Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dieper in de schulden door de overheid

9 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Driekwart van de mensen met schulden houdt te weinig over om van te leven, omdat schuldeisers te veel geld incasseren. Zij zijn wettelijk verplicht om een bedrag ter hoogte van de beslagvrije voet op de rekening te laten staan. Dat is het wettelijk bestaansminimum waarmee mensen hun gas, water licht, huur en boodschappen moeten betalen.
Cyril Buis kreeg hiermee te maken. Een gerechtsdeurwaarder legde beslag op zijn loon en tegelijkertijd legde de Belastingdienst beslag op zijn huur- en zorgtoeslag waardoor hij met Kerst plotseling geen geld meer had om boodschappen te doen. "Mijn dochtertje heeft de feestdagen noodgedwongen bij mijn ex doorgebracht, omdat ik alleen nog krentenbollen in huis had."
Buis schakelde de Sociaal Raadlieden in, een landelijke organisatie die mensen met schulden bijstaat. Zij zorgden ervoor dat Cyril weer een inkomen ontvangt ter hoogte van de beslagvrije voet. Maar het bedrag dat de schuldeisers te veel hadden geïncasseerd krijgt hij niet met terugwerkende kracht terug. 

Nieuwe wet

Een nieuwe wet, vereenvoudiging beslagvrije voet, die dit jaar zou ingaan, had ervoor moeten zorgen dat de beslagvrije voet voortaan op de juiste manier berekend zou worden. Onder meer door de invoering van een goed functionerend beslagregister waarin zowel gerechtsdeurwaarders als schuldeisers van de overheid kunnen zien hoeveel schuld er precies bij iemand geïncasseerd kan worden. Ook zou er een coördinerend deurwaarder komen die hierop zou toezien. Maar deze wet is met twee jaar uitgesteld vanwege ict-problemen bij de Belastingdienst en het UWV.
Sociaal Raadlieden hebben tijdelijke maatregelen voorgesteld ter overbrugging van de periode tot de ingang van de Wet. Voorzitter André Moerman: "Het is onacceptabel dat deze belangrijke wet pas over twee jaar ingaat. De huidige beslagvrije voet is gebaseerd op veel informatie die de debiteur moet aanleveren. Voor iemand met een kop vol problemen, is dat vaak nodeloos ingewikkeld, waardoor de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld. Hierdoor worden mensen nodeloos verder het moeras van de schulden en stress in geduwd. Nieuwe schulden ontstaan, de ene schuld wordt vervangen door de andere, met alle extra kosten van dien."

Veel mis

Ook de Nationale Ombudsman trekt hierover aan de bel met hun vandaag gepubliceerde rapport ‘Invorderen vanuit het burgerperspectief’. Uit een analyse van 2000 klachten over het invorderen van de schulden door de overheid blijkt er veel mis te gaan. Reden voor de Nationale Ombudsman om een behoorlijkheidskader op te stellen met regels waar schuldeisers van de overheid zich aan zouden moeten houden bij het innen van schulden.
Het rapport is inmiddels overhandigd aan het ministerie van Sociale Zaken, net als de voorgestelde maatregelen van de Sociaal Raadslieden ter overbrugging van de wet Vereenvoudiging Beslagvrije voet. Ze zullen worden besproken tijdens het algemeen overleg aanstaande donderdag 14 februari in Den Haag over het armoede-en schuldenbeleid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

vu2615
vu261510 feb 2019 - 21:30

Aangezien onze overheid er nogal  slordig mee omspringt met het wel en wee van de nederlandse burger wilk ik deze tip naar voren brengen: Er wordt altijd gesteld dat je verplicht bent een zorgverzekering te hebben en dus elke maand zo'n €130 neer te tellen voor een zorgverzekering waarbij je eerst je eigen risico moet betalen. Als je het niet al te breed hebt drukt die zorgverzekering behoorlijk op je budget. Maar het is blijkbaar bij niemand bekent dat de overheid een medische zorgplicht heeft naar haar burgers.  De overheid kan dit volgens het Burgelijk Wetboek helemaal niet eisen. De hiervolgende link kan best wel eens interressant zijn:
http://bondoverheidszaken.nl/rechtszaak%20zorgverzekering%20definitief%20gewonnen!%20hulp%20bij%20opzeggen%20%26%20aanmelden%20aanklacht/index.html

