Kassa

Digitale radio DAB+ rukt op in huiskamer

04-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
radio dab fm 930
Het gebruik van DAB+, de digitale opvolger van FM, is sinds 2015 verdrievoudigd. Zo'n 2 miljoen mensen luisteren via DAB+ naar de radio. Van alle radio's waarmee wordt geluisterd heeft 13 procent DAB+.
In Nederland staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 719.000. Dit bleek woensdag tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Hilversum, waar de meest recente cijfers zijn gepresenteerd.

Geluidskwaliteit belangrijkste drijfveer

De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol, zo blijkt het Nationaal Luisteronderzoek. Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de eerste helft van 2017 gegroeid met 48 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar Het meest verkocht zijn de draagbare radio’s. Ook zijn auto's steeds vaker uitgerust met een DAB+ autoradio.
Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: ,,Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices." ANP

Meer over:

dab+, digitale radio, fm
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

adriaan2
adriaan26 okt. 2017 - 15:02

Ik heb die DAB+ weer ingepakt en staat in de kast. Volgens mij is het meer een hype dan verbetering. Is het niet zo dat ik al digitale radio heb via mijn HD box van de kabelexploitant? In de auto heb ik er zowiezo niets aan. Niet alle gebieden zijn DAB+ gedekt en in het buitenland heb ik er helemaal niets aan.

Sophieeeee
Sophieeeee4 okt. 2017 - 15:58

Zou zo maar kunnen.

frankve
frankve4 okt. 2017 - 14:43

Nou zeg, wordt commercie tegenwoordig al als "nieuws" gebracht? Je zou haast denken dat DAB+ klinkt als die papegaai in de reclame! Diegenen die ik ken en DAB+ hebben gekocht zijn er zeer ontevreden over. Ik wil het zelf niet hebben:  in de auto merk je geen verschil en voldoet FM prima. Thuis? Internet radio. In de woonkamer op mijn Hifi set? FM. Ik heb al helemaal geen zin om een zoveelste kastje naast het kastje van het kastje te hebben om vervolgens naar hetzelfde geluid te gaan luisteren. En straks als iedereen  "over is", zal het me niet verbazen als je eerst weer een abo per zender moet aanschaffen bij DAB+..... Waarom anders die druk op de mensen om over te stappen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!