Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dierenartsen: voer hond of kat geen restjes kerstdiner

08-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
katten honden poezen huisdieren kerstmis 1127
Rond de feestdagen moeten dierenartsen twee keer zo vaak huisdieren met maag- en darmproblemen behandelen. Dat komt doordat honden en katten restjes krijgen gevoerd van het kerstdiner.
Wat mensen eten, kan gevaarlijk zijn voor dieren, waarschuwt AniCura, een internationale keten van dierenklinieken.

Vetten en zouten

Kerstgerechten bevatten doorgaans flinke hoeveelheden vet en zout. Voor honden en katten leidt dat meestal tot braken en diarree. "Daarnaast moeten we uitkijken voor botten, denk aan spareribs of kippenpoten. De botsplinters kunnen intern de organen beschadigen en grotere botten kunnen vast komen te zitten", aldus AniCura.
Verder zijn chocolade, druiven en rozijnen, zoals in kerstbrood, giftig voor honden. "Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze interne orgaanschade veroorzaken", stellen de dierenartsen.

'Voor dieren gemaakt is beter'

Mensen die hun huisdier toch willen verwennen, kunnen beter iets geven dat speciaal voor dieren is gemaakt. "Of loop een extra rondje met je hond. Goed en gezond voor zowel het baasje als het huisdier", luidt het advies. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!