Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dexia gelukkig met uitspraak Hoge Raad

05-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1203894.jpg
Dexia is tevreden met de uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan in de aandelenleasezaken. ,,Wij zijn echt gelukkig met deze uitspraak. Hiermee kunnen wij goed leven'', liet bestuursvoorzitter Ben Knüppe van de Belgisch-Franse bank na de beslissing weten.
,,De Hoge Raad heeft de uitspraken van het hof bevestigd dat in beginsel de klant zelf de maandelijkse termijnen en de rente moet betalen. Wat betreft de restschuld staat nog steeds de Duisenbergregeling'', aldus Knüppe.
Volgens deze regeling krijgen klanten twee derde van hun restschuld kwijtgescholden en moeten zij een derde zelf betalen. Veel beleggers bleven na afloop van het contract niet met winst, maar met een (rest)schuld zitten.
Alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij het inkomen van de cliënten niet in verhouding stond tot de termijnen die zij moesten betalen, zal Dexia ,,een groter deel van de restschuld op zich te nemen en ook een deel van de betaalde termijnen restitueren'', aldus Knüppe.
De Hoge Raad stelt in de uitspraak dat ,,als bij onderzoek door de aanbieder zou zijn gebleken dat de afnemer redelijkerwijs niet aan zijn betalingsverplichtingen zou hebben kunnen voldoen, een deel van de rente en aflossing voor de rekening van de aanbieder komen''.
Volgens Knüppe is het nu ,,een dure plicht voor alle betrokkenen om ook in trieste individuele gevallen die een uitzondering vormen op de regel tot een goede oplossing te komen''.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!