Kassa

Dijksma past regels gastouders aan

24-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen_002_02.jpeg
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) vindt dat gastouderbureau Via Viela met zijn krantenadvertentie afgelopen week op twee punten verkeerde verwachtingen heeft gewekt. Dat zei ze dinsdag op vragen uit de Tweede kamer.
Volgens haar kan, anders dan de kolossale advertentie volgens haar doet geloven, niet worden gegarandeerd dat iemand de vereiste papieren haalt om gastouder te zijn. De GGD beslist. Mensen die onvoldoende Nederlands spreken bijvoorbeeld, vallen buiten de boot. Ook de zekerheid van het houden van subsidies kan niet worden gegeven. ,,Daar beslissen de balastingdiensten over.''
Dinsdag werd de lijst uitgebreid van diploma's die geldig zijn voor gastouderopvang. Minder gastouders hoeven daardoor een aanvullende opleiding te volgen.
Bovendien kondigt Dijksma aan het toezicht op de kwaliteit van de opleidingen te verscherpen. Daarmee wil ze fraude voorkomen. Dijksma heeft de maatregelen genomen na overleg met ouders, gastouders en gastouderbureaus over de nieuwe wet Kinderopvang die op 1 januari ingaat. In die gesprekken was haar duidelijk geworden dat er gastouderbureaus zijn die alleen maar uit zijn op gemeenschapsgeld en daarbij de kwaliteit uit het oog verliezen. ,,De overheid geeft alleen financiële ondersteuning als kinderopvang aan de juiste kwaliteitseisen voldoet'', zegt ze.
Volgens de staatssecretaris is de nieuwe wet erop gericht om kinderen te laten opvangen door gekwalificeerde gastouders. De Inspectie zal volgens haar dan ook scherp toezien op de kwaliteit van de opleidingen en ook letten op de deskundigheid van het personeel.
In de Kamer kreeg Dijksma dinsdag opnieuw het verwijt dat de wet erg ingewikkeld is en dat veel gast- en vraagouders nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!