Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Derde coronaprik mogelijk voor mensen met ernstige afweerstoornis

23-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
vaccin prik 1127

De eerste gevaccineerde mensen van 12 jaar en ouder met een ernstige afweerstoornis kunnen begin oktober een extra prik tegen het coronavirus krijgen. Per 6 oktober gaan de uitnodigingen de deur uit en op 7 oktober kunnen mensen met een uitnodiging terecht bij een GGD-vaccinatielocatie.

Vermoedelijk gaat de uitnodigen naar 200.000 tot 400.000 mensen bij wie de eerste twee prikken mogelijk niet goed werkten. Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog onvoldoende bescherming zouden hebben opgebouwd. Een extra dosis kan helpen om de afweer sterker te maken.

Bij de derde prik krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hadden gekregen.

Voorwaarden en inloop derde prik

Doordat de uitnodigingen in etappes worden verstuurd, duurt het waarschijnlijk drie tot vier weken tot al deze mensen hun uitnodiging binnen hebben. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen kunnen een prikafspraak maken of binnenlopen op vaccinatielocaties met vrije inloop zodra ze hun uitnodiging binnen hebben. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik echter nu nog niet krijgen.

De Gezondheidsraad stelt dat het voorlopig nog niet nodig is om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen namelijk nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!