Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dilemma: autowasstraat of zelf wassen?

26 feb 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20130226-kassa-groen-dilemma8_1.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen-kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: zelf je auto wassen of toch door de wasstraat? Een vieze auto. Voor steeds meer mensen een mooie reden om enthousiast zelf met sop en spons tekeer te gaan. We geven onze auto ongeveer zes keer per jaar een poetsbeurt, Wel zeven miljoen wasbeurten in totaal! Zelf wassen is in opkomst, gemiddeld wast 40% van de autobezitters hun wagen voor de deur. De resterende 60% gaat naar een autowasservice.
 
Niet wassen voor de deur
Tijdens het rijden, kleeft er van alles aan je auto. Nu vooral veel strooizout en pekel vanwege de sneeuw, maar ook bijvoorbeeld allerlei insectjes, olie- en rubberresten. Wanneer je je auto zelf wast, loopt het afvalwater rechtstreeks het riool in. Dit vieze water loopt dan of onbehandeld slootjes en rivieren in, of wordt samen met het vuile water uit huizen gezuiverd in een energieslurpende waterzuiveringsinstallatie. Dat hangt af van het rioolsysteem van je wijk.
Autowasstraat milieuvriendelijker
In een autowasstraat wordt het al het gebruikte water 70 tot 80% gerecycled. Daarnaast wordt alle troep die van je auto afkomt, zorgvuldig opgevangen en verwerkt door bedrijven die daarin zijn gespecialiseerd. Daardoor komt er geen vuil in het oppervlaktewater en hoeft de zuiveringsinstallatie minder hard te werken. Kortom: voel je niet bezwaard en ga lekker naar de autowasstraat. Goed voor het milieu en je vrije tijd.
Bronnen: Bovag & Milieu Centraal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar