Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: plastic of papieren tas?

28-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
20140128-kassagroen-dilemma4_2.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: een tas van plastic of van papier? De plastic tasjes vliegen ons in Nederland om de oren. We weten dat plastic milieuvervuilend is en daarom bieden winkels steeds vaker een papieren tas als alternatief. Is dat papier dan wel zoveel beter voor het milieu? Of je nu tassen van plastic of papier maakt, van beiden kunnen we zeggen dat ze op het gebied van vieze uitstoot, milieuaantasting en energieverbruik erg vervuilend zijn.
Papier
De papieren tas wordt gemaakt van houtpulp. Dat is hout met water. De houtkap, het landgebruik, het energieverbruik, de liters water en vervoer van en naar de fabriek zijn slecht voor het milieu.
Plastic
De grondstof van de plastic tas is het steeds schaarser wordende aardolie. Bij de productie van het plastic komen chemische stoffen vrij. De meeste plastic tassen worden gemaakt van polypropyleen. Deze plasticsoort is dun, maar toch sterk en er is dus minder plastic nodig om een stevige tas te fabriceren.
Conclusie
Als je al deze dingen tegen elkaar wegstreept dan is, verrassend genoeg, de plastic tas toch het minst belastend voor het milieu.
Hoe kan dat?
Waar zit dit 'm nu precies in? Dit heeft te maken met de hoeveelheid van het basismateriaal dat nodig is om een goede en stevige tas te maken. Voor een degelijke papieren tas heb je veel meer kilo's papier nodig dan je kilo's plastic nodig hebt voor een plastic tasje. Daarom is een plastic variant van een tas dus duurzamer of zouden we moeten zeggen: het minst 'erg'. Echt duurzaam is natuurlijk om gewoon je oude trouwe boodschappentas mee te nemen naar de winkel! Zo voorkom je dat we verzuipen in al het plastic op onze aarde en je bespaart ook nog eens ruimte en geld. Bronnen: Natuur & Milieu en Milieu Centraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!