Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dilemma: papieren of katoenen zakdoek?

5 feb 2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
345 keer bekeken
  •  
20130205-kassa-groen-dilemma5_video_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: kies je voor een katoenen of een papieren zakdoek? Het is volop winter en we snotteren wat af. We begraven onze neus in talloze papieren zakdoekjes, maar ook de katoenen variant wordt nog volop gebruikt. Jaarlijks snuiten we ongeveer 1200 keer onze neus, meegerekend dat we vier keer per jaar echt snotterig zijn. Dat staat gelijk aan een kleine 800 papieren zakdoekjes of 30 stoffen zakdoeken die af en toe gewassen worden.
Milieuonvriendelijk katoen
Een katoenen zakdoek kan alleen maar duurzamer zijn, als hij minstens 9,5 jaar gebruikt wordt! Zelfs dan is het verschil met papieren zakdoekje klein. Dat komt omdat de productie van  katoen en het weven van de zakdoek erg veel energie kosten en daarom een grote impact op het milieu hebben.
Duurzaam papier
Het gebruik van papieren zakdoekjes is vijf tot zeven keer duurzamer dan stoffen zakdoeken. Wanneer je trouwens tissues uit een doos gebruikt, ben je nog duurzamer bezig. Dat komt, omdat die zakdoekjes uit minder dik papier bestaan dan pakjes zakdoeken.
Katoen belast meer dan papier
Weliswaar moet voor papieren zakdoeken houtpulp van bomen worden geperst, maar dat hout komt uit goed beheerde bossen en dus niet uit bedreigd oerwoud. Het productieproces van papieren zakdoekjes is veel minder belastend dan de elektriciteit en de katoen die nodig is voor de ouderwetse stoffen zakdoek. Helemaal als je bedenkt dat veel katoenen zakdoeken uit China komen, waar de elektriciteit die nodig is voor het verwerken van zakdoeken, voornamelijk uit kolen komt. Die stoffen zakdoek is misschien prettig voor je neus, het milieu is er absoluut niet bij gebaat.
Bron: Ecosystem

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar