Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Den Haag koopt schulden jongeren op

24-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_geld
De gemeente Den Haag gaat schulden van jongeren opkopen. In ruil daarvoor moeten die serieus werk maken van hun toekomst, dus bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen, een baan zoeken, in combinatie met vrijwilligerswerk. De gemeente zegt daarmee de eerste in Nederland te zijn.
Jongeren Perspectief Fonds
Het geld ervoor zit in een Jongeren Perspectief Fonds, dat weer onderdeel is van het Schuldenlab waarmee de gemeente de schuldenproblematiek gaat aanpakken. In dat 'lab' bedenken gemeente en maatschappelijke partners nieuwe plannen om er iets aan te doen. In Den Haag zijn er 18.000 jongeren met een gemiddelde schuld van 11.000 euro, zegt PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh.
Aflossingsvoorstel
Schuldeisers van een jongere krijgen een aflossingsvoorstel, in ruil voor kwijtschelding van een deel van de schuld. De restschuld neemt de gemeente Den Haag via het Jongeren Perspectief Fonds over. De jongere betaalt die terug door concreet aan de slag te gaan, met school of werk en ook vrijwilligerswerk te doen. Het is maatwerk, zegt wethouder Baldewsingh. Hij maakt zich zorgen over het toenemend aantal inwoners met schulden. Vanuit het Schuldenlab moeten allerlei nieuwe innovatieve ideeën opborrelen voor oplossingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

020222
02022225 mei 2016 - 20:38

Waarom niet gewoon laten aflossen desnoods door ouders wel stoer doen en maar raak kopen maar niet betalen . Een schuld van 11000 euro belachelijk, hij/zij hebben hun lol er van gehad nu ook bloeden daarvoor

Mik de Jong
Mik de Jong25 mei 2016 - 12:21

namens door, von der Atlantis familie, Wien Österreich; Schulden drukken zwaar op de schouders van debiteuren terwijl de crediteuren meestal beter van worden door ophoging van incasso kosten en administratieve kosten. Hoe hoger de schuld hoe hoger de kosten van bijkomende zaken. Bovendien worden er rentes berekend van 4% tot een wettelijke toegestaande rente tarief van 16%. Wat de gemeente Den Haag doet is eigenlijk een groep bevoordelen ten opzichte van anderen. Het is wel een nobel plan maar doe dit dan voor alle moeilijke gevallen en niet alleen jongeren. Dat de welgestelden en anderen die meer financiële ruimte hebben is het vanzelf sprekend dat die door hun verdiensten ook een handje mee helpen in de maatschappij. Het gaat niet om mensen die bewust hun schulden hebben laten oplopen maar om groepen mensen die buiten hun eigen schuld in de problemen zijn gekomen. Mensen die bewust schulden maken hebben wij maar een boodschap, schulden betalen tot de laatste cent en denk in het vervolg na voor je schulden maakt. Voor dat soort mensen willen en kunnen wij geen schuldsaneringsprojecten aanbieden. Helaas komt wat Den Haag nu doet wel tot een twee deling en onbegrip van anderen die ook dringend hulp nodig hebben dus het plan is goed alleen de uitvoering is helaas waardeloos.

dokun
dokun25 mei 2016 - 11:26

Wat een goed plan!! Zo voorkomen ze dat deze jongeren een levenslange schuld met zich mee gaan dragen met alle gevolgen van dien...

manwijf
manwijf25 mei 2016 - 9:17

Hoe kan iemand zonder werk in godsnaam een schuld hebben van 11.000? En waar zijn de ouders in dit hele verhaal? Waarom moet toch altijd de gemeenschap opdraaien voor al die mislukkelingen en financiële onbenullen? Gratis geld bestaat toch niet? Dat betalen wij dus weer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!