Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Desinfecterende handgel: feiten en fabels

7 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1764 keer bekeken
handgel 1127
Toen het coronavirus zijn intrede deed in Nederland, was desinfecterende handgel een van de eerste producten die uit de supermarkten vloog. Maar werkt desinfecterende handgel wel tegen het virus? En wat moet je nog meer weten over dit soort producten? Kassa legt het je uit!

Ontsmetten, sterisileren en desinfecteren is hetzelfde

Fabel: Met ontsmetten wordt gedoeld op elke behandeling waarmee het aantal micro-organismen wordt verminderd. Als je iets volledig ontsmet, is iets gesteriliseerd. Dan kunnen er geen levende micro-organismen meer worden aangetoond. Bij desinfecteren wordt iets dermate ontsmet dat het aantal micro-organisme wordt teruggedrongen tot acceptabele waarden. Deze waarden verschillen per situatie.

Handhygiëne beschermt je tegen ziektekiemen

Feit: De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht. Daarom is handhygiëne zo belangrijk, omdat hiermee de verspreiding van ziektekiemen tegen gegaan kan worden. Zo voorkom je dat jij of een ander ziek wordt. Deze ziektekiemen kun je bestrijden, door middel van bijvoorbeeld dispensers met handalcohol.

Het is slecht voor je handen om het te desinfecteren met handalcohol

Dit is zowel een fabel als een feit. Het is een fabel dat desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, omdat dit juist beter is voor je handen dan het te wassen met water en zeep. Je huid droogt dan namelijk minder snel uit. Ook worden meer bacteriën zodoende gedood, bespaar het je een hoop tijd en heb je geen wastafel nodig. Daarom zie je in veel zorginstellingen handalcohol in plaats van water en zeep.
Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt. Daarom geldt voor handgels dat je ze met mate moet gebruiken én alleen als je niet in de mogelijkheid bent om je handen te wassen.

Om virusbesmetting te voorkomen, moet ik mijn handen desinfecteren

Fabel: Een griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie, zoals ook het geval is bij het coronavirus. Virussen zijn veel resistenter dan bacteriën. Daarom heeft het niet zoveel zin om dit te bestrijden met bacterieremmende of dodende middelen. Dat stelt de NVZ, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van producten die te maken hebben met het reinigen, desinfecteren en onderhouden van de woon- en werkomgeving.
Het heeft de voorkeur om je handen gewoon met water en zeep te wassen en ze daarna goed af te drogen. Handgels zijn wel een goed alternatief als er geen water of zeep voor handen is, maar wassen met water en zeep blijft effectiever.
Bron: Famme, NVZ

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

LieV
LieV8 apr 2020 - 14:12

Niet echt helpend deze post. Met name de vraag over wassen of alcohol wordt niet duidelijk beantwoord. Eerst staat er dat alcohol effectiever is en minder uitdroogt dan wassen. Vervolgens sluiten jullie af met dat wassen altijd voorkeur heeft en beter is omdat alcohol uitdroogt... Deze post helpt dus niet om duidelijkheid te geven. 

3 Reacties
spikkel
spikkel8 apr 2020 - 17:40

'Voor handgels geldt dat je ze met mate moet gebruiken én alleen als je niet in de mogelijkheid bent om je handen te wassen'.
Er staat zelf Feit EN Fabel. Overmatig gebruik leidt tot irritatie en gevoelige huid. Het is een goed alternatief als er geen water en zeep in de buurt is.   

LieV
LieV10 apr 2020 - 14:19

ja, dat kan ik ook lezen. en alles in overmaat is schadelijk. er staat dat alcohol minder uitdroogt en beter werkt, maar er wordt afgesloten met dat wassen met water en zeep ALTIJD de voorkeur heeft

spikkel
spikkel10 apr 2020 - 23:57

We hebben te maken met een virus. Handen wassen met water en zeep bestrijdt dat virus. Met alcohol maak je alleen bacterien dood. Alcohol is een alternatief als je geen water en zeep in de buurt hebt. Beter iets dan niets maar wassen met water en zeep is effectiever.    

harrybre
harrybre8 apr 2020 - 11:55

Het is mij een Godsraadsel, waarom al die Nederlandse (af)wasmiddelenafvullers niet MASSAAL voldoende desinfectiegel op de markt kunnen brengen. Al anderhalve maand totaal uitverkocht.

3 Reacties
audb
audb8 apr 2020 - 12:28

Omdat ze dat niet mogen?
Overigens is de term "Alcohol" misleidend, het gaat om ethanol(alcohol) * wat zuivere alcohol is maar absoluut niet drinkbaar is.
Mede daarom mag niet een fabrikant van afwasmiddel het produceren.
Maar goed je handen wassen met KOUD water helpt voldoende.
Echter gewone mondkapjes en al helemaal stofmaskers of mondkapjes die zelf gemaakt worden werken niet tegen virussen.
Stofkapjes zijn gewoon te grof van structuur die laten een virus van 1 nanometer gewoon door alleen medische mondkapjes (3 lagen filters) mits goed gebruikt kunnen helpen om de virus tegen te houden.
Deze zijn dan ook gemaakt van een kunststof die speciaal wordt gemaakt voor ziekenhuizen en na gebruik in een speciale container moeten worden gegooid om vernietigd te worden.

spikkel
spikkel8 apr 2020 - 17:47

Wellicht is de grondstof op ? Als de Jeneverfabrikant een produktielijn opzet voor ethanol is er echt een tekort. 

harrybre
harrybre8 apr 2020 - 21:52

En waarom zouden ze geen keton-alcohol mogen maken ( = is NIET geschikt als alcoholhoudende drank, je drink immers ook geen spiritus) en dan mengen met diverse stoffen ( om je handen niet kapot te laten gaan) Overigens, idem het verhaal mondkapjes: in China hebben ze de productie van 35mln/wk via 110mln en 233 mln naar 350 mln/wk gebracht. In NL ? ? ? Nog aan het overleggen, welke ambtelijke commissie samengesteld moet worden, hoe de inspraak geregeld... die dan weer gaat kijken naar de prijs in Nov 2019, en dan alles nu te duur vindt ?