Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: met de trein of carpoolen?

21-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
20140121-kassagroen-dilemma3_5.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: carpoolend of met de trein naar je werk reizen?
Dagelijks trotseren miljoenen mensen weer en wind op weg naar hun werk. Drie miljoen Nederlanders stappen hiervoor in de auto en dat is daarmee het populairste vervoersmiddel. Op de tweede plek komt de trein met ruim 600.000 reizigers per dag.
Uitstoot
Al dit reizen met trein of auto zorgt voor veel CO2 uitstoot die ons milieu aantast. Als je duurzaam wil forenzen was de trein jarenlang het groenste alternatief, in de oude benzine auto leg je het af tegen de trein. In de trein stoot je als reiziger gemiddeld 30 gram CO2 per gereisde kilometer uit. Met een benzineauto is dit gemiddeld 220 gram CO2 per kilometer, zeven keer zoveel dus!
Carpoolen
Wat als je nou gaat carpoolen? Of je baas zover hebt gekregen dat hij een hybride of elektrische auto voor je least? Als je in je eentje in een nieuwe elektrische auto of hybride auto op pad gaat, dan stoot je respectievelijk 90 gram CO2 en 155 gram CO2 per kilometer uit. Let op: hierin is het proces waarin elektriciteit wordt opgewekt voor de elektrische auto meegenomen. Elektrische auto's hebben immers geen uitstoot tijdens het rijden. (red.) Stukken minder dan die benzineauto dus, maar nog steeds drie keer zoveel als in de trein.
Uitzondering
Er is één uitzondering: stap je met vier man in de elektrische auto, dan is de uitstoot, per inzittende, nog maar 23 gram CO2 per kilometer. Je mag dan de 90 gram CO2 uitstoot delen door vier personen en hebt dan dus minder uitstoot per persoon dan in de trein.
Conclusie
Ga dus als je alleen gaat, lekker met de trein maar wil je toch met de auto en wil je het milieu een plezier doen: Zoek drie collega's waarmee je kan reizen én vraag je baas om een elektrische leaseauto. Of koop die samen!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!