Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dilemma: Waterkoker, heetwaterkraan of keteltje?

19 feb 2013
  •  
leestijd 2 minuten
20130219-kassa-groen-dilemma7_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: wat is de meest duurzame manier om water te koken? In een waterkoker, een zogenaamde heetwaterkraan, of toch het vertrouwde keteltje? Jaarlijks gebruiken we per huishouden zo'n 1500 liter heet water in de keuken. Ongeveer de helft daarvan is voor de aardappels, rijst en pasta. De andere helft hebben we nodig voor onze dagelijkse koffie en thee. De sleutel tot duurzaam verwarmen ligt in aardgas.
Duurzaam gas
Of je nou veel water nodig hebt voor de avondmaaltijd of een beetje voor een kopje thee: voor het milieu is het meestal het beste gewoon een keteltje op het vuur te zetten. Koken op gas is namelijk milieuvriendelijker dan een waterkoker of heetwaterkraan op elektriciteit. Dit komt, omdat veel stroom in Nederland ontstaat door kolen te verbranden. Kolen zijn slechter voor het milieu dan gas. Bovendien gaat er energie verloren tijdens het proces van verbranding tot de aankomst in je waterkoker. Gas verbrandt direct en heeft dat probleem dus niet. Een voorwaarde is wel dan je ketel een fluit heeft, anders bestaat de kans dat hij maar doorkookt, terwijl jij het niet in de gaten hebt.
Groene stroom kan beter zijn
Wanneer je groene stroom gebruikt, kan koken op elektriciteit wel duurzamer zijn. Bij het koken op gas gaat er veel warmte van de vlam verloren doordat hij niet alleen de ketel, maar ook de lucht eromheen verwarmt. Bij goed geïsoleerde waterkokers en heetwaterkranen is dit niet het geval. Kortom: maak je water goed heet met gas of groene stroom en kies een geïsoleerde koker. Met fluit, mits van toepassing. Bron: CE Delft, Milieu Centraal

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!