Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deze tips helpen je met slapen tijdens het warme zomerweer

23-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12683 keer bekeken
  •  
ventilator hitte zomer 1127

Een van de grootste uitdagingen van het warme zomerweer is goed kunnen slapen. Wij stervelingen, die niet gezegend zijn met airconditioning, moeten hard werken om de slaapkamer koel te houden. Om het je wat makkelijker te maken volgen hier wat tips!

Met de aankomende tropische temperaturen is een koele slaapkamer van grote waarde. Of je de volgende dag nu een duik gaat nemen in de dichtstbijzijnde waterplas, een vlucht naar een verre bestemming neemt of gewoon naar je werk gaat; een goede nachtrust is ontzettend waardevol.

Dekbed

Allereerst is een goed zomerdekbed een belangrijke factor voor een koele nachtrust. Een zomerdekbed is een dunner en lichter dekbed dan je gewend bent. Maar ook het materiaal is van belang! De top drie lichtste en best ademende materialen zijn dons, tencel en zijde. Hierin is een zijden zomerdekbed de Rolls-Royce onder de zomerdekbedden! Mocht je geen interesse hebben in een nieuw dekbed, kun je natuurlijk ook onder alleen een dekbedhoes slapen.

Matras

Naast een licht dekbed speelt ook je matras een cruciale rol in het reguleren van de temperatuur in bed. En dan specifiek de afdeklaag van het matras: de middelste laag. Heb je het snel warm in bed? Ga dan op zoek naar een matras met een afdeklaag gemaakt van gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast zorgt een binnenkern van pocketveren voor optimale ventilatie, wat ook bijdraagt aan meer verkoeling in bed.

Douchen

Wanneer het zweet je ’s avonds nog steeds uitbreekt, voelt het logisch om even snel onder een koude douche te springen voordat je het bed induikt. Dit wordt echter afgeraden. Door het koude water vernauwen je bloedvaten waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om warmte kwijt te raken. Het is daarom verstandig om gewoon een warme douche te nemen. Door het warme water gaan nu je bloedvaten juist openstaan, waardoor de warmte je lichaam makkelijk verlaat.

Koud drinken

Een ijskoud glas water voor het slapengaan helpt je lichaam ook met afkoelen. Een ijsje is niet zo verstandig: door het hoge suikergehalte maakt dit weer moeilijk om in slaap te komen. Ook een ijskoud pilsje wordt niet aangeraden. Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.

REM-slaap

Dit komt doordat alcohol de REM-slaap onderdrukt. REM staat voor rapid eye movement. Slaap bestaat uit verschillende stadia. Eén van deze stadia is de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap dromen we, zijn de spieren volledig ontspannen en worden de informatie en emoties van de dag door de hersenen verwerkt. De REM-slaap beslaat 15% van de periode waarin we slapen. Wanneer de REM-slaap onderdrukt wordt heeft dat dus gevolgen voor de fitheid van een persoon. Dit raden we dus niet aan!

Bron: Weids Wonen & Slapen/Jellinek/Goossens

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!