Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hulpmiddel voor diabetici na jaren nog niet vergoed

13-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  

Het is voor veel diabetespatiënten de dagelijkse praktijk. Zeven keer of vaker in de vinger prikken om de hoeveelheid glucose, de bloedsuikerspiegel, te meten. Maar sinds 2014 is er een nieuw hulpmiddel verkrijgbaar: de FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care. Daarmee is het pijnlijke bloedprikken zo goed als verleden tijd. Maar vier jaar later is het nieuwe hulpmiddel vanwege de kosten niet voor iedereen bereikbaar. Het wordt niet vergoed.

Het FreeStyle Libre systeem werkt met een patch voor op je arm met een dun naaldje dat in de huid wordt geprikt. De patch, die iedere twee weken vervangen moet worden, meet met een interval van een kwartier de bloedsuikerspiegel. De metingen kunnen worden uitgelezen met een bijgeleverde scanner of met een app op een geschikte mobiele telefoon.

Positief effect op gezondheid
Patiënten, patiëntenorganisaties en deskundigen zijn enthousiast over het nieuwe hulpmiddel. Het pijnlijke vingerprikken wordt een zeldzaamheid, patiënten krijgen een completer beter beeld van de bloedsuikerspiegel en hebben zo meer controle op hun diabetes. Daarmee heeft het apparaat een positief effect op de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Er zitten ook nadelen aan het nieuwe apparaat. Zo is de meting bij lage waarden niet altijd nauwkeurig en krijg je niet je huidige glucoseniveau te zien, maar dat van het laatste meetmoment en daarvoor. Volgens deskundigen zijn deze nadelen echter goed op te vangen met duidelijke instructies aan de gebruiker. Diabetesvereniging Nederland (DVN), het Diabetes Fonds en deskundigen stellen dat de FreeStyle Libre bewezen effectief is. Reden voor de DVN en het Fonds om te pleiten voor vergoeding uit het basispakket.

Geen vergoeding door advies Zorginstituut Nederland
Maar verzekeraars vergoeden de FreeStyle Libre niet omdat Zorginstituut Nederland, een onafhankelijk adviesorgaan voor zorg, stelt dat het hulpmiddel niet bewezen effectief is. In een reactie op vragen van Kassa naar de onderbouwing daarvoor verwijst het zorginstituut niet naar de onderzoeken waarop hun oordeel is gebaseerd: “Uitgebreide literatuurreferenties en verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek zijn er (juist) alleen als er wél geoordeeld kan worden dat een behandeling effectief en ‘stand wetenschap en praktijk’ is. Maar dat was/is hier juist niet het geval.”

Effectiviteit wel bewezen in onderzoek
Die redenatie van Zorginstituut Nederland is onjuist, stelt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van Maastricht University. Volgens Groot kun je best verwijzen naar onderzoeken waaruit blijkt dat een hulpmiddel niet effectief is. En onderzoek naar de effectiviteit bestaat wel degelijk blijkt uit een ‘opinion’ van het Britse National Institute for Health and Care Excellence. Volgens Groot komt uit die onderzoeken naar voren dat het nieuwe hulpmiddel kosteneffectief is. Ook deskundigen in Groot-Brittannië blijken enthousiast. Reden voor de Britse NHS om eind 2017 te besluiten de FreeStyle Libre te gaan vergoeden.

Toch kunnen verzekeraars ondanks het negatieve oordeel volgens Zorginstituut Nederland er wel voor kiezen om het wel uit de basisverzekering te vergoeden. Als verzekeraars er bijvoorbeeld op basis van nieuw onderzoek van overtuigd zijn dat de FreeStyle Libre wel voldoet. Maar ook op dit punt is hoogleraar Groot het niet met het instituut eens: “Het is aan het zorginstituut om hierover een advies te geven voordat verzekeraars dit kunnen vergoeden.

