Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: elektrische deken of de slaapkamer verwarmen?

04-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2658 keer bekeken
  •  
20140204-kassagroen-dilemma5_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: hoe val je het groenst in slaap? Is dat met de centrale verwarming of met de elektrische deken? Als het in de wintermaanden buiten koud en guur is, willen we 's avonds aangenaam warm in slaap vallen, maar hoe krijg je je bed het warmst? De meeste Nederlandse huizen worden verwarmd door de centrale verwarming. Ook de slaapkamer. Je kan ook een elektrische deken in je bed leggen voordat je gaat slapen. Welk van de twee is nu het duurzaamst?
Hoe zit het?
De CV wordt gestookt met aardgas. Voor het verwarmen van de slaapkamer is 3165 MegaJoule aan energie nodig. De elektriciteit voor de elektrische deken komt vooral van kolencentrales. Deze verbruikt in een jaar 108 MegaJoule aan energie. Beiden zijn slecht voor het milieu, maar aardgas is ietsjes minder vervuilend dan de kolencentrale. Voor het verwarmen van je slaapkamer verbruik je bijna 30 keer meer energie dan het gebruiken van de elektrische deken!
Conclusie
Het gebruik van de elektrische deken is dus het duurzaamst omdat je veel minder energie nodig hebt! Slaapdeskundigen ontdekten ook dat mensen het best slapen als de slaapkamertemperatuur tussen de tien en vijftien graden is en je huid licht opgewarmd is. Een flanellen pyjama en een warme kruik kunnen dus ook zorgen voor een duurzame nachtrust!        Bron: TNO + ECN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!