. Vooral door de consumptie van dierlijke vetten en vette vis zoals paling krijgen mensen het gif binnen. Het Voedingscentrum benadrukt dat als mensen opletten wat ze eten, de kans dat ze te veel dioxine binnenkrijgen in Nederland zeer beperkt is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!