Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dierenbescherming komt met ‘Dier en Mens Wijzer’ voor huisdierkeuze

28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
huisdier puppy 1127
Helaas komt het steeds vaker voor dat mensen een huisdier nemen zonder hier echt goed over nagedacht te hebben. Dit heeft ellende voor dier en mens als gevolg, stelt de Dierenbescherming. Daarom wil de organisatie dit voorkomen met de online tool de ‘Dier en Mens Wijzer’.
Om te zorgen dat mensen eerst goed nadenken voor ze een huisdier nemen introduceert het vandaag de tool, waarin mensen vragen en keuzes krijgen, zodat ze inzicht krijgen in waar ze rekening mee moeten houden bij het in huis halen van een huisdier.

Aantal aangeschafte huisdieren nam sinds corona toe

Een huisdier biedt onder andere gezelschap, afleiding, beweging, troost en liefde en mensen kunnen een diertje een fijne plek om te wonen, eten en drinken bieden. Sinds het begin van de coronacrisis zien mensen met name de positieve kanten van het samenleven met een dier, wat ook terug te zien is in de toename van het aantal aangeschafte huisdieren.
De Dierenbescherming zag ook dat er meer dieren uit hun opvangcentra een nieuw thuis kregen. Toch zijn er ook zorgen, want hebben mensen wel voldoende over de beslissing nagedacht? En realiseren zij zich wel wat er allemaal bij de zorg van een huisdier komt kijken, tijdens én na corona? De organisatie zelf gaat dat bij adoptie uit het asiel goed na, maar er zijn ook genoeg andere manieren om aan een huisdier te komen.

Veel konijnen gedumpt tijdens de vakantie

Huisdieren zijn heel leuk, tot je op vakantie gaat en je niet weet waar je ze dan moet laten. De Dierenbescherming zag dat terug in het aantal konijnen- en knaagdieropvangen afgelopen zomer. Er kwamen met name veel konijnen bij hen binnen. Mensen brachten ze toen langs om er afstand van te doen of ze werden langs gebracht door mensen die gedumpte huisdieren hadden gevonden.
Bij een deel van deze mensen lijkt het dat ze, nu ze ineens weer op vakantie konden, geen zin hadden in het regelen van opvang of verzorging. De bescherming stelt dat deze mensen daar bij aanschaf van het huisdier over na hadden moeten denken.

Dier en Mens Wijzer

Om dit soort vergissingen in de toekomst te voorkomen, lanceert de organisatie daarom de ‘Dier en Mens Wijzer’. Hierbij worden vragen gesteld over de zorg bij de vakantie, maar ook over of een huisdier past bij iemands levensstijl, karakter en financiën. Aan de hand hiervan wordt nagegaan of de acht meest voorkomende huisdieren in Nederland (kat, hond, cavia, konijn, hamster, kip, vogel en vis) passen bij het leven van het potentiële baasje.
Het doel hiervan is mensen aan het denken zetten over of en hoe een huisdier in hun leven past. Want een dier heb je niet voor even, maar voor zijn of haar hele leven.
Bron: De Dierenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!