Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DigiD getroffen door cyberaanval

24-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
digi_02.jpg
DigiD is woensdagavond weer getroffen door een cyberaanval. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Volgens het departement is er geen sprake van een inbraak en blijven de persoonlijke gegevens van gebruikers daarom geheim. Het is de tweede aanval in twee dagen. Van dinsdagavond tot woensdagochtend was er ook een zogeheten DDoS-aanva Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet gekraakt tijdens de zogenoemde DDoS-aanval.
Waarschuwing voor phishingmails
Cybercriminelen kunnen volgens het ministerie de DDoS-aanvallen aangrijpen om via phishingmails te vissen naar persoonlijke gegevens. Wie via mail wordt verzocht om gegevens te delen, wordt dringend aangeraden deze weg te gooien en links in de mail niet aan te klikken. Medewerkers van DigiD en andere overheidsorganisaties (bijv. Belastingdienst, DUO of UWV) zullen nooit naar een gebruikersnaam en wachtwoord van iemand vragen. Niet via internet, e-mail, telefonisch of via welke andere manier dan ook.
DDos-aanvallen
De afgelopen weken waren verscheidene bedrijven in Nederland het slachtoffer van DDoS-aanvallen. De acties waren vooral tegen banken gericht. Zo was de website van de ING maandagmorgen nog kortstondig niet bereikbaar door een cyberaanval. Maar ook KLM kreeg onlangs te maken met een internetstoring door een DDoS-aanval.
Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden. Het Nationaal Cyber Security Centrum is ingeschakeld door het ministerie. Het is niet bekend wie achter de aanvallen zitten.
Burgeridentiteit
Met een DigiD kan de overheid de identiteit van de burger controleren. Zij kunnen hiermee met gebruikersnaam en wachtwoord terecht bij meer dan 500 organisaties die overheidstaken uitvoeren, zoals de Belastingdienst en het Kadaster, maar ook bij gemeenten, provincies en waterschappen.
AIVD
Steeds vaker is Nederland het doelwit van cyberaanvallen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Die waarschuwing gaf de geheime dienst AIVD dinsdag in het jaarverslag over 2012. De dreiging komt vooral van spionageaanvallen uit landen als China, Rusland en Iran.
Nederland behoort tot de meest interessante landen, omdat we tot de top 5 van meest concurrerende kenniseconomieën ter wereld behoren. ,,Daarom en vanwege de open samenleving en de uitstekende ICT-infrastructuur vormt ons land een aantrekkelijk doelwit voor economische en technisch-wetenschappelijke spionage'', stelt de AIVD. De schade van digitale aanvallen is lastig vast te stellen, maar loopt ,,naar schatting in de miljarden euro's''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!