Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dikke onvoldoendes voor online sollicitatiebrieven

05-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
497 keer bekeken
  •  
195x90_wimdaniels_01.jpg
Als je een baan zoekt, is de eerste stap een goede sollicitatiebrief. Daar kun je de hulp bij inroepen van een online bureau dat een sollicitatiebrief voor je schrijft. Krijg je waar voor je geld? 
Drie werkzoekenden en vijf bureaus
Wij vroegen drie werkzoekenden om bij een aantal online sollicitatiebureaus een brief op maat te bestellen. Dat deden ze aan de hand van een echte, door hen zelf uitgezochte, vacaturetekst. Het bestellen van de brieven gebeurde grotendeels online. Alle bureaus beloven snel, binnen twee tot drie (werk)dagen te leveren.
'Tenenkrommend taalgebruik'
De brieven zijn beoordeeld door de drie sollicitanten. Zij hebben rekening gehouden met de prijs, de snelheid van levering, de dienstverlening, het gebruiksgemak van de website en het eindresultaat. Het laagste cijfer dat zij gaven voor een brief was een twee ("tenenkrommend taalgebruik, je wordt met deze brief nooit serieus genomen"). Het hoogste cijfer was een zeven ("brief is inlevend  op het doel"). 
Wie zitten er in de jury?
Daarnaast hebben we de brieven aan een jury voorgelegd. Anne-Marije Buckens studeerde Human Resource Development en Bedrijfskunde. Ze richtte daarna een arbeidsmobiliteitsbureau voor 50-plussers op: 50Company. Het bureau helpt 50-plussers aan werk en adviseert bedrijven en overheden over het aan het werk krijgen van 50-plussers. Buckens werd dit jaar uitgeroepen tot Arnhems ondernemer van het jaar. Erik den Draak studeerde personeelswerk en bedrijfssociologie, was personeelsmanager, beleidsmedewerker (loopbaanbeleid), loopbaanadviseur, outplacement- en re-integratieconsulent. Hij schreef het boek 'Spring eruit met je sollicitatiebrief'.  Wim Daniëls is taalkundige en schrijver van diverse boeken over taal. Ook geeft hij taaltrainingen en is hij vaste columnist in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen. Daarnaast verschijnt hij regelmatig in de talkshow Pauw & Witteman.
Oordeel van jury
De jury viel op dat bij maar liefst drie bureaus de brieven van de werkzoekenden hetzelfde format hebben. Dat is dus veel copypaste met aanpassingen per brief. Zo krijg je geen persoonlijke sollicitatiebrief. Ook maakte de jury korte metten met zinsneden als "ik ben een bezig bijtje". Deze zin werd zowel gebruikt in de brief van de sollicitatie naar de baan van medewerker PR & Communicatie, Fondsenwerver Particulieren en Officemanager. Ook was de layout van de brieven soms rommelig en spelfouten kunnen natuurlijk helemaal niet. De cijfers van de jury varieerden van een één tot een zeven. 
Veel onvoldoendes
Het oordeel van de jury en de sollicitanten gezamenlijk bepaalde de einduitslag.
€17,50
De resultaten zijn bedroevend: slechts één van de vijf bureaus krijgt een voldoende. Anne-Marije Buckens is niet verrast door de uitslag. Het is namelijk heel moeilijk een persoonlijke brief te schrijven als je iemand niet kent. Dat kun je pas als je een aantal gesprekken met iemand hebt gevoerd. Een brief moet volgens Buckens toekomstgericht, bedrijfsgericht en persoonlijk zijn. Verder benadrukt zij dat je moet proberen je te onderscheiden. Als er bijvoorbeeld negen leraren met dezelfde papieren op een baan solliciteren, probeer dan te benoemen waar jij goed in bent, bijvoorbeeld in remedial teaching of in het organiseren van uitjes. Dat zijn 'unique sellingpoints'. Daar zijn werkgevers naar op zoek. Als je zelf een brief schrijft, laat dan iemand meelezen.
We hebben natuurlijk alle bureaus uitgenodigd om in de studio te reageren. Aanwezig is Joke van der Ven, zij is van Briefopbestelling.nl.
Reactie Sollicitatiesucces.com
Bij SollicitatieSucces.com geloven we in de kracht van onze brieven. Dit wordt door vele klanten beaamd. We denken elke sollicitant een goede sollicitatiebrief aan te bieden die aansluit op zijn of haar achtergrond en de betreffende vacature. Wij beseffen dat de waardering van een sollicitatiebrief  van vele persoonlijke factoren afhankelijk is en niet altijd het gewenste resultaat heeft. De feedback van Kassa nemen wij serieus en zullen we gebruiken om toekomstige sollicitanten nog beter van dienst te kunnen zijn.
Reactie Sollicitatiebrief.eu
De eigenaar kan niet aanwezig zijn vanwege drukte. De website staat ook in de verkoop. "Er is op dit moment ook minder aandacht voor de sollicitatiebrieven." Verder stelt hij: "geef 10 P&O-ers een sollicitatiebrief en ze oordelen allemaal anders. De perfecte sollicitatiebrief bestaat niet."
Reactie Theperfecttext.nl
The Perfect Text schrijft nu ongeveer een jaar sollicitatiebrieven voor klanten. In dat jaar hebben wij alleen maar tevreden klanten gehad en ook klanten die naar aanleiding van de door ons geschreven brief uitgenodigd zijn voor een kennismakingsgesprek. Dat uw testpanel ontevreden is, is onzes inziens slechts een kwestie van smaak. Wij zijn van mening dat een sollicitatiebrief op moet vallen, aangezien in deze tijd op elke vacature wel meer dan honderd reacties komen. Natuurlijk kunnen we wel een zakelijke, professionele brief opstellen zoals uw testpanel dat wenst, maar wij zijn van mening dat er hier al genoeg van worden gestuurd. Wij proberen dus het onderscheid te maken met een zo origineel mogelijke brief. We zullen wel wat van uw feedback meenemen bij de volgende sollicitatiebrieven die wij zullen schrijven, dus toch hartelijk dank hiervoor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!