Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Dilemma: mok of plastic bekertje?

08-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
20130108-kassagroen-dilemma1_video_3.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen-kijker tegenaan kan lopen. Deze week de vraag: kun je beter koffie en thee uit een mok drinken of uit een plastic bekertje? Het antwoord op die vraag is makkelijk denk je misschien: een mok wint altijd, want bekertjes weggooien is slecht voor het milieu. Zo eenvoudig is het niet. De milieubelasting ligt bij plastic bekertjes vooral in de productie. Plastic wegwerpbekertjes worden - zoals het woord al zegt - vaak al na één keer gebruiken weggegooid. Er moeten dus veel bekertjes worden gemaakt en dat kost veel energie en grondstoffen. Mokken gebruik je veel vaker, maar die belasten het milieu op hun beurt wanneer je ze afwast.
Was de mok niet te vaak af
Mokgebruikers moeten daarom vooral niet na elk kopje koffie hun mok met warm water omspoelen. Deze afwasmethode is slecht voor het milieu, omdat er aardgas verbrand wordt om water te verwarmen. Daarbij komt CO2 vrij en daar warmt de aarde van op. Kort spoelen met koud water dus, of nog liever: helemaal geen water gebruiken. Gebruik een bekertje vaker
Plastic bekertjes kun je natuurlijk ook vaker dan één keer gebruiken. Hierdoor hoeven er minder bekertjes geproduceerd te worden, waardoor de uitstoot van CO2 vermindert. Daarnaast helpt het als bekertjes worden gerecycled en niet bij het huisvuil belanden. Als het plastic wordt hergebruikt, hoeft er minder nieuw plastic gemaakt te worden van aardolie. Als het aantal gemaakte bekertjes afneemt, vermindert ook de hoeveelheid CO2 én de luchtvervuiling.
Weinig verschil bij zuinig gebruik
Het maakt voor het milieu dus veel uit hoe je je mok of je bekertje gebruikt. Als je een bekertje hergebruikt zonder het om te spoelen, versla je de mok die steeds met warm water wordt afgewassen. Als je elke keer een nieuw plastic bekertje gebruikt, wint de mok. Ga je met beiden zuinig om, dan maakt het weinig uit of je de mok kiest of het wegwerpbekertje. Wie zijn mok zo nu en dan omspoelt met een beetje koud water belast het milieu evenveel als iemand die de hele dag één plastic bekertje gebruikt en die daarna inlevert voor recycling. De allerslechtste optie is trouwens om altijd een extra bekertje te gebruiken tegen de hitte, maar daar wil niemand zijn handen meer aan branden, toch?
De informatie uit dit 'bekeronderzoek' is afkomstig van Milieu Centraal.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor