Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dijsselbloem: goed nieuws voor verzekerden

16-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dijsselbloem_16.jpg
De verkoop van het genationaliseerde Vivat aan de Chinese verzekeraar Anbang is goed nieuws voor de miljoenen polishouders bij Vivat, het vroegere Reaal verzekeringen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in een toelichting op zijn besluit Vivat aan Anbang te verkopen.
'Veel meer zekerheid voor de polishouders'
,,Het bedrijf wordt gered en de Chinese verzekeraar steekt er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4000 medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien'', aldus Dijsselbloem. In totaal heeft Vivat 6 miljoen polissen in beheer.
De minister had bij de verkoop van Vivat wel te maken met een ,,grote tegenvaller'' van 700 miljoen euro, als gevolg van een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig. Dit lijk uit de kast werd pas duidelijk, ruim nadat Dijsselbloem SNS Reaal in februari 2013 voor 3,7 miljard had genationaliseerd.
Tegenvaller
Reaal stond bij de nationalisatie in de boeken voor 2,4 miljard, Financiën schatte het destijds in op 1,1 miljard, maar inmiddels wordt het verkocht voor 150 miljoen. Behalve de tegenvaller van 700 miljoen als gevolg van de fout in de boekhouding, waren er ook nog andere oorzaken - zoals een lage rente - die de waarde van Reaal fors hebben doen dalen.
Dijsselbloem laat die boekhoudfout nu verder onderzoeken. Van een boekhoudschandaal wil hij nog niet spreken omdat hij niet weet of er sprake is van opzet. Wel is duidelijk dat het een dure fout was, die in de jaren erna nooit is opgemerkt door de accountants en evenmin door De Nederlandsche Bank.
'Grote verzekeraar'
Dijsselbloem maakt zich over de toekomst van Vivat geen zorgen. ,,Anbang is een grote verzekeraar in China, zeer kapitaalkrachtig en vastbesloten met Reaal verder te gaan. Ze investeren nu tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro in het bedrijf.''
De Nederlandse verzekeraar ASR, ook in staatshanden, was ook in de race voor een overname van Vivat/Reaal, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er onvoldoende voordelen waren te behalen. Dijsselbloem heeft dat getoetst en was het ermee eens. ,,Dit is beter: een nieuwe investeerder met nieuw geld.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!