Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deze week Cito-toets 'nieuwe stijl'

13-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
school_58.jpg
Tienduizenden leerlingen in groep 8 van de basisschool beginnen komende week aan de eindtoets. Hoewel die niet doorslaggevend is voor de keuze van een middelbare school, want dat is het schooladvies, is de eindtoets wel verplicht.
Oordeel docent
Dit jaar is de toets voor het eerst bijna aan het eind van het schooljaar. Voorheen werd deze in februari afgenomen en was de uitslag belangrijker voor de keuze van het niveau van de middelbare school waar het kind naartoe gaat. Nu telt het oordeel van de docent zwaarder.
Digitaal of op papier
Van alle 190.000 leerlingen die nu in groep 8 zitten, doen zo'n 166.000 kinderen van ruim 6000 basisscholen de toets die de overheid heeft laten maken door Cito. Basisscholen kunnen deze 'centrale toets' afnemen vanaf woensdag tot eind van de maand, digitaal of op papier.
Schooladvies
Het schooladvies hebben de leerlingen al ruim een maand binnen. Dat kan nog worden aangepast, maar alleen als een leerling de eindtoets beter maakt dan verwacht. Andersom geldt dat niet.
Andere eindtoets
Basisscholen kunnen ook kiezen voor een andere eindtoets. Dit schooljaar doet 14 procent van de leerlingen uit groep 8 een toets die niet door Cito is gemaakt, maar door een van de twee andere aanbieders.
Eindtoets
Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) wenst alle leerlingen uit groep 8 veel succes met de eindtoetsen. ,,De eindtoets is dit jaar gelukkig weer wat hij eigenlijk zou moeten zijn: een second opinion voor de leerling, de ouders en de leraar. Rust vooral goed uit en ga er met een ontspannen gevoel mee aan de slag'', aldus de staatssecretaris.

Meer over:

cito, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!