Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dertien EU-landen gaan DNA-databanken koppelen

11-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_dna
Dertien EU-landen gaan hun databanken met genetische gegevens aan elkaar koppelen zodat informatie kan worden uitgewisseld. Dat komt niet alleen onderzoek naar zeldzame ziekten ten goede, maar kan ook meer inzicht geven in kanker, hersenaandoeningen en de gevolgen van iemands DNA op bepaalde medicijnen. Patiënten kunnen daarvan profiteren met een gepersonaliseerde therapie.

eHealth-verklaring

De landen hebben hierover in Brussel een zogenoemde eHealth-verklaring ondertekend. Drie andere landen volgen later. De overige twaalf lidstaten, waaronder Nederland, worden uitgenodigd dat ook te doen.
Betere samenwerking moet ervoor zorgen dat bestaande en toekomstige databanken met elkaar kunnen communiceren en de nu nog gefragmenteerde initiatieven worden afgestemd. Doel is om in 2022 1 miljoen zogeheten genomen in de EU toegankelijk te maken. De Europese Commissie is blij met het initiatief en neemt de coördinatie op zich.

Privacy gewaarborgd

Omdat het delen van genetische en medische gegevens erg gevoelig ligt, gelden de hoogste standaarden voor databescherming. De behoeften van burgers moeten centraal staan bij innovatie in de zorg, bedrukken de deelnemende landen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!