Wel vergoed in andere Europese landen
En daarmee loopt Nederland met de vergoeding achter op ons omringende landen. Uit informatie van DVN blijkt dat de FreeStyle Libre behalve in Groot-Brittannië al in acht andere Europese landen wordt vergoed. In België en Duitsland zelfs al sinds 2016. In Nederland wachten patiënten nu op een positief advies van Zorginstituut Nederland. Dat geeft zelf op haar site aan dat beroepsgroepen moeten komen met een richtlijn of en voor wie de FreeStyle Libre geschikt is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Karin Brienen
Karin Brienen11 feb. 2018 - 10:05

na het zien van de uitzending heb ik meteen mijn diabetes verpleegkundige gebeld en gemaild met de vraag of dit ook iets voor mij zou kunnen zijn om te testen en dat was geen probleem. ik heb type 1 en moet 4 tot 5 x prikken en meten per dag. op een bepaald moment prik je zo vaak in je vingers dat ge gewoon  niet meer weet waar en welke vinger je nu weer moet nemen. ik heb er enorme baat bij en hoop vele diabetici met mij en zo raar dat dit gewoon niet vergoed gaat en kan worden. ik heb de freestyle nu bijna 2 weken op proef en het scheelt echt een hoop . door het meten en prikken in mijn vinger ben ik nu wel mijn baan kwijt want ik mocht niet ff wegen om te meten en prikken terwijl ik dat wel met solliciteren heb aangegeven dat ik diabetes ben en heb. en als ik dit aparaatje eerder had gehad was er niets aan de hand geweest en kon ik nu gewoon werken. dus als nu de ziekenfondsen en dergelijke nu echt om de tafel gaan zitten en dit gaan vergoeden zijn er heel veel diabeten er ernom mee geholpen. enkunnen dan hun leven weer normaal gaan leven proberen te leven. 

Anonymous
Anonymous17 jan. 2018 - 13:44

Ik begrijp niet waarom gezegd word dat de free style duurder is. Een bloedsuiker teststrip kost 1 euro. Prik je 4 keer per dag dan is dat voor een maand 30 x 4. Dus 120 euro. Dat is net zo duur als de 2 sensoren van de freestyle die je voor een maand nodig hebt. De zorgverzekeraar houd de kosten voor de priknaalden dus iedere maand in de zak.  De gebruiksvriendelijkheid alleen is al winst.  

Petit Paris
Petit Paris15 jan. 2018 - 14:39

Onzin, dit hulpmiddel wordt niet vergoed, omdat er maar er maar een leverancier is, en dit kan niet. Omdat verzekeraars moeten concurreren en dit ook met zorgverleners moet zijn volgens de overheid zijn de KOSTE VEEL BELANGRIJK DAN DE PATIËNT. Pas wanneer er meerder aanbieders zijn zal men daar eerst nog eens goed nadenken. Bovendien is Nederland altijd het braafste jongetje in de EU klas behalve als het hierom gaat. Alle ontwikkelde landen in de EU vergoeden alles of deel, sommige al jaren omdat zij ook het nut ervan inzien.Nederland niet want er is maar een aanbieder. Hoezo de zorg geprivatiseerd, is je reinste flauwekul. De overheid(Zorginstituut Nederland) heeft de touwtjes is handen. Prima, maar stop dan met de privatisering.   

gerard van tol
gerard van tol14 jan. 2018 - 15:12

Natuurlijk wordt het in Nederland niet vergoed, dat zou betekenen dat de overheid de patiënt belangrijk vindt. Op die manier komen de toekomstige baantje bij de verzekeraars in gevaar.

harryromijn
harryromijn14 jan. 2018 - 14:40

Even met google rondgekeken met "FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care ": ik snap de ophef niet cq ben niet bekend met de materie, doch als ik https://www.freestylelibre.com.au/freestyle-libre-sensor zie... is die sensor al voor  $ 92,50 ( Australische dollars) te koop ?  en deFreeStyle Libre Reader voor $ 95,-zie ook http://www.freestylelibre.nl/?utm_source=MyfreestyleSite&utm_medium=website&utm_campaign=MyfreestyleFSLpagina .

1 Reactie
tijger1
tijger114 jan. 2018 - 15:54

Maar je doet er maar 14 dagen mee. 

tijger1
tijger114 jan. 2018 - 14:26

Uitermate wonderlijk. Ik heb hier niet ingelogd, maar kan wel een reactie schrijven. 

lovewinnie
lovewinnie14 jan. 2018 - 13:57

Mijn zoontje 8 prikt al 2,5 jaar 7/10 x per dag in zijn vingers. Sommige doen het nog amper. Sensor krijgen we ook al niet. Ivm autisme ook al veel geld krijg aan hulpmiddelen, eigen bijdrage etc etc. Ff elke maand 120 over hebben we niet dankzij de al hoge zorg kosten van 300/350 per maand voor ons gezin. In en in triest 

harryromijn
harryromijn14 jan. 2018 - 13:49

Was het Schiller of Goethe, die schreef: "als de wereld vergaat, ga ik naar de Nederlanden toe , want daar gebeurt alles 30 jaar later... ( Thans noemt dat land zich: de Kenniseconomie ) “Injectie- en denervatietechnieken toegepast bij chronische aspecifieke lage rugklachten behoren niet tot de te verzekeren prestaties Zvw. ( blz 5 )  Volgens Mw Van Geer, Amphia Ziekenhuis, afd. Pijnbestrijding,Oosterhout, Tel: 0162 – 327 065, worden deze behandelingen al jaar-en-dag, niet enkel in haar ziekenhuis, gegeven als lage rugpijn bestrijding, maar zo'n beetje overal. Nooit ook maar iets gehoord van welke zorgverzekering dan ook, dat dit NIET in de basisverzekering zou vallen. Zelfs bekend onder zorgcode 030547. Om eens een paar andere sites van ziekenhuizen te noemen: bronovo.nl , amc.nl, catharinaziekenhuis.nl, wlz.nl(Waterland zhs - Purmerend en Volendam), .rdgg.nl ( Reinier de Graaf Zhs –Delft), hagaziekenhuis.nl, mca.nl (medisch centrum Alkmaar) ,antoniusziekenhuis.nl, dz.nl ( Deventer zhs), gemini-ziekenhuis.nl, diakonessenhuis.nl, zuwehofpoort.nl – Woerden, Albert Schweitzer ziekenhuis ; Ziekenhuis St Jansdal; franciscusziekenhuis.nl … passen deze onveilige kwakzalvertechniek ? ?  nog allemaal toe ! Om over sites van ziekenhuizen over heel de wereld maar te zwijgen.En verder:  http://www.gezondheidsnet.nl/last-van-rugpijn/videos/182/wervelkolominjecties  Oftewel: passen zo'n beetje alle ziekenhuizen over de wereld een ondoelmatige behandeling toe, of is CVZ de laatste 10 jaren niet helemaal op de hoogte gebleven van medische publicaties en onderzoek in deze ?

1 Reactie
Laelia1955
Laelia195518 jan. 2018 - 11:42

Ik ben niet HarrRyanromijn maar Laelia. Er is volgens mij iets mis met deze site want kan zomaar iets schrijven. Volgende reactie is wel van kij:Zo'n denervatie behandeling is anders wel het enige dat mij in ieder geval ruim een jaar pijnvrij heeft gekregen. Iets wat met medicijnen niet viel op te lossen.  Het betrof respijt  na een tweetal operaties. Niet vergoed,  1000 euro gekost maar zou het zo weer doen!

red1
red114 jan. 2018 - 13:12

Ach , Nederland al jaren met alles achter

aurora1
aurora113 jan. 2018 - 23:53

Waarom staan mijn gebruikersnaam en avatar hier? Ik heb niets gemeld en wil ook niets melden. Ik heb me nier niet ingelogd en ik ben Geert niet me de gebruikersnaam "Anoniem" niet.

1 Reactie
tenormin
tenormin14 jan. 2018 - 13:44

Ik zie dat ik een facebook vignetje heb 'gekregen'; hier blijf ik zelfs ingelogd, wilde dat het andersom was; op de site ingelogd blijven i.p.v. hier.

Anonymous
Anonymous13 jan. 2018 - 21:03

Ik schrijf dit als reactie van Kassa op 13 januari in verband met hulpmiddel voor diabetici.Ik gebruik nu sinds een jaarde FreeStyle Libre wateen hele vooruitgang is. Telefonisch heb ik al een poging gedaan om eenvergoeding of bijdrage te krijgen in plaats van de 1500 strips die wel vergoedworden de jaren eerder. Voor het ziekenfonds komt het beter uit. Zij vergoedennog 50 strips, en ik de FreeStyle Libre. Men gaf toch de raad om ditschriftelijk officieel aan te vragen.Mijn vraag aan het ziekenfonds is, ik heb 60 jaar diabetesgebruik al 40 jaar bloedstrips, en sinds dit jaar heb ik in plaats van 1500strips 50 strips gebruikt. Mijn vraag, krijg ik als steun voor mijn FreeStyleLibre de vergoeding van die strips? Ieder mens zou dit logisch vinden alleen deziektekostenverzekeraars niet. Zij geven mij een boodschap ik wil jou niethelpen. Hoe dat die denken, versta ik niet, hopelijk verstaan ze hun eigenvisie. Het slaagt werkelijk kant noch wal. De mens is hier niet belangrijk maarde bureaucratie speelt hier het hoofdspelletje. Walgelijk.Ik heb een troost, rokers geven evenveel geld uit.Groetjes Geert 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!