Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: sperzieboontjes uit Afrika?

29-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5825 keer bekeken
  •  
20130129-kassa-groen-dilemma4_video_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: uit welk land koop je je verse sperziebonen?  De sperzieboon: een echte Hollandse groente, denk je misschien. Toch eet je alleen Nederlandse bonen in de zomermaanden. Aangezien we ook in december en maart de boon niet willen missen, importeren supermarkten in de koudere seizoenen bonen uit Spanje en verre Afrikaanse landen als Marokko en Kenia.
 
Bonen uit het seizoen
Voor het milieu is het altijd het beste om bonen uit het seizoen te kopen. In dit geval is dat de zomer. Dit is de periode waarin de sperzieboon van nature groeit zonder hulp van een kas. Er is dan genoeg zon, regen en de juiste temperatuur voor de Nederlandse boon om zelfstandig te groeien tot hij kan worden geoogst.
Bonen uit Afrika
In de winter kan de Nederlandse boon niet zelfstandig groeien. Daarom halen we ze van een continent waar het 's winters wel lekker warm is: Afrika. Voor het milieu maakt het nogal wat van welk land ze precies komen. De bonen uit Kenia zijn heel slecht voor het milieu. Deze worden met het vliegtuig naar Nederland gebracht. Dit is zeer milieubelastend door een hoge CO2-uitstoot. Bonen uit Marokko of Spanje komen per boot of over land naar Nederland. Schepen en vrachtwagens hebben een lagere CO2-uitstoot dat vliegtuigen en zijn dus beter voor het milieu.
Conclusie
Kortom: kies voor een milieuvriendelijk gerecht de Hollandse zomerboon wanneer dat kan en verlang je sterk naar een sperziebonen in de winter: kies dan voor de Senegalese of Marokkaanse variant. Informatie afkomstig van Milieu Centraal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!