Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diane-35 voortaan zelf betalen

05-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
anticonceptiepil.jpg
De Diane-35-pil wordt niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt.
Acné en overbeharing
Vrouwen van 21 jaar en ouder die anticonceptiepillen slikken, krijgen die al sinds 2011 niet meer vergoed. De Diane-35-pil zou enkel moeten worden voorgeschreven tegen erge acné en overbeharing. Na overleg met deskundigen bleek echter dat ook deze pil in de praktijk vooral als -gratis- anticonceptie werd gebruikt. Schippers wil daar vanaf en vergoedt de Diane-35-pil niet meer.
Goedkope varianten
De bewindsvrouw realiseert zich dat patiënten wellicht zijn aangewezen op deze pil. Omdat de kosten van goedkope varianten van de Diane-35-pil laag zijn, kan de patiënt die volgens haar prima zelf betalen.
Minder vrouwen
Schippers meldt de Tweede Kamer dat dit jaar steeds minder vrouwen de Diane-pil zijn gaan gebruiken. In augustus en september werd deze pil per maand nog niet half zo vaak voorgeschreven als in 2012.
Overlijden
Eerder dit jaar ontstond ophef toen het bijwerkingscentrum Lareb meldde dat de dood van 11 vrouwen in Nederland mogelijk verband kon houden met het gebruik van de Diane-35-pil.
Bekijk ook de uitzending terug van Zembla over de Diane-35-pil.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!