Dierenbescherming: veiligheidstesten op dieren verbieden
24-02-2014
• leestijd 2 minuten
De Dierenbescherming vindt dat er een verbod moet komen op veiligheidstesten waarbij dieren worden gebruikt. De voorspellende waarde is nihil en vaak worden testen onnodig herhaald, zo stelt de organisatie via het programma 'Vroege Vogels'
Testen van producten
Het gaat om testen die verplicht moeten worden uitgevoerd om de veiligheid te onderzoeken van stoffen in bijvoorbeeld WC-verfrissers, snoepjes of balpennen. "Het is een wazig wereldje waarin je nauwelijks informatie krijgt over welke bedrijven welke stoffen laten onderzoeken op welke dieren", stelt Dales. Vast staat echter dat het gebeurt, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om dieren als muizen, ratten en konijnen, maar ook om honden, katten en paarden. De ondoorzichtigheid is volgens de Dierenbescherming onder meer het gevolg van het niet delen van informatie door bedrijven en onderzoeksinstituten.
Alledaagse producten
Resultaat is dat veiligheidstesten keer op keer worden herhaald. Ook als de werking van een stof bekend is of een variant is op een middel dat al lang is getest. Dan moet er weer op dieren worden getest, ook al weet men wat de uitkomst is. In navolging van het verbod op het testen van chemische stoffen voor cosmetica, vindt de Dierenbescherming dat precies dezelfde benadering moet worden gekozen als het gaat om andere alledaagse producten, zoals schoonmaakmiddelen.
Medicatie
Ook medicijnen en vaccins worden op veiligheid getest bij dieren. Zelfs als middelen in bijvoorbeeld Amerika al het predicaat 'veilig' hebben gekregen, schrijft Europa tóch voor dat de test opnieuw wordt uitgevoerd. In het nieuwe magazine DIER van de Dierenbescherming dat deze week verschijnt, stellen vooraanstaande wetenschappers echter onomwonden dat deze tests helemaal geen duidelijkheid geven over de werking van stoffen bij de mens en dat je ze rustig achterwege kunt laten. Allen pleiten voor een radicaal andere aanpak en steunen ze het pleidooi van de Dierenbescherming om te stoppen met deze onnodige en vaak wrede testen.