Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diane-35 vaak op recept als anticonceptie

06-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
anticonceptiepil_01.jpg
Huisartsen schreven tot 2012 de omstreden pil Diane-35 nog regelmatig voor als anticonceptiemiddel. En dat terwijl de Diane-35 daar niet voor bedoeld is. Dat melden onderzoekers van het Nivel vrijdag.
Overbeharing en acne
In de 25 jaar dat de Diane-35-pil op de markt is, zijn zeker 27 gebruiksters overleden aan de gevolgen van trombose, bijwerkingen van de pil. De Diane-35 mag alleen worden voorgeschreven bij overbeharing en acne, maar artsen schreven de pil ook voor als anticonceptiemiddel.
Huisartsenpraktijken
Tot nu toe was nog niet bekend hoe vaak. Het Nivel onderzocht gegevens van 80 huisartsenpraktijken en concludeerde dat van 2876 vrouwen tussen de 15 en 40 die de pil voorgeschreven kregen, bij een derde geen sprake was van huidproblemen.
Dood
De pil Diane-35 raakte vorig jaar in opspraak na de dood van Franse pilgebruiksters. Sindsdien zijn de instructies rond het voorschrijven van het middel aangescherpt. Artsen mogen de Diane-35-pil blijven voorschrijven aan patiënten, maar ze moeten hen wel goed voorlichten over de risico's op trombo-embolie en over de symptomen hiervan.
Longembolie
Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!