Kassa

Dijkstra (D66) dient controversiële 'voltooidlevenwet' in bij Kamer

17-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oudere man ouderen 930
Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient vandaag het voorstel voor de 'voltooidlevenwet' in bij de Kamer. Deze wet moet ervoor zorgen dat ouderen die hun leven als voltooid beschouwen hulp krijgen om te sterven.

Het voorstel deelt de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie op in twee kampen. De laatste twee partijen verzetten zich fel tegen een 'voltooidlevenwet'. Naar aanleiding van eerdere besprekingen van de wet, beloofde D66 het onderzoek van het kabinet afwachten naar de mensen die hun leven als voltooid achten. Dat onderzoek kwam begin dit jaar uit. Door dit onderzoek hebben ook de familie en de huisarts een plek gekregen bij de stervenshulp aan een oudere die zijn of haar leven voltooid vindt.

Wet voor ouderen met een langdurige stervenswens

Op dit moment is de kans klein dat de Tweede Kamer zich voor de verkiezingen van maart nog over het voorstel buig. De Raad van State moet er bijvoorbeeld nog een oordeel over vellen. Wanneer de Kamer de wet aanneemt, is het voor mensen van 75 jaar en ouder met een langdurige en onveranderlijke stervenswens mogelijk een eind aan hun leven te maken. Hierbij gaat het niet om ernstig zieke ouderen. Die kunnen wanneer ze uitzichtloos ziek zijn al voor euthanasie kiezen. De groep ouderen met een stervenswens kan de hulp inroepen van een zogeheten levenseindebegeleider. Die kijkt allereerst samen met de oudere of ze het leven van de desbetreffende persoon niet "weer de moeite waard kunnen maken", stelt Dijkstra. "Zo'n traject duurt minstens een paar maanden. Als blijkt dat het leven voor de oudere voltooid is, en dat andere hulp niet gewenst is, dan is het zelfgekozen levenseinde een optie."

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt het indienen van deze wet door Dijkstra een verstandige keuze. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Prikkebeen
Prikkebeen17 jul. 2020 - 18:22

Dat anno 2020 er nog geen wetgeving is die ons het zelfbeschikkingsrecht op leven geeft is in en in triest ik hoop dat Pia de neuzen dezelfde kan op krijgt en deze wet aangenomen wordt. zelf beslissen is een fundamenteel recht 

1 Reactie
carryoncarry
carryoncarry17 jul. 2020 - 19:26

 Een fundamenteel mensenrecht!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!