Jean Festraets.
Jean Festraets.10 feb 2019 - 14:08

Beste,Hopelijk kan de OMBUDSMAN het opgelost krijgen, waarvoor dank op voorhand: Jean.

gerard van tol
gerard van tol10 feb 2019 - 12:02

De overheid moet een keer de boetes bij schulden een stuk lager maken. Boetes van 100% is gewoon idioot en asociaal.

kojo
kojo10 feb 2019 - 11:26

Weer zo een klootzak die meer heeft dan modaal inkomen die stom lult zoals die klootzakken in Den Haag met een salaris van de Balkenende norm.Word toch een keer wakker alle mensen moeten elektrisch gaan rijden,zie dit al voor mij bij een flat van 15 hoog en de bewoners hun auto willen op ladenMaar ja ik kan ook heel makkelijk uit ander portemonnee betalen.Kijk maar naar die (stomme Belgen?) die hun zaakjes wel op orde hebben van de zorg kosten en geen ziekenhuizen failliet gaan en geen wachttijd hebben  in de  zorg.Dan die Hollanders met hun 50  zieken kosten verzekeringen die hun geld liever uit geven aan sponsenring van voetbal clubs en reclames op tv.  in plaats aan de zorg besteden met directeuren met een Balkende  Ga toch naar een ziekenfonds van de staat die geen winst mogen maken zoals vroeger.Dit zou een stuk voordeliger zijn voor de gezondheids kosten een stuk lager zullen zijn voor ons burgers.En geen geen onderscheid maken de een vergoed dit wel en de ander niet.Ik ben een Nederlander die van net na de oorlog die hebben Nederland op gebouwd hebben en nu op alle manieren wordt gekort..Wij klagende niet voor onze opa zijn pensioen moesten betalen die met som 14 jaar al aan het werk moesten maar in deze tijd gaan zij voor hun twintigste jaar niet aan het werk.  Gr        

1 Reactie
Armindo
Armindo10 feb 2019 - 11:46

Zeer terecht jou krietik

manwijf
manwijf10 feb 2019 - 10:17

Net zo als de overheid de plichtheeft om er op toe te zien, dat de beslagvrije voet wel gehandhaafd wordt, zou zij er ook op toe moeten zien, dat bv de zorgtoeslag voor zorg gebruikt wordt en de zorgpremie direct van bv een uitkering af gehaald wordt. 
Verder is het niet zo dat iedereen die in de schulden zit ook te goeder trouw is. 9 van de 10 keer komen schulden door verwijtbaar gedrag. Het zijn wel heel vaak dezelfden. Kijk maar eens naar het programma over schulden dat de BBC uitzendt. Slechts een enkele keer is het domme pech. 
Het voelt erg onrechtvaardig als iemand die door eigen schuld in de problemen raakt door de gemeenschap gered moet worden zonder noemenswaardige tegenprestatie, terwijl iemand die op het bestaansminimum leeft en geen schulden maakt het vaak kan bekijken. Met al die analfabeten die ook niet kunnen rekenen kan dit nog een dingetje worden, want ze willen wel allemaal de levensstandaard van mensen die samen werken en eerst sparen voor ze iets aanschaffen.

1 Reactie
Pakz001
Pakz00111 feb 2019 - 0:50

Als iedereen alles goed zou doen dan zou er geen probleem zijn. Het is echter niet zo dat iedereen alles foutloos doet. Boos zijn op mensen die het niet lukt om geen fouten te maken is juist een oorzaak van die harde behandeling naar wanbetalers(er zijn 60.000 daklozen waar weinig mensen voor protesteren bv) Inlevingsvermogen ontbreekt nog veel bij veel mensen. Als er meer kennis was over de problemen die er zijn en er meer druk was om goede hulp te bieden dan zouden we op de goede richting zijn.

Meningen over anderen zijn nog best wat middeleeuws te noemen. Zo van eigen schuld dikke bult. Bij dingen zoals kanker gunnen we elkaar vaak wel een genezing.

#Inlezen
(btw - er is geen manier om hier te reageren met de ipad. Hij blijft hangen bij inloggen)