Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dier&Recht blij: Volledig fokverbod op kortsnuitige showkatten

12-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2953 keer bekeken
  •  
kortsnuitig kat 1127

Een fokker van Perzische showkatten moet per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige peke face perzen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na een handhavingsverzoek Dier&Recht vastgesteld dat deze fokker de wet overtreedt met het fokken van de kortsnuitige katten.

De kortste snuiten winnen prijzen

De peke face pers heeft een extreem korte schedel, liefhebbers van dit ras houden van de ‘schattige’ korte snuit. Dit onnatuurlijke uiterlijk veroorzaakt echter ernstige gezondheidsproblemen als oogziektes, gebitsproblemen, chronische benauwdheid en geboorteproblemen. Het fokken van deze dieren is al jaren verboden maar werd nog steeds gedoogd. Ook winnen deze ongezonde dieren nog steeds veel prijzen op kattenshows.

Volledig fokverbod

Dier&Recht dienden een handhavingsverzoek in tegen een fokker van prijswinnende showkatten. Foto’s op haar website toonden schele kittens met afgesloten neusgaten en andere fysieke aandoeningen.

De NVWA stelde tijdens de inspectie vast dat de snuiten van alle negen ouderdieren te kort zijn om mee te fokken. De fokker kreeg daarop een last onder dwangsom. Bij een volgende overtreding kan een hoge boete worden opgelegd.

Signaal naar de showwereld

Dier&Recht pleiten al jaren voor duidelijke regels en een minimale lengte voor kattensnuiten. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de vele gezondheidsproblemen bij dieren met een te korte snuit. Het fokverbod voor deze showfokker is een belangrijk signaal naar de showwereld.

Bron: Dier&Recht

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!