Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deze week zijn anoniem messen en (nep)wapens in te leveren

11-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
messen wapenbezit 1127

Vandaag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens. Vooral jongeren worden aangemoedigd afstand te doen van hun wapens. Dat kan anoniem en zonder een straf te riskeren tot en met zondag 17 oktober. Veel gemeenten doen mee aan deze actie. In sommige gemeenten kunnen ook vuurwapens worden ingeleverd.

Kassa heeft vorig jaar september nog laten zien hoe eenvoudig het voor jongeren is om aan machetes en kruisbogen te komen. Zo wordt bij veel dumpshops, waar dergelijke items te kopen zijn, vaak geen eens om legitimatie gevraagd. Ook kon een 17-jarige via internet probleemloos een kruisboog, zwaard en machete aanschaffen. Dat jongeren zonder problemen aan dit soort wapens komen is saillant, aangezien ook het aantal steekincidenten met jongeren toeneemt.

Campagne: 'Drop je knife en doe wat met je life'

De week is onderdeel van een campagne die maandag van start gaat: 'Drop je knife en doe wat met je life'. Met deze campagne benadrukken demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker dat het niet alleen strafbaar is om een wapen te dragen, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. Zo lopen ruzies, waarbij iemand in het bezit is van een steekwapen, sneller uit op een steekpartij.

Toename van steekincidenten met jongeren

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de samenleving de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten met jongeren. "Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico's zij voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen."

Inzamelpunten voor vuurwapens, (kap)messen, stroomstootwapens en boksbeugels

Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag doen mee met de actie. In de hoofdstad geldt de inleveractie voor vuurwapens, (kap)messen, stroomstootwapens en boksbeugels. Maar ook in vele tientallen andere plekken in Nederland zijn inzamelpunten opengesteld. Deze zijn terug te vinden op de website dropjeknife.nl. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!