Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diergaarde Blijdorp gaat niet failliet

06-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
giraffe_02.jpg
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gaat niet failliet als het in drie jaar tijd 3,7 miljoen euro aan gemeentesubsidie moet inleveren. Het is vooral een tactische zet van Blijdorpdirecteur Marc Damen om te roepen dat zijn attractie dicht moet, want dat brengt de weerstand in beweging. Inmiddels hebben ongeveer 50.000 mensen de petitie getekend.
Dat blijkt onder meer uit gesprekken met Damen, politici en ambtenaren op het stadhuis. Het idee dat het stadsbestuur Blijdorp moedwillig om zeep zou helpen met een jaarlijkse korting van 3,7 miljoen euro, wordt aan de Coolsingel als achterlijk bestempeld: ,,Dat doet natuurlijk geen stad. Daarvoor is Blijdorp op allerlei manieren veel te belangrijk voor Rotterdam'', klinkt het in het stadhuis. Volgens de deskundigen moet de dierentuin een korting van 3,7 miljoen op een begroting van 22 miljoen kunnen dragen, omdat Blijdorp een gezond bedrijf is, stelde een woordvoerder al eerder.
Damen luidt al weken in allerlei media de noodklok. Blijdorp zou deze korting volgens hem niet kunnen opvangen: ,,Dan gaan we failliet''. Nu geeft hijzelf ook schoorvoetend toe dat er geen faillissement dreigt, maar dat er mogelijk wel onderdelen moeten sluiten. ,,We zullen dan in veel kleiner formaat door moeten, waardoor we minder aantrekkelijk worden'', aldus Damen. Zo zou het kunnen dat de Rivierahal dicht moet en dat daardoor een heleboel reptielen verdwijnen.
De coalitiepartijen PvdA, CDA, D66 en VVD beloofden deze week in een gezamenlijke motie dat de bezuinigingen ,,zacht zullen landen''. Daarmee bedoelen ze dat ambtenaren Blijdorp achter de schermen zullen helpen om bijvoorbeeld de energielasten terug te brengen of fondsen aan te schrijven om nieuwe geldbronnen aan te boren. ,,Dat kan allemaal nog het komende jaar, omdat de bezuinigingen pas vanaf 2012 gaan spelen. Als aan het eind dan toch nog blijkt dat Blijdorp het niet zou redden, gaan we opnieuw praten'', lichtte CDA-raadslid Nelleke Weltevrede toe. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!