Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Delfland int opnieuw te veel waterschapsbelasting bij burgers

31-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
954 keer bekeken
  •  
overschie rotterdam delfland waterschapsbelasting 1127
De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil dat ongeveer zeven miljoen euro wordt teruggegeven aan inwoners van de streek Delfland in de provincie Zuid-Holland. Naar verwachting haalt Delfland namelijk in 2021 een bedrag van 6,9 miljoen euro te veel aan waterschapsbelasting op. Dit geld wordt vooral opgebracht door huishoudens.
Iedereen die in Nederland woont betaalt waterschapsbelasting aan het waterschap. Hiermee word je als inwoner beschermd tegen overstromingen en wateroverlast. Het beheer van waterkeringen, sloten, rivieren en andere watergangen in ons land en ook de zuivering van ons afvalwater worden uit deze belasting gefinancierd. De waterschappen gebruiken de WOZ-waarde als heffingsgrondslag voor de Watersysteemheffing-gebouwd.

Delfland duurste waterschap: vaak te veel waterschapsbelasting

Delfland is met stip het duurste waterschap van Nederland. De streek rekende vorig jaar 5,5 miljoen euro te veel aan waterschapsbelasting, meldt AWP. Dit overschot op de waterschapsbelasting wordt door het College van Delfland gebruikt om extra af te lossen op de schuldenberg. Het AWP wil dat de 7 miljoen euro die dit jaar te veel betaald gaat worden verrekend wordt met de watersysteemheffing van 2022. Zo staat het namelijk ook opgenomen in de Waterschapswet: de watersysteemheffing is alleen bedoeld voor dekking van de werkelijke kosten.

Neem voornemen om extra af te lossen op in begroting

Het ramen van de exacte toekomstige uitgaven voor het waterschap is natuurlijk lastig. Echter, de begrotingsraming van Delfland is wel de basis waarop de waterschapslasten voor het komend jaar worden vastgesteld. Het College van Delfland verhoogt met een te hoge begrotingsraming feitelijk de waterschapsbelasting zonder toestemming van het waterschapsbestuur. De AWP vindt dat indien het College extra wil sparen of wil aflossen, dat ook zo moet opnemen in de begroting. 
Het Collega van Delfland stelt dat nauwkeuriger ramen niet mogelijk is. Daarom stelt AWP Delfland voor om voortaan het te veel betaalde belastinggeld door te schuiven naar het volgende jaar. Daarvoor moet er een egalisatiereserve worden ingesteld. Het plan hiervoor gaat de AWP voorstellen aan het College.
Bron: AWP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!