Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deurwaarders: maak haast met schuldenwet

14-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld spaarpot

Er zou haast moeten worden gemaakt met de uitvoering van een wet die mensen met schulden beter moet beschermen tegen schuldeisers, stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De wet werd al eerder uitgesteld en langer uitstel dreigt.

De wet zal de zogeheten belastingvrije voet versimpelen. Het gaat om een deel van de inkomsten of uitkering waar een gerechtsdeurwaarder geen beslag op mag leggen. Met de nieuwe wet zal de beslagvrije voet automatisch worden vastgesteld.

Dieper in schulden

De huidige situatie vraagt nog actie van mensen met schulden; die moeten zelf allerlei gegevens verstrekken. Dat gaat volgens de KBvG vaak fout. De beslagvrije voet, het bedrag waarmee mensen in de schulden moeten leven, wordt in driekwart van de gevallen te laag ingesteld. Daardoor raken bijna 200.000 mensen dieper in de schulden. Kassa legde al eerder uit hoe de problemen ontstaan en welke partijen daarin een rol spelen.

Uitstel

Na eerder uitstel begin dit jaar, toen de wet in werking had moeten treden, dreigt de wet nu opnieuw te worden uitgesteld. Onder meer ICT-problemen bij de overheid zijn een boosdoener. Eerder dit jaar zette het UWV al een belangrijke stap in de kwestie van de beslagvrije voet. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!