Kassa

Derde gebruikt niet voorgeschreven medicijnen

12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paracetamol_06.jpg
Het aantal mensen dat medicijnen zonder recept gebruikt is even hoog als het aantal dat voorgeschreven medicijnen gebruikt. Ongeveer een derde van de Nederlanders gebruikte vorig jaar niet voorgeschreven medicijnen. Ongeveer 15 procent gebruikt zowel wel als niet voorgeschreven geneesmiddelen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.
Dertigers en kinderen tot 4 jaar gebruiken de meeste niet voorgeschreven medicijnen. Het gaat om ongeveer 40 procent. Het gebruik is ook gemiddeld hoger onder vrouwen en hoogopgeleiden. Lager opgeleiden gebruiken juist meer voorgeschreven medicijnen.
Gemiddeld
Gemiddeld vier op de tien vrouwen tegenover bijna 3 op de tien mannen gebruiken medicijnen zonder recept. Vrouwen gebruiken vooral vitamines, mineralen, homeopathische middelen en medicijnen tegen reuma en gewrichtspijn. Bij mannen richt het gebruik zich vooral op pijn- en koortswerende middelen en medicijnen tegen verkoudheid.
Hoe ouder, hoe meer
Hoe ouder, hoe hoger het gebruik van voorgeschreven medicijnen, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Van de baby's en kinderen tussen 0 en 4 jaar heeft 15 procent voorgeschreven medicijnen, bij 75-plussers is dat gestegen naar bijna 80 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!