Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dijsselbloem: zwartspaarders blijven opzoeken

02-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100-euro_s_16.jpg
Het kabinet zal jacht blijven maken op mensen die hun spaargeld buiten het bereik van de Belastingdienst proberen te houden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.
Aangifte
Hem werd een reactie gevraagd op de aangifte die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan tegen het ministerie van Financiën. Aanleiding daarvoor is het zwijgen van twee belastingambtenaren in een rechtszaak over zwart geld. Ze willen de naam van een tipgever over de geheime tegoeden ondanks aandringen van de rechter niet geven. Ze zouden daarbij onder druk zijn gezet door de top van het ministerie. Daar staat een straf op van maximaal vier jaar.
Dijsselbloem noemde de zaak ,,vrij uniek'' maar wilde er verder weinig over kwijt. Hij wacht het onderzoek van het Openbaar Ministerie af. ,,Voor mij staat voorop dat we zwartspaarders zullen blijven opzoeken.''
Verschoningsrecht
Hij zei verder dat het verschoningsrecht - waarbij getuigen in de rechtszaal hun bronnen niet hoeven te noemen - op zich bestaat, maar of het in de bewuste zaak van toepassing is, moet later blijken.
Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes riskeren als verantwoordelijken op het ministerie in theorie een gevangenisstraf van vier jaar. Wiebes zei zaterdag dat hij de keel nog niet voelt ,,dichtschroeien van angst''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!