Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Denk ook aan het klimaat tijdens de kerst
22-12-2008
•
leestijd 3 minuten
•
115 keer bekeken
•
Tijdens de feestdagen gaan we helemaal los in de keuken. Ieder jaar moet ons kerstdiner gekker, uitbundiger en exotischer. Volgens
Milieu Centraal
beseffen veel mensen niet dat onze voeding voor een groot deel bijdraagt aan de milieubelasting. Daarom maakt Pierre Wind een klimaatvriendelijk kerstdiner.
Volgens Hans van Dijk van Milieu Centraal zorgt onze voeding voor een grote belasting van het milieu door de uitstoot van CO2. Een doorsnee persoon levert jaarlijks 11 ton CO2 door bijvoorbeeld te reizen, te wonen en te eten. Eenderde van de individuele uitstoot van CO2 heeft te maken met eten. Het koken zelf zorgt niet voor de meeste belasting, het is de productie, de verwerking en het vervoer van de producten dat de meeste belasting oplevert. Door te letten op de samenstelling van je maaltijd kan je veel besparen qua CO2-uitstoot. Milieu Centraal houdt daarbij een aantal vuistregels aan:
Kies minder dierlijke producten
Ons lichaam heeft eiwitten nodig. Zowel in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel, als plantaardige producten, zoals granen, noten en peulvruchten, zitten eiwitten. Voor ons lichaam maakt het niet uit of we plantaardige of dierlijke eiwitten eten. Het produceren van dierlijke eiwitten kost echter veel meer energie dan het maken van plantaardige. Om een koe een kilo te laten groeien is namelijk twee tot vijf kilo plantaardig voer nodig. Rundvlees is het meest belastend, dat komt mede door de uitstoot van methaan door koeien (door het boeren en winden). Kip zorgt qua vlees voor de minste belasting. Net als rundvlees is ook kaas erg belastend. Voor elke kilo kaas is zes tot negen liter melk nodig. Bovendien eten we veel meer eiwitten dan we daadwerkelijk nodig hebben. Het is dan ook niet ongezond om eens iets minder vlees te eten.
Ga voedselverspilling tegen
Koop op maat: vul uw winkelwagentje niet te veel met bederfelijke producten. Zo hoeft u minder weg te gooien omdat het te lang is blijven liggen. In een gemiddeld Nederlands huishouden verdwijnt ongeveer tien procent van het gekochte voedsel in de prullenbak. Dat is ruim vijftig kilogram voedsel of 125 euro per persoon per jaar.
Kook op maat: dit is de manier om verspilling tegen te gaan. Ongeveer de helft van het voedsel dat we weggooien bestaat uit restanten van maaltijden. Blijven er dan toch restjes over, probeer deze te verwerken in de maaltijd de dag erna.
Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig: met een beter zicht op uw voorraad voorkomt u dat de houdbaarheidsdatum van producten verloopt.
Koop minder producten die met het vliegtuig naar Nederland zijn gehaald
Het vervoer van bederfelijke producten zoals asperges, peultjes, verse kruiden en zacht fruit uit een ander continent gebeurt vaak per vliegtuig. Het invliegen van een kilo boontjes uit Kenia kost circa zeventig megajoules energie, dat is vergelijkbaar met de energie van twee liter benzine. Ter vergelijking: een liter benzine levert 32 megajoules energie op, zoveel energie verbruikt u zelf door 800 kilometer te fietsen. Het is beter om te kiezen voor bewaarfruit en groenten, zoals aardappels, appelen, bananen en kiwi’s. Deze producten worden getransporteerd per boot en dat kost aanzienlijk minder energie.
Koop minder groente en fruit die zijn geteeld in een verwarmde kas
Het telen van groenten in verwarmde kassen, zoals courgette en tomaat, kost erg veel energie. Het energieverbruik van producten uit de kas kan oplopen tot zestig megajoules per kilogram product. Seizoensgroenten die geteeld worden in de Hollandse volle grond, zoals aardappelen, spruitjes en kool, zorgen voor slechts een tot vijf megajoules aan energie. Kijk voor meer informatie over specifieke producten op de
groenten- en fruitkalender
van Milieu Centraal.