Kassa

Dekkingsgraden stijgen: "Geen verhoging pensioenen is moeilijk uitlegbaar"

01-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54766 keer bekeken
  •  
pensioenen 1127

Augustus was een goede maand voor de pensioenfondsen. De gemiddelde dekkingsgraad steeg van 122 naar 128 procent, meldt onderzoeksbureau Aon.

Door de hogere dekkingsgraad is het volgens Aon moeilijk uit te leggen als daar geen indexatie tegenover staat. "De druk om de aanvullende, met name kleine pensioenen te verhogen, zal groot worden", zegt Frank Driessen van Aon. "Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg."

"Niet genoeg voor volledige compensatie inflatie"

Aon verwacht niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren. "Toekennen van 13,6 procent inflatie kost ook grofweg 13,6 procent dekkingsgraad en zo veel dekkingsgraadruimte is er simpelweg niet", aldus Driessen. Fondsen willen volgens hem graag een buffer achter de hand houden voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen verbeterde vooral door de gestegen rente. De situatie op de aandelenmarkten was juist minder, aldus Aon.

Strijd tegen jarenlange stilstand pensioenen

Ondertussen gaan ouderenorganisaties geld inzamelen om de strijd van Pieter Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) tegen de pensioenaanpak van De Nederlandsche Bank (DNB) te steunen. Daarmee willen zij duidelijk krijgen of de jarenlange stilstand van de pensioenen wel gerechtvaardigd was.

Lakeman stelt dat de door DNB opgelegde regels en rekenrente voor kunstmatige armoede bij de pensioenfondsen heeft gezorgd. Die zouden juist bulken van het geld en jaarlijkse verhogingen van de pensioenen makkelijk hebben kunnen dragen.

KBO-Brabant, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland, KBO Overijssel, de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en Stichting PensioenBehoud denken net als Lakeman dat de door DNB opgelegde regels en rekenrente zorgden voor kunstmatige armoede bij de pensioenfondsen. 

Om de juridische strijd te kunnen bekostigen gaat KBO-Brabant geld inzamelen. De ouderenorganisatie roept niet alleen gepensioneerden, maar ook werkenden op om mee te doen. Ook zij zouden door de verkeerde toepassing van de regels minder pensioenopbouw hebben dan had gekund.

Juridische procedure tegen PME

Lakeman begon onlangs een juridische procedure tegen metaalpensioenfonds PME. In oktober is daarvan de eerste zitting bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens Lakeman hanteerde PME in zijn jaarverslag over 2021 onder druk van DNB een te lage rekenrente waardoor het resultaat en het eigen vermogen te laag uitvielen. Daardoor zouden deelnemers aan het fonds jaarlijks voor miljarden worden benadeeld.

Lakeman meent dat dit voor alle pensioenfondsen geldt. Volgens hem heeft DNB de Europese pensioenregels verkeerd uitgelegd en zijn alle deelnemers aan pensioenfondsen de afgelopen veertien jaar benadeeld. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

LoJa
LoJa3 sep. 2022 - 18:41

Inderdaad beschamend. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de index zo laag staat dat er gekort moet worden het binnen enkele weken geregeld is

Hetty  Hassink
Hetty Hassink2 sep. 2022 - 19:57

Wordt hoog tijd dat de pensioenen worden verhoogd Schandalig dat wij ouderen niet kunnen genieten Omdat de pensioenen veel te laag zijn om daar van te kunnen genieten Een Schande is het

J-P
J-P2 sep. 2022 - 17:21

Hoe is het toch mogelijk dat 1 organisatie beslist of gepensioneerden wel of niet in armoede verder moeten leven. Wel miljarden aan onnozele subsidies weggeven voor totale onzin . Vroeger werkte als je iets wilde hebben of spaarde er voor. Het is wel het belasting geld die de kleine man elke keer ophoesten. Stop met die onzin, help je eigen bevolking en niet die gelukzoekers

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe4 sep. 2022 - 8:48

Verreweg de meeste armoede komt juist voor onder mensen die niet gepensioneerd zijn. Alleenstaanden met kinderen en/of een matig betaalde baan, ZZP'ers, Wajongers, bijstandsgerechtigden. Die hebben de meeste pijn. Paren vanaf AOW-leeftijd zonder kinderen lopen volgens het Sociaal Cultureel Planbureau het minste kans op armoede. Die groep heeft ook nog eens een keer het meeste vermogen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gepensioneerden niet arm kunnen zijn. Maar de kans ik veel minder klein. Onder personen met armoede vormen trouwens 'gelukszoekers' zoals u ze meent te moeten noemen een hele grote groep.

ellobo64
ellobo642 sep. 2022 - 15:42

Met geen woord hoor je die Tuur Elzinga over de gepensioneerden die hij samen met Han Busker een loer heeft gedraaid door blind bij het kruisje te hebben getekend voor de nieuwe WTP wat een gluiperd en dit alles werd ook gesteund door de PVAFbraak en GroenLinks. Zo probeert die Elzinga weer zieltjes te winnen voor zijn zieltogende FNV waar de leden bij bosjes weglopen en probeert dagelijks in het nieuws te komen met de inflatie cijfers waar hij het alleen over de werkenden heeft.

Longjack
Longjack2 sep. 2022 - 10:55

Zoals ik al vermelde als pensioen deelnemer heb ik een contract tussen werknemers en werkgevers met pensioenfonds gesloten daar is geen bemoeienissen van regering en ndb bij vermeld. Blijkbaar is het een verkeerd contract geweestey een slap pensioenfonds die niet durfde zeggen wij hebben met jullie niks maken en wij indexeren gewoon zoals in het contract staat met werkgevers en nemers maar ze zijn bang

Zeikert
Zeikert2 sep. 2022 - 9:28

Nogal logisch dat de pensionado's niet meer krijgen. Als je leest dat de rvs vindt dat de oudjes genoeg hebben. Alleen wordt vergeten dat deze oudjes het land hebben opgebouwd met meestal hun handjes. Loontje waar je net van rond kunt komen en dus ook een lager pensioen hebben opgebouwd. De geleerden (meestal gestudeerd van ons geld) moeten zich de ogen uit hun hoofd schamen om zo met de ouderen om te gaan. Mag niet haatdragend zijn maar het wordt tijd dat de hele gevestigde politiek wordt vervangen. Incl het ambtenarenapparaat die uiteindelijk de dienst uitmaakt en waar de ministers naar moeten luisteren.

2 Reacties
Longjack
Longjack2 sep. 2022 - 10:57

Waar bemoei de rvs zich mee hun hebben geld zat dus zij hebben straks geen problemen

ellobo64
ellobo642 sep. 2022 - 16:47

En zeke de PVDAfbraak nu met die schreeuwerd Attje Kuiken deze partij heeft de gepensioneerden die de PVDA groot hebben gemaakt doot het putje gespoeld en ingeruild door intellectuelen die hebben kunnen doorleren door het harde werk van de arbeiders die dit land hebben opgebouwd en juist deze partij en GroenLinks steunen de nieuwe WTP wet die slechter uit zal pakken voor de gepensioneerden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!