Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deze drie paddenstoelen zijn makkelijk te vinden én eetbaar

  •  
29-10-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
19914 keer bekeken
  •  
eetbare 1280 paddenstoelen

“Overal waar je kijkt, zie je paddenstoelen. Dit is een heel gunstig jaar!” Culinair docent en enthousiast paddenstoelenkenner Gerard Koopmanschap weet waar je deze herfst eetbare paddenstoelen vindt. Hij raadt drie soorten aan: de grote parasolzwam, cantharel en eekhoorntjesbrood. Hoe je deze in eigen keuken omtovert tot een paddenstoelschnitzel of omelet? Dat doet hij graag uit de doeken.

Gerard Koopmanschap is in het dagelijks leven culinair docent op een mbo en hbo. Hij leidt, zoals hij het zelf zegt, de chef-koks van de toekomst op.

Toen hijzelf kok in opleiding was, zo’n 35 jaar geleden, begon zijn passie voor paddenstoelen. “Ik was als jonge, lerende kok op vakantie in Frankrijk. De eigenaar van de plek waar we verbleven, nodigde ons uit om paddenstoelen te gaan zoeken. We verzamelden eekhoorntjesbrood en cantharellen. Het vinden en bereiden van deze eetbare soorten heeft iets met me gedaan. Het is daarna volledig uit de hand gelopen.”

Koopmanschap is inmiddels een van dé kenners van paddenstoelen in ons land. “Rond 2015 ben ik een forum gestart, het Platform eetbare paddenstoelen op Facebook. Dat groeit nog ieder jaar. Daar ben ik actief als vraagbaak. En ik heb een blog onder de naam Paddenstoelenjager.”

Is de herfst hét jaargetijde voor paddenstoelen?

In elk jaargetijde zijn er paddenstoelen te vinden, maar waarom zie je er in het najaar het meest? “In de herfst heb je de grootste diversiteit. Je treft de meeste soorten in de grootste aantallen aan.”

Wie nu op zoek gaat naar paddenstoelen boft. “Dit is een heel gunstig jaar, want overal waar je kijkt, zie je paddenstoelen. De temperaturen zijn vrij mild en het is al een lange tijd achtereen vrij vochtig.”

Hoeveel eetbare soorten zijn er in Nederland te vinden?

Iedereen weet, sommige paddenstoelen zijn eetbaar, andere zijn giftig. Hoeveel eetbare soorten tref je in ons land aan? “Je vraagt het nu aan een kok en culinair docent. Voor een kok betekent eetbaar iets anders dan voor een paddenstoelenkenner. In veel gidsen staat er bij een paddenstoel: hij is eetbaar. Maar vaak is daar dan ook alles mee gezegd. Hij is niet giftig, kun je ook zeggen. Papier is ook niet giftig maar om nou te zeggen dat het eetbaar is?”

Kortom, een smakelijke paddenstoel is iets anders dan eetbare. ”In Nederland zijn er zo’n 100 à 150 culinair interessante soorten. In totaal tref je hier zo’n 6000 soorten aan in het wild aan. Kijk je hoeveel er daarvan zwaar giftig zijn, dan houd je zo’n 20 soorten over. Die kunnen ernstig medische schade opleveren of zelfs leiden tot de dood als je ze opeet.”

De eetbare paddenstoelen top 3

Wat zijn drie culinair interessante eetbare paddenstoelen waar je naar op zoek kunt gaan? Voor wie niet zo ervaren is in het zoeken, heeft Gerard Koopmanschap drie aanraders.

1 – Eekhoorntjesbrood

eekhoorntjesbrood 1000 x 500

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood komt heel algemeen voor en is makkelijk te herkennen. “Het is een vrij forse en stevige paddenstoel. De Duitsers noemen ‘m Steinpilz, vrij vertaald: Steenpaddenstoel. Ze kunnen per stuk wel een paar ons wegen”, weet de paddenstoelenexpert.

“De beste vindplaats zijn lanen met oude beuken en eiken, dus je hoeft voor deze soort niet per se het bos in. De smaak wordt een beetje ‘notig’ genoemd. In Europa is het een van de meest geconsumeerde paddenstoelen.”

2 – Cantharel

cantharellen 1000 x 500

Cantharellen

De tweede aanrader die algemeen voorkomt, luistert naar de naam cantharel. “De laatste jaren doet deze soort het goed. Je vindt ze vaak in grote groepen. Daar kun je prima een klein bakje van meenemen, de rest laat je staan.”

“De officiële Nederlandse naam is hanenkam, want cantharel is eigenlijk de Franse benaming. Een Oudhollandse naam is dooierzwam vanwege de opvallende gele kleur. Ze hebben grillige vorm, en als je ze doorsnijdt is het vruchtvlees spierwit.”

Ook deze tref je aan in de buurt van beuken en eiken, geeft Koopmanschap aan. “Goeie kans dat je deze soort ook aantreft als je op zoek bent naar eekhoorntjesbrood. Ze staan wel vaak wat dieper in het bos. Wel even opletten, want in de meeste natuurgebieden mag je niet van het pad af.”

3 – De grote parasolzwam

parasolzwam 100 x 500

Grote parasolzwam

“De derde die ik kies is de grote parasolzwam. Dat is een heel bekende en ook makkelijk te zien. Waar tref je die aan? Meestal niet in het bos, maar in graslanden aan de rand van een bos. Als je nu in de duinen gaat fietsen, zie je er heel wat van staan.”

De diameter van de hoed kan wel tot 30 centimeter groot worden, vertelt Koopmanschap. “Het lijkt net een pannenkoek op een steel. Er zijn nagenoeg geen paddenstoelen die zo groot worden. Het voordeel hiervan is dat je er maar weinig hoeft te plukken, want je hebt al gauw heel veel. Neem je twee van die hoeden mee dan heb je al een leuk maaltje. De steel kun je laten staan.”

Goed voorbereid op pad

Let op: eet pluk en eet alleen paddenstoelen waar je zeker van bent. Wil je weten welke paddenstoelen giftig zijn? Kijk hier op de site van de IVN.

Koopmanschap raadt af om op basis van een foto paddenstoelen te gaan zoeken in de natuur. Controleer altijd alle kenmerken met die uit een veldgids of een betrouwbare online bron, is zijn advies. Voor beginners raadt hij twee boeken aan: Eetbare paddenstoelen, door Jens H. Petersen en Eetbare en giftige paddenstoelen door Hans E. Laux.

Bereiding eekhoorntjesbrood en cantharel

Als je de paddenstoelen hebt gevonden en een bakje vol hebt geplukt, hoe maak je ze dan klaar thuis?

“Eekhoorntjesbrood kan vrij fors zijn. Je kunt ze het beste in plakjes snijden. Deze paddenstoel is heel geschikt om te bakken, grillen of barbecueën.”

Met cantharellen kun je hetzelfde doen qua bereiding. “De cantharel doet het goed in romige gerechten, denk aan sauzen voor pasta’s of soepen met room.”

“Mijn algemene tip voor wie voor het eerst wilde paddenstoelen eet is om ze in combinatie met ei te bereiden. Je maakt er een heerlijk omeletje of roerei mee!”

Bereiding van de parasolzwam

De parasolzwam kent een specifieke bereidingswijze, legt Koopmanschap uit. “De steel eet je niet, want die is taai en vezelig. De hoed van deze paddenstoel is het lekkerste deel. Die maak je klaar als een schnitzel. Je bestrooit ‘m met wat peper en zout en haalt ‘m even door een losgeklopt ei en wat bloem. Daarna bak je ‘m en heb je een heerlijke paddenstoelschnitzel. De parasolzwam heeft een lekkere, kruidige smaak.”

Maak je paddenstoelen met water schoon of juist niet?

Het is een veel gehoorde mythe dat je champignons en andere paddenstoelen niet zou mogen wassen, zegt kok en paddenstoelenkenner Koopmanschap. “Ook collega-koks beweren dat, omdat ze vocht zouden absorberen. Ik zeg dan altijd: in de herfst kunnen ze toch ook tegen de regen?”

Pak als je thuis bent dus met een gerust hart een kommetje water en een zachte borstel, bijvoorbeeld een tandenborstel. Poets de buitenkant schoon. Vervolgens dep je ze droog met een stukje keukenpapier. Daarna zijn ze klaar voor bereiding.

Enthousiast de natuur in? Let dan op

Let op: plukken mag niet overal!
Als je denkt, ik ga enthousiast de natuur in om paddenstoelen te plukken, let dan op. Gerard Koopmanschap wijst op de wetten en regelgeving die gelden in ons land. “In Nederland mag je in principe niets meenemen wat een ander toebehoort. De meeste natuurgebieden behoren iemand toe of worden door een organisatie beheerd. Officieel mag je op de meeste plekken niet zomaar iets uit een bos meenemen. Dat geldt voor bijvoorbeeld bramen of vlierbessen, maar ook voor paddenstoelen.” Maar, zo tekent Koopmanschap hierbij aan, we zijn ook goed in gedogen.

Staatsbosbeheer zegt ‘ja’, Natuurmonumenten ‘nee’

De grootste natuurbeheerder van Nederland is Staatsbosbeheer. Ga je in een bosgebied van hen op zoek? Dan mag je een champignonbakje (van 250 gram) vol met paddenstoelen meenemen. Op grotere schaal plukken wordt beschouwd als diefstal. Lees erover op de website van Staatsbosbeheer.

Een andere grote beheerder van natuur is Natuurmonumenten. Daar is de pluk van paddenstoelen niet geoorloofd. De organisatie zegt daar zelf over: “Paddenstoelen, bloemen, planten, vruchten, zaden en noten zijn voor veel dieren een bron van voedsel. Zij zullen je dankbaar zijn als je het voor hen laat liggen.“ Zie ook: Natuurmonumenten.nl.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

jvbt
jvbt
30 okt. 2024 - 20:24

Je kunt al die paddenstoelen in de natuur maar beter laten staan want ze vormen een belangrijke voedselbron voor de dieren in het wild. Volkomen onnodig om weer de natuur af te schuimen en met tassen vol kastanjes, beukennoten en paddestoelen huiswaarts te keren. De NL'se natuur stelt toch al niet meer zo veel voor...helaas helaas. Begin jaren '90 hebben m.n. CDA (jagerslobby) en slippendrager VVD de veldpolitie in NL opgeheven "want de gewone politie zou die taak ook wel op zich kunnen nemen.." m.a.g. dat sedertdien de stropers en jagers volkomen vrij spel hebben in onze bossen en ook de drugscriminelen onze bossen volstorten met zwaar giftig èn zeer gevaarlijk drusgafval. Laten we dus nu niet ook nog de dieren in die bossen ontdoen van wat hen nog aan voedsel rest.

Een paar paddenstoelen meenemen is natuurlijk niet èrg....maar er zijn ook nogal wat mensen die met boodschappen tassen vol de bossen leegplunderen. Daar zou een forse boete op moeten komen te staan.....maar helaas worden onze bossen beheerd en beschermd door een paar boswachters die alleen maar over een mobiele telefoon beschikken. Die zijn echter volkomen kansloos tegen die met vuurwapens bewapende drugscriminelen. Het jagersgilde zèlf blijkt helaas veel te bang omal dan niet in overleg met de politie tegen stropers op te treden...want tja....i.t.t. de dieren waar ze op jagen schieten die stropers wèl terug...en dat vinden onze plezierjagertjes natuurlijk veel te gevaarlijk.

tenormin
tenormin
30 okt. 2024 - 16:47

Hugo Kennis, bekend van Lekker leven, vertelde gisteren dat, al heeft hij verstand van champignons, hij ze niet plukt. A. Ze horen in de natuur en B. Er zijn niet eetbare champignons die heel erg op de wel eetbare lijken. Dus alleen echte kenners hun gang laten gaan en de leken moeten er gewoon vanaf blijven.

marleenvanh
marleenvanh
30 okt. 2024 - 13:53

Parasolzwam.... Ik wist niet dat die ZO groot kan worden.... Ik ken een paddenstoel die er op lijkt en die ik in Frankrijk geplukt en gegeten heb. Heet daar Coulemelle, is dat zelzelfde? De hoeden waren wel kleiner, een cm of 12 à 15 in doorsnee. Veel gegeten. Lekker even 'plat bakken, binnenkant eerst. Omkeren en vullen met wat zelfgemaakte kruidenboter (verse peterselie/knoflook/citroenrasp/peper/zout) terwijl de andere kant bakt. Stukkie stokbrood erbij. klein voor- , tussen- of borrelgerechtje. Délicieux

nipe1
nipe1
30 okt. 2024 - 9:55

Leuk verhaaltje maar

Buiten het eekhoorntjes brood bestaat er ook nog de heksenboleet deze is zeer giftig en is voor een leek bijna niet te onderscheiden van het eekhoorntjes brood.

Verder is er de valse cantarel deze is ook bijna gelijk aan de cantarel en zeer giftig.

Als ik kijk naar de parasolzwam zie ik ook zeer veel gelijkenis met de bruine knolamaniet dit is een van de meest dodelijk giftigste paddenstoelen!

Het verwonderd mij zeer dat het programma kassa deze gevaren niet noemt is dit onkunde of gewoon slordig,

Ik zoek al mijn hele leven naar paddenstoelen en heb heb dit geleerd door een bioloog van het natuur historisch museum.

Zelf neem ik nooit paddenstoelen mee ik bekijk ze en fotografeer ze, ondanks mijn zeer parate kennis op dit gebied zal ik nooit padenstoelen uit het wild eten.

Er zijn al veel ongelukken hiermee gebeurd!

3 Reacties
Meanderaar
Meanderaar30 okt. 2024 - 11:58

Ook ik zat met verbazing te lezen…

Laat ze staan, paddenstoelen zijn ook voor insecten een bron van voedsel en laten we van insecten nu juist steeds minder ‘hebben’.

Net als kastanjes, eikels, beukennootjes. Die hebben de park-, bos-, natuurgebied bewoners keihard nodig om de winter door te komen.

tenormin
tenormin30 okt. 2024 - 16:50

Exact, alleen echte connaisseurs kunnen dit weten, geen zelfbenoemde "champignon kenners".

Fraap
Fraap3 nov. 2024 - 15:20

Wat zijn we in Nederland bang gemaakt voor de natuur. Ik ben zelf 3 jaar bezig met mycologie en heb tientallen soorten met 100% zekerheid geïdentificeerd en gegeten.

Bij boleten vermijd je rode buisjes (heksenboleet en satansboleet)

De parasolzwam is niet te vergelijken met een amaniet, wel met zijn broertjes de bosparasolzwam en de groenspoorparasolzwam. Al zijn deze vele malen kleiner

De valse cantarel heeft plaatjes in plaats van vouwen aan de onderzijde, een overduidelijk verschil.

alleen als je de paddestoel niet volledig inspecteert loop je risico's.

Ik heb deze week nog met veel plezier kroontjesknotszwam, trechtercantharel en gele stekelzwammen gegeten op mijn vakantie in het Beierse woud.

We groeien steeds verder van onze oorsprong. Artikelen als deze zijn een verademing in de Hollandse bangmaak cultuur.

BNNVARA LogoWij zijn voor