Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diesels Suzuki en Jeep moeten weg af om sjoemelsoftware

23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file auto's 1127
Verschillende dieselmodellen van de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee moeten verplicht terug naar de garage. In de auto’s zit software waarmee wordt verbloemd hoe vervuilend ze zijn. Dat meldt minister Stientje van Veldhoven (Milieu) aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw ziet het liefst dat terugroepacties in de toekomst hun vrijblijvende karakter verliezen.
In 2017 werd door de verkeersdienst RDW al vastgesteld dat er iets niet in orde was met de desbetreffende modellen. Na aanvullend onderzoek bleek dat de auto’s bij laboratoriumproeven inderdaad voorgeprogrammeerd waren om lagere stikstofwaarden aan te tonen dan bij normaal gebruik op de weg.

Afspraken met RDW

De voertuigen zullen alsnog moeten voldoen aan de toelatingseisen. Daarvoor heeft Van Veldhoven afspraken gemaakt met de RDW. Aanpassing van de software is misschien niet voldoende, het kan ook dat er nog moet worden gesleuteld aan de voertuigen. De kosten daarvoor zijn voor de fabrikant.

Rijverbod

De minister noemt het “onacceptabel vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid en milieu dat niet alle teruggeroepen voertuigen worden hersteld". Daarom worden autobezitters verplicht naar de garage te gaan. Wie dat niet doet, riskeert een rijverbod op de openbare weg.
Als fabrikanten niet meewerken, kan de RDW de EU-typegoedkeuring voor de desbetreffende modellen intrekken. Minister van Veldhoven gaat ervan uit dat het niet zo ver hoeft te komen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!