Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Desinfecterende handgel: feiten en fabels

07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9075 keer bekeken
  •  
handgel 1127

Toen het coronavirus zijn intrede deed in Nederland, was desinfecterende handgel een van de eerste producten die uit de supermarkten vloog. Maar werkt desinfecterende handgel wel tegen het virus? En wat moet je nog meer weten over dit soort producten? Kassa legt het je uit!

Ontsmetten, sterisileren en desinfecteren is hetzelfde

Fabel: Met ontsmetten wordt gedoeld op elke behandeling waarmee het aantal micro-organismen wordt verminderd. Als je iets volledig ontsmet, is iets gesteriliseerd. Dan kunnen er geen levende micro-organismen meer worden aangetoond. Bij desinfecteren wordt iets dermate ontsmet dat het aantal micro-organisme wordt teruggedrongen tot acceptabele waarden. Deze waarden verschillen per situatie.

Handhygiëne beschermt je tegen ziektekiemen

Feit: De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht. Daarom is handhygiëne zo belangrijk, omdat hiermee de verspreiding van ziektekiemen tegen gegaan kan worden. Zo voorkom je dat jij of een ander ziek wordt. Deze ziektekiemen kun je bestrijden, door middel van bijvoorbeeld dispensers met handalcohol.

Het is slecht voor je handen om het te desinfecteren met handalcohol

Dit is zowel een fabel als een feit. Het is een fabel dat desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, omdat dit juist beter is voor je handen dan het te wassen met water en zeep. Je huid droogt dan namelijk minder snel uit. Ook worden meer bacteriën zodoende gedood, bespaar het je een hoop tijd en heb je geen wastafel nodig. Daarom zie je in veel zorginstellingen handalcohol in plaats van water en zeep.

Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt. Daarom geldt voor handgels dat je ze met mate moet gebruiken én alleen als je niet in de mogelijkheid bent om je handen te wassen.

Om virusbesmetting te voorkomen, moet ik mijn handen desinfecteren

Fabel: Een griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie, zoals ook het geval is bij het coronavirus. Virussen zijn veel resistenter dan bacteriën. Daarom heeft het niet zoveel zin om dit te bestrijden met bacterieremmende of dodende middelen. Dat stelt de NVZ, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van producten die te maken hebben met het reinigen, desinfecteren en onderhouden van de woon- en werkomgeving.

Het heeft de voorkeur om je handen gewoon met water en zeep te wassen en ze daarna goed af te drogen. Handgels zijn wel een goed alternatief als er geen water of zeep voor handen is, maar wassen met water en zeep blijft effectiever.

Bron: Famme, NVZ

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!