Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dierenkieswijzer gelanceerd

02-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dierentuin_03.jpg
Wie op 18 maart een diervriendelijke keuze in het stemhokje wil maken, kan vanaf zondag de Dierenkieswijzer raadplegen. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.
Dierencoalitie
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben zeventien dierenwelzijnsorganisaties - verenigd in de Dierencoalitie - zondag de site dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De provincies spelen een belangrijke rol in dierenwelzijn. De partijen zijn volgens het verbond verdeeld over bijvoorbeeld megastallen en hoe om te gaan met ganzenpopulaties. ,,Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot'', zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie. ,,Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan."
Stellingen
De partijen hebben over het algemeen weinig sympathie met het afschieten van zwerfkatten. ,,Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten doodgeschoten. De Tweede Kamer heeft in 2013 ook al om een verbod op afschot gevraagd, maar deze praktijk gaat onverminderd door'', aldus Verdonk. De stellingen op de site gaan ook over onder meer hengelsport, plantaardige voedselconsumptie en ontsnapte exotische huisdieren.
Het is volgens Verdonk al zeker de vijfde keer dat de kieswijzer wordt ingezet. De Dierencoalitie is in 2006 opgericht en zegt een gezamenlijke achterban te hebben van ongeveer een half miljoen donateurs en leden. ANP

Meer over:

dieren, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!