Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dekkingsgraden stijgen: "Geen verhoging pensioenen is moeilijk uitlegbaar"

01-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54926 keer bekeken
  •  
pensioenen 1127

Augustus was een goede maand voor de pensioenfondsen. De gemiddelde dekkingsgraad steeg van 122 naar 128 procent, meldt onderzoeksbureau Aon.

Door de hogere dekkingsgraad is het volgens Aon moeilijk uit te leggen als daar geen indexatie tegenover staat. "De druk om de aanvullende, met name kleine pensioenen te verhogen, zal groot worden", zegt Frank Driessen van Aon. "Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg."

"Niet genoeg voor volledige compensatie inflatie"

Aon verwacht niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren. "Toekennen van 13,6 procent inflatie kost ook grofweg 13,6 procent dekkingsgraad en zo veel dekkingsgraadruimte is er simpelweg niet", aldus Driessen. Fondsen willen volgens hem graag een buffer achter de hand houden voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen verbeterde vooral door de gestegen rente. De situatie op de aandelenmarkten was juist minder, aldus Aon.

Strijd tegen jarenlange stilstand pensioenen

Ondertussen gaan ouderenorganisaties geld inzamelen om de strijd van Pieter Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) tegen de pensioenaanpak van De Nederlandsche Bank (DNB) te steunen. Daarmee willen zij duidelijk krijgen of de jarenlange stilstand van de pensioenen wel gerechtvaardigd was.

Lakeman stelt dat de door DNB opgelegde regels en rekenrente voor kunstmatige armoede bij de pensioenfondsen heeft gezorgd. Die zouden juist bulken van het geld en jaarlijkse verhogingen van de pensioenen makkelijk hebben kunnen dragen.

KBO-Brabant, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland, KBO Overijssel, de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en Stichting PensioenBehoud denken net als Lakeman dat de door DNB opgelegde regels en rekenrente zorgden voor kunstmatige armoede bij de pensioenfondsen. 

Om de juridische strijd te kunnen bekostigen gaat KBO-Brabant geld inzamelen. De ouderenorganisatie roept niet alleen gepensioneerden, maar ook werkenden op om mee te doen. Ook zij zouden door de verkeerde toepassing van de regels minder pensioenopbouw hebben dan had gekund.

Juridische procedure tegen PME

Lakeman begon onlangs een juridische procedure tegen metaalpensioenfonds PME. In oktober is daarvan de eerste zitting bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens Lakeman hanteerde PME in zijn jaarverslag over 2021 onder druk van DNB een te lage rekenrente waardoor het resultaat en het eigen vermogen te laag uitvielen. Daardoor zouden deelnemers aan het fonds jaarlijks voor miljarden worden benadeeld.

Lakeman meent dat dit voor alle pensioenfondsen geldt. Volgens hem heeft DNB de Europese pensioenregels verkeerd uitgelegd en zijn alle deelnemers aan pensioenfondsen de afgelopen veertien jaar benadeeld. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!