Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: kaars of lamp

11-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1335 keer bekeken
  •  
20140211-kassagroen-dilemma6_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als romantische Kassa Groen-kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: een valentijnsdiner bij kaars of schemerlamp?
Kaars scoort slecht
Valentijnsdag, een mooi gedekte tafel, prachtig servies en natuurlijk warme sfeerverlichting. Ontsteken we een romantisch lampje aan of steken we een kaarsje aan? Waarmee belasten we het milieu hetminst? Een kaars verbrandt ongeveer acht gram kaarsvet per uur en als we dat vermenigvuldigen met de verbrandingswaarde van kaarsvet, dan is dat net zo veel als ouderwetse gloeilamp van honderd watt die een uur lang brandt. Dus de kaars scoort dan heel slecht. Kaarsen hebben nog meer nadelen. Kaarsen geven bij verbranding relatief veel CO2-uitstoot. In veel kaarsen zit paraffine, een aardolieproduct. Soms wordt ook stearine gebruikt, hierin zitten dierlijke vetten en dat is meestal slachtafval! Er zijn stearine-kaarsen in de handel met 100% plantaardige vetten, maar daarbij wordt dan vaak palmolievet gebruikt, dat gaat ten koste van het tropisch regenwoud. Als de kaarsen van sojaolie zijn gemaakt, let er dan op dat ze een bio-certificaat hebben.
Lamp
Met een lamp zie je je liefje ook veel beter, want pas bij 40 kaarsen is het licht net zo sterk als van een 40 Watt gloeilamp. Dus als je een glimp wil opvangen van je geliefde gebruik dan een lamp. Met dezelfde hoeveelheid energie produceert de gloeilamp tachtig keer zoveel licht als een kaars. Een spaarlamp haalt nòg eens vijf maal meer licht uit hetzelfde aantal watt.
Conclusie
U zult dan zeggen "een lamp is toch niet romantisch?" Als je toch voor de romantiek kaarsen wilt branden, kies dan voor bijenwas of de gerecyclede kaars. Ietsje duurder, maar dat mag in de liefde niet uitmaken natuurlijk. Als je dan na je valentijnsdiner-bij-kaarslicht ervoor zorgt dat je nadien samen wat vroeger naar bed gaat, bespaar je op licht en verwarming. Bron: Technopolis